Новият председател на парламента - консултант на ББР, когато Кирил Петков се зае с банката (ВИДЕО)

10151
Новият председател на парламента - консултант на ББР, когато Кирил Петков се зае с банката (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

На 19 септември бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев представиха новия си политически проект "Продължаваме промяната". Тогава е и първата публична проява на председателя на 47-ия парламент Никола Минчев. По време на изборите е водач на листата на ПП за Пернишкия многомандатен избирателен район

Тогава 34-годишният адвокат разказа за себе си, че е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е бил корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков". Адвокатско дружество е една от най-големите и най-изявените бизнес адвокатски кантори в България. Дружеството е основано през 1994 г и поддържа офиси в София и Берлин. То предоставя целия диапазон от правни услуги, насочени към бизнеса и е член на Българо-швейцарската търговска камара. 

Кой е Никола Минчев? Кандидатурата на ПП за председател на Народното събрание

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще излъчат за председател на парламента юриста Никола Минчев. "Той е...

Припомняме, че кантората, от която идва Минчев, беше наета за консултация след промените в ръководството на Българската банка за развитие. По думите на Кирил Петков това решение се е наложило, след като банката се е оказала без юристи.

Темата е повдигната на 30 юли от Десислава Атанасова в 46-ото Народно събрание. По време на парламентарен контрол тя пита Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, защо и на какво основание Българската банка за развитие е сключвала договори с адвокатската кантора на стойност от 8400 евро месечно и защо на допълнителен договор експерти са получавали още 140 евро на час.

В тази връзка Кирил Петков отговаря: "На 22 юни встъпи новият Надзор и Управителен съвет на ББР и в деня, в който встъпи в управление, видя, че в деня преди това ръководителят на Правен отдел и ръководителят на отдел "Кредитиране на банката" към същата дата са приключили в деня преди да влезе новият Управителен съвет с обезщетение в размер на 120 000 лв. Тези 8000 евро, които ги казахте, за тази кантора на месец, вече са избити от обезщетенията – 120 000, които са си наложили правният отдел с напускането си, и едновременно с това тече конкурс за наемане на нов юридически екип в Банката, и едновременно с това са подадени на обществена процедура между шест кантори. Така че мисля, че това е най-добрият начин за изразходване на тези средства".

В отговор на допълнителен въпрос на Атанасова, Петков уточнява, че до този момент нито един нов човек не е нает към държавните компании към Министерството на икономиката.

Кирил Петков с уточнение за спрените кредити в ББР

Разкритията в ББР не са най-големият проблем, а реалното спиране на 850 заема, които са били в процедура на одобрение и са били на фина...

Младият юрист Никола Минчев работи 10 години в адвокатската кантора. Официално той се разделя с нея на 15 септември 2021 година, няколко дни преди да започне политическата си кариера в "Продължаваме промяната". 

Откриване на 47-ия парламент: Имат думата депутатите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика