Нов председател на парламента всяка година, първа е Нинова?

5151
Нов председател на парламента всяка година, първа е Нинова?
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента да се сменя всяка година. За това са се договорили четирите преговарящи за управление формации "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". По тази схема всяка от формациите ще има председател на НС за година от мандата, ако бъде пълен, предава 24 часа.

Предвижда се първа на поста председател на НС да бъде избрана лидерката на БСП Корнелия Нинова. Формациите вече са се договорили и за структура на правителството. Под премиера, който засега се очаква да е Кирил Петков, ще има само един вицепремиер. Към МС обаче ще мине агенцията за безопасност на храните. Вицепремиерът пък ще е най-вероятно Александър Дунчев и ще надзирава агенцията по горите, която става държавна, както и защитата на природата от екоминистерството, която също се вади от него и минава към МС.

Корнелия Нинова ли ще е новият председател на парламента?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е най-вероятният председател на 47-ия парламент. Това потвърждават запознати с хода на разговорите между...

Към министъра на финансите Асен Василев пък ще бъде придадено централното координационно звено по еврофондовете, което сега е в МС и изпълнителната агенция за одит на европейските земеделски фондове. В МВР, регионалното развитие, труда и социалната политика и отбраната няма да има промени. Към Външно министерство вече ще е агенцията за българите в чужбина и дирекция "Вероизповедания" от МС.

Към правосъдното министерство пък минава дирекция "Съдебна защита" от МФ. Засега не се предвиждат реформи и промени в образованието, здравеопазването и културата. Екоминистерството обаче взема от икономиката управлението на „Еко Антрацит“ ЕАД и „Екоинженеринг“ ООД - фирми сега под шапката на Държавната консолидационна компания. Земеделското министерство пък ще вземе управлението и стопанисването на язовири от ДКК. А АПИ от МРРБ отива към министерството на транспорта и съобщенията. Агенцията за научни изследвания от МС пък преминава на подчинение на министерството на икономиката. То взема и фонда на фондовете от МФ. А държавната петролна компания се закрива.

Предвижда се и чисто ново министерство на електронното управление към което ще са сегашната държавна агенция, дирекция „Добро управление“ от МС, дирекция „Информационни технологии“ от МТИТС, Института за публична администрация, дирекция „Модернизация на администрацията“ от МС. Новото министерство взема и надзора над пощите, агенцията по картография, ГРАО и агенцията по вписванията. Няма промени в енергетиката, туризма и спорта засега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика