X
 
 

Ново обвинение за ген. Кирчо Киров

601 0
photo of Ново обвинение за ген. Кирчо Киров
Снимка: БГНЕС
Ново обвинение е повдигнато на ген. Кирчо Киров, съобщи говорителят на Софйска градска прокуратура Румяна Арнаудова пред bTV.

Обвинението е за длъжностно присвояване в размер на над 5 млн. 100 хил. лева за извършено престъпление от него в съучастие с негов подчинен. Касае се за престъпление, засягащо специална разузнавателна дейност, която обаче е приключила през 2003 година, въпреки това той е утвърждавал разходи, теглени са големи суми пари за тази дейност, която не е била извършена, уточни Арнаудова.

Обвинението желае повече от 10 години затвор за Кирчо Киров

10 години затвор за бившия директор на Националната служба по разузнаване ген. Кирчо Киров е малко, счита прокуратурата. „Наказан...

Разпитани са над 15 разузнавачи. Делото е изключително сериозно, по думите на Арнаудова.

Припомняме, че през ноември 2016 година Върховният касационен съд (ВКС) върна на Военно-апелативния съд за ново разглеждане делото срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров за присвояване на близо 5 млн. лева. Делото стигна до последна инстанция, след като досега и Военният съд в София и Военно-апелативният, отсъдиха за Кирчо Киров 10 години затвор,

Според върховните съдии делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Военно-апелативния съд поради допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия. Припомняме, че делото стигна до последната трета инстанция след жалби от защитниците на Киров срещу решението на Апелативния съд. Правиха се искания това решение да се отмени, да се оправдае подсъдимият или делото да се върне за ново разглеждане от въззивната инстанция, алтернативно да се върне на досъдебната фаза. През август 2015 година Софийският военен съд признава Киров за виновен и го осъди на 10 години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Освен това му бе присъдена и конфискация на част от имуществото му – недвижими имоти и движими вещи. Съдът го лиши от право да заема длъжността „ръководител“ в държавно или обществено учреждение и от право да упражнява ръководна професия за срок от 15 г. Той бе осъден да плати на НРС сумата от 4 720 196 лева за претърпени имуществени вреди.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители