НС гласува оставката на правителството още днес, Тома Биков недоволства, а Мика Зайкова го иронизира

10639
НС гласува оставката на правителството още днес, Тома Биков недоволства, а Мика Зайкова го иронизира
Снимка: БГНЕС

Парламентът да приеме оставката на правителството на Бойко Борисов още днес. Такава първа точка бе включена извънредно в дневния ред на Народното събрание.

На какво правно основание внасяте за гласуване оставката на правителството. Тя се внася, но не се гласува, скочи Дани Каназирева от ГЕРБ.

Трябва да е налице констативен акт за нейното приемане. Всички оставки се обективират с тяхното приемане от Народното събрание, обясни парламентарната шефка Ива Митева. И допълни, че МС ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство.

Не само, че трябва да бъде гласувана и приета оставката, но на този стол трябва да дойде този, който я е внесъл, заяви Георги Свиленски от БСП. Той попита дали Борисов е внесъл лично оставката, изразявайки съмнение дали не се е случил държавен преврат.

Борисов е премиерът-беглец

При старта на парламента се натъкнахме на феномена "премиерът-беглец", с който 44-ото Народно събрание беше свикнало. Само за един плен...

И призова Митева да положи всички усилия - институционални и законни, премиерът да бъде доведен в пленарната зала.

"Не съм изненадан, че ПГ на ГЕРБ има нужда от правни консултации, заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!". И поиска пряко излъчване на заседанието, защото щяло да е интересно.

"Какво ще се случи, ако тази оставка бъде приета. Направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да е премиер. Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена, попита Тома Биков от ГЕРБ. Няма, отвърна му глас от залата. Искам юрист да ми го каже, не фен", отвърна депутатът от ГЕРБ.

"Смешни работи правите. Оставка може да се иска, да се гласува вот на недоверие, може и три пъти да я гласуваме, да дойдем извънредно тук. Ще загубим два часа в глупости, няма да увеличим така авторитета на парламента, каза Биков, цитиран от 24 часа.

"Вие обидихте Конституцията и законите на тази страна, оставката трябва да се гласува, не можете да наричате текстовете от Конституцията и законите смешни, отвърна му Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Цветеслава Гълъбова: Впечатлена съм от Мика Зайкова, ще е интересно в този парламент

"Първото парламентарно заседание е забележително от моята професионална гледна точка. Първо ще отбележа яркото и интелигентно присъств...

"Силно се надявам, че няма да започнат различните ПГ да съперничат със "Шоуто на Слави" по създаването на шоу, защото са много неравноправни конкуренти, заяви от своя страна Татяна Дончева. Този спор бе повдигнат за първи път през 2001 г. от мен и Корнезов. Ние застъпвахме вашата теза, смятайки, че записаното в чл. 111 на конституцията не е достатъчно категорично и еднозначно.

Тогава парламентът реши гласуване и тази практика е възпроизведена много пъти. Приемането на оставката според записа на конституцията предполага нарочен акт, а не мълчаливо съгласие, че не се гласува, обясни тя. В новоизбраното Народно събрание Министерският съвет подава оставка, дори мнозинството да е същото, дори правителството да е същото по състав, обясни юристката.

И напомни, че създадената практика е да се гласуват тези оставки. За да не превръщаме трибуната в правна лекция и хората да останат с впечатлението, че ще си изнасяме такива. Съдията на мача трябва да бъде незабележим, тогава играта си тече както трябва, не се правят забележки, допълни Дончева.

Точно цитирахте Конституцията, който казва, че с приемането на оставката се прекратяват правомощията на МС. Това означава ли, че като я приемем сега, няма да имаме правителство, попита Биков.

Вие сте си в правото да приемете каквото решите, имате достатъчно мнозинство. Ще се види кой е управляващи и опозиция, каза Александър Ненков. Искате да унижите Борисов, ГЕРБ и правителството - добре, направете го. Но вие унижавате и хората, които са им дали пак доверие, предупреди той. И критикува, че хората, които са искали да повишат нивото на парламентаризма и рейтинга му, всъщност не правят това.

Аламанов: Борисов за пореден път не уважи парламентарната република

ЧНай-важното за деня. Както е казал мъдрият български народ: Не ги слушай какво говорят, а ги гледай какво правят. Докато Десислава А...

Премиерът и министрите са там по волята на Конституцията, която ги задължава да изпълняват тази роля и да няма вакуум между едно и друго правителство. Колкото по-бързо направите правителство, толкова по-бързо омразният ви кабинет на Бойко Борисов ще отиде в историята. Така че - стегнете се, направете си кабинет, и Борисов и неговия час по-скоро ще отидат в историята, допълни Ненков.

Митева прекрати дискусията, напомняйки, че проектът за програма се гласува без обсъждането. И обясни, че е дала думата на Каназирева от уважение.

Използвайки процедура по начина на водене, Ненков попита кога е гласувана програмата.

Сега я приемаме, отвърна Митева. Нали сме в началото на заседанието, досега правихме регистрация, допълни шефката на НС. И подложи програмата на гласуване. Първо обяви, че 217 са я подкрепили, което предизвика викове от ГЕРБ. Ще преброим отново, отвърна Митева. И второто събиране на цифрите показа 157 "за".

Тъй като в пленарната зала все още няма електронна система за регистрация и гласуване, заседанието започна с поименна проверка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика