Новините: Най-важното за деня, 17 април

7987
Новините: Най-важното за деня, 17 април
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 17 април, събота.

БСП ПОДКРЕПЯ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ЗА ВТОРИ МАНДАТ

Националният съвет на БСП изрази подкрепа за кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. Членовете приеха и работна група, която да води разговори с президента, в която влизат лидерът на БСП Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и други. Дебатът по точката продължи около 2 часа. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви по-късно на брифинг, че БСП би подкрепила правителство с мандат на "Имат такъв народ", но под няколко условия.

БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СПИРА ВАКСИНАЦИЯТА С ASTRAZENECA

Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на което ще обсъдим важни неща, съобщи пред bTV Богдан Кирилов – директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. "На този етап няма индикация за спиране на ваксинирането с AstraZeneca, посочи той. В България няма случаи на кръвни съсиреци след поставянето на тази ваксина.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ СЧИТА, ЧЕ НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ НЕ БИВА ДА ОТВАРЯТ

Има мерки, които не трябва да се разхлабват на този етап - такова мнение изрази директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA. "Притеснява ме, че всяко разхлабване на мерките може да доведе до повишаване на случаите. Спортните мероприятия и заведенията най-много ме притесняват. Трябва да бъде отложено пускането на много публика и отварянето на нощните заведения", заяви той. Според него моловете не са толкова рискови, ако са само места за пазаруване, а не за събирания. 

СТРАНИ ОТ ЕС НЯМА ДА СА ГОТОВИ ПРЕЗ АПРИЛ С ПЛАНОВЕТЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Някои държави от Европейския съюз ще пропуснат крайния срок 30 април да представят възстaновителните си планове на Европейската комисия, съобщи заместник-председателят ѝ Валдис Домбровскис. Но все още е много вероятно те да го направят до няколко седмици след това, предаде Reuters. "Някои държави членки са почти готови и представянето на плановете им до края на април е постижимо. За други изглежда по-трудно. Финализирането ще изисква малко повече работа за още няколко седмици", каза той.

НАД 15 000 СА ВЕЧЕ ЖЕРТВИТЕ НА КОРОНАВИРУСА У НАС

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза пореден спад и като абсолютно число, и като процент. 2126 са новооткритите случаи за 16 април, като това е с 59 по-малко спрямо отчетените в четвъртък 2185 заразени. Направени са 15 638 PCR и антигенни теста т.е. с 891 по-малко спрямо тестваните 14 747 души ден по-рано. Така процентът на положителни проби намалява - от 14,81 на сто до 13,59%! За деня има 6655 антигенни теста, като положителни са 963, т.е. 14,47%. За сравнение, при предишния отчет имаше 6375 антигенни теста, от които положителни 898, т.е. 14,08%. PCR тестовете са 8983, като положителните са 1163, т.е. 12,94%. В сряда този тип тестове бяха 8372, като положителните бяха 1287, т.е. 15,37%.

БАЙДЪН НАПРАВИ ПЪЛЕН ОБРАТ В ЧЕРНО МОРЕ И НАЛОЖИ САНКЦИИ НА РУСИЯ

Президентът на САЩ Джо Байдън отмени разполагането на два американски военни кораба в Черно море, въпреки предупреждението към Владимир Путин, че струпването на военни сили около Украйна ще има "последствия". Турция заяви миналата седмица, че Вашингтон изпраща два военни кораба до Черно море, което Русия нарече неприветлива провокация. Но администрацията на Байдън отмени решението, след като Кремъл я предупреди да "стои настрана за свое добро". Повратът на Вашингтон за Крим се случи в деня, когато Байдън обяви нови мащабни санкции срещу Москва, тъй като Белият дом се опитва да ограничи руската агресия, като същевременно избягва изцяло дипломатическата война с Кремъл.

ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ОТ ПРЕЛИВАНЕ НА ЯЗОВИРИ У НАС?

Валежите от уикенда ще се усилват през новата седмица, на места с гръмотевици. Това е и причината за контролираното изпускане на половината язовири в страната. Язовирите са пълни в цялата страна. За някои това буди притеснение, но експертите определят тази новина като най-добрата. Няма опасност от преливане.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАМЪЛЧА ЗА МИНУТА В ЧЕСТ НА ПРИНЦ ФИЛИП

Великобритания се сбогува с принц Филип. 94-годишният монарх, облечен в траурно черно, се присъедини към други висши кралски особи в параклиса, където ковчегът на херцога на Единбург пристигна с тържествени почести, предадоха световните агенции. Погребението на съпруга на кралица Елизабет II, принц Филип, херцог на Единбург, се проведе в Уиндзор в параклиса „Сейнт Джордж”. Принцът почина на 9 април на 99-годишна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика