Нова партия обещава да постави началото на политическата промяна

45799
Нова партия обещава да постави началото на политическата промяна
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

С амбицията да бъдат реална алтернатива и да поставят началото на промяната, патриоти, обединени в новия политически проект - партия "Чиста, единна и суверенна татковина" (ЧЕСТ) излязоха на политическата сцена. На 13 януари ЧЕСТ е вписана от СГС в регистъра на политическите партии и ръководството й днес представи в БТА нейните идейни принципи, програма и планове.

За пълна подмяна на политическия елит, пълна подмяна на съществуващия икономически и социален модел, и нов път за развитие се обявяват представителите на ЧЕСТ, убедени, че в автентичната им формация хората за пръв път ще видят реална алтернатива.

Защо сега

"Абсолютно всички партии в България – системните казионни и дори тези, които се опитват да го играят опозиция, са роби на т.нар. либерален консенсус, който се установи в света след края на Студената война. Това е политически строй, който ни наложи т.нар. пазарна икономика – всъщност едно неолиберално софистицирано понятие, имащо за цел да наложи тоталния грабеж над страната под формата на пазарни реформи", посочи Симеон Костадинов от Председателския съвет на ЧЕСТ. По думите му, политическите партии на този модел представляват роби на тази система и единственото, което правят е да й служат безропотно, докато нацията ни с все по-бързи темпове отича в канала на историята.

Днес, у нас не съществува политическа алтернатива, която да сложи край на този модел - големите казионни парламентарно представени партии са негови крепители, а тези, които се опитват да ги заместят по никакъв начин не представляват тяхна алтернатива, напротив - най-голямата им цел е да ги изместят, за да продължат същата политика, посочи Костадинов. "Заради липсата на алтернатива, от 30 години народът продължава да подкрепя своите гробокопачи - партиите на прехода и по тази причина решихме да създадем собствен политически субект и да поставим началото на политическата промяна" заяви той.

В обяснение защо не приемат сегашните политически субекти като алтернатива, Костадинов подчерта: "Не може хора, които се изявяват като водачи на някакви протести да твърдят, че ще поставят ново начало, а всъщност единственото, което ги интересува е с още по-голяма скорост да тласнат България в лоното на ултралиберализма, който подрива икономическите и морални устои на съществуването ни, подрива религиозните ни убеждения и се опитва да ни превърне в мултикултурно блато".

Накъде

От новата партия са устремени да сложат спирачка на зловредните процеси, които се развиват в страната, за да се постави ново начало.

Снимка: Ива Иванова

"Ние твърдим, че сме радетели на нормалността", заяви Костадинов и подчерта: "Не приемаме клишетата на прехода, постмодерните неологизми, които единственото което правят, е да образуват димна завеса на политиката на погрома".

ЧЕСТ се самоопределят като национално-патриотична, консервативна и социално етатистка формация. Те са за фундаментална промяна на икономическия строй в страната и са сигурни, че идеите им са реализуеми.

"Считаме съществуващата либерално парламентарна система за изчерпана. Тя следва да бъде заменена със система, представляваща президентска форма на управление", заяви Костадинов и отбеляза, че от ЧЕСТ са наясно, че това предполага конституционна промяна.

"Днешното управление е продукт на задкулисни сделки между различните парламентарно представени сили, които договаряйки се като на пазара с цел осигуряване на съответните мнозинства- твърди или плаващи, разпределят изпълнителната власт като торта. Тя е феодализирана – за мен толкова, за теб толкова. Това е дълбоко покварен модел, който не само ни обрича на бедност, той развращава обществения морал, защото дава пример за това, че всичко може да се купи и продаде", коментира Костадинов. Той е категоричен, че управляващите в последните 30 години гледат на управлението единствено като на възможност за облагодетелстване на себе си и обслужващия ги бизнес кръг. Според него, българските политически партии много отдавна са престанали да бъдат изразител на обществените настроения и са се превърнали в олигархично-корупционни клъстери, единствената цел на които е да упражняват властта в своя полза.

"Ние считаме, че властта е не просто възможност да управляваш, а задължение да служиш. Това се забравя, много отдавна това е куха фраза, но ние вярваме в нея и считаме, че така е редно", изтъкна Костадинов.

"Деидеологизацията на българските политическите субекти практически ги претопи в това, което наричаме „консенсус на прехода“, който се основава на няколко основни неща: представителна демокрация - лишено от смисъл кухо клише; пазарна икономика – софистицирано неолиберално понятие, имащо за цел да прикрие класическия вълчи капитализъм от XIX век и квазирелигията, наречена „права“, забравяйки задълженията", посочи още той.

Определяйки това като "път към произвол и път към ада" Костадинов категорично се разграничи заявявайки: "Искаме да върнем нормалността и твърдим, че можем и знаем". Убеден, че в България вече няма нито леви, нито десни партии, той определи ЧЕСТ като "единственият автентичен, антисистемен патриотичен политически субект, който иска да участва на равно в политическия дебат".

"В казана на този консенсусен преход класическите идеологии, които следва да бъдат основните пътища за развитие на всяко едно общество, бяха претопени, бяха смазани с цел превръщането ни в безгласна колония на глобалния либерализъм и затова определяме себе си като антилиберална формация", отбеляза още Костадинов. "Ние сме национална консервативна партия със силен социален уклон", добави той.

Съществуващият икономически модел не може да разреши фундаменталните проблеми на обществото и да ни гарантира развитие. Само смяната на този икономически модел може да доведе до това, категорични са от ЧЕСТ.

За кардинални промени

Държавата трябва да се завърне в икономиката - стратегическите отрасли следва да бъдат държавна собственост и да бъдат управлявани в полза на обществото, убедени са представителите на новата партия. Според тях фундаменталните социални проблеми като демографската криза, здравеопазването, социалното дело не могат да бъдат ефективно покрити от съществуващия модел на пазарна икономика – "само с данъци не можем да решим тези проблеми, трябват ни печеливши отрасли под контрола на държавата".

За отмяна на плоския данък и връщане на прогресивното данъчно облагане, строг контрол за спазване на трудовото законодателство, противодействие на сивия сектор, на корупцията и за възстановяване на суверинитета на страната се обявиха още от ЧЕСТ.

"Най-голямата уж лява партия всъщност е най-дясна като икономическа политика – това е партията, която въведе приватизацията, която твърди, че е изградила България за 45 години и след това я приватизира в своя полза, оставяйки на произвола на съдбата всички, които вярваха в нея", коментира Костадинов. По адрес на десните партии той каза, че не са нищо друго освен неолиберални пионки на световния либерален глобализъм и единствената им цел е да служат на своите задгранични господари.

За културно-консервативна контрареволюция

Според ЧЕСТ религиозният морал следва да има водещо начало в обществения живот. "Затова в програмата си сме написали, че ще работим за промяна в Конституцията с цел установяването на православното вероизповедание като официално", съобщи още Костадинов и уточни, че в момента според действащата Конституция, то е традиционно. "Всички други вероизповедания ще имат пълна религиозна свобода, стига чрез пропаганда или други действия да не отричат християнския характер на българската държава и националната ни идентичност", добави той.

Според него, сегашната ни духовна криза е един от ефектите на глобалния либерализъм. На унификацията, не просто икономическа или социална, а духовна, морална, етична унификация, която следва да превърне модерния човек в биоробот, който има само физиологични нужди, но не и духовни, трябва да се противостои, категоричен е той.

"Либерализацията започна успоредно с процеса на дехристиянизация, като двата процеса взаимно се допълват и единият, без другия е невъзможен, поради което считаме, че е назрял е моментът да се сложи край на патологиите на либералния глобализъм с неговия атеистичен строй", заяви Симеон Костадинов. "Трябва да предизвикаме и ще работим усилено за една културно консервативна контрареволюция, която да върне нещата отново в лоното на нормалността", добави той.

Костадинов уточни, че ЧЕСТ не искат съединяване отново на църквата и държавата, но считат че християнският морал следва да бъде основа на нашето обществено развитие. 

В програмата на партията е записано, че ЧЕСТ се обявяват за пълна отмяна на Закона за социални услуги и прекратяване на всякакви опити за повторно въвеждане на Истанбулската конвенция под каквато и да е форма.

Българските деца са неприкосновени, а правата на техните родители върху тях – безусловни, подчерта Костадинов. За категорична забрана за провеждане на обучения или програми с цел джендърно или ранно сексуално обучение на децата, се обявяват още от ЧЕСТ. "С всички възможни сили и средства ще се борим срещу всякакви опити за поквара на децата и в това отношение сме непреклонни и непоколебими", заяви още той.

Предстоящият вот

ЧЕСТ възнамеряват да участват в парламентарните избори самостоятелно."Имахме много предложения за коалиции и отказахме. Искаме да запазим политическия си образ чист. Компромисът е невъзможен", каза Симеон Костадинов.

Той добави, че листите на ЧЕСТ ще бъдат отворени за хора, които споделят техните убеждения като гражданска квота и изрази увереност, че политическата тежест на ЧЕСТ в обществото неотклонно ще се увеличава.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика