Обединени патриоти настояват за приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство

1688
Обединени патриоти настояват за приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство
Снимка: iStock/Guliver

Депутати от "Обединени патриоти“ настояват за приоритетно държавно финансиране на българското филмопроизводство. Според тях за отпускането на средства следва да се прилагат прецизни културни критерии, а в контролиращите дейността комисии да се назначават хора, отговарящи на определени критерии. Това са част от предложенията на народния представител от ВМРО Мария Цветкова - и зам.-председател на Комисията по култура и медии в НС, изработени заедно със секретаря на ПГ „Обединени патриоти“ и депутат от НФСБ Христиан Митев. Промените са внесени между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия.

След проведени две срещи с депутати от ВМРО, сред които и заместник-председателят на Организацията доц. Милен Михов, инициирани от българския представител и член на делегацията на ВМРО в Европейския парламент Андрей Слабаков, с Милко Лазаров - председател на Съюза на българските филмови дейци, Екатерина Чурилова - юрист на Съюза, и режисьора проф. д-р Михаил Мелтев, бяха изложени редица проблеми пред бранша, които Патриотите в парламента приеха като свой дълг да разрешат. Удобен момент беше отворената тема с внесените от Министерски съвет редакции в ЗФИ.

Мария Цветкова пое инициативата и заедно с Христиан Митев приеха предложените от Съюза на българските филмови дейци идеи за промени, които да дадат фокус при държавното финансиране на българските филмови проекти. Като например предлаганата в чл. 26, ал. 6 разпоредба, която предоставя гаранции, че финансирането на българското филмопроизводство ще има приоритет. С промяната Патриотите настояват средствата за възстановяване на разходи за производство на аудио-визуални произведения, от които ще могат да се възползват и чужди продукции, да бъдат отпускани само, ако е осигурена субсидия за производство на български филми поне в минималния размер, предвиден в ЗФИ – чл.17, ал.4, т.1 (§. 12 от законопроекта).

Знаете ли, че на този ден е прожектиран първият български филм?

Днешният 13-ти януари е специална дата в историята на българското кино. На днешния ден през далечната 1915-та година е прожекцията на п...

По отношение на държавната помощ, предоставяна по схемата за възстановяване на част от разходите за филми, произведени на територията на България, включително и чужди, следва да се прилагат същите културни критерии за оценка на кандидатстващите проекти като тези, които се изискват за производството на филми с държавни средства.

С внесените промени в Допълнителната разпоредба Патриотите включват в дефиницията съответно на средностатистически бюджет на игрален, документален и анимационен филм и разходите за неговия показ, разпространение и фестивално участие. В момента те са изключени от дефинициите, въпреки че в предложения текст, приет на първо четене, се предвижда средствата за държавно подпомагане за показ, разпространение и фестивали да са включени като част (15 на сто) от субсидията за филмопроизводство. Тя се определя на базата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 пълнометражни документални филма и 250 минути анимация.

Функциите на Националния съвет за кино следва да бъдат запазени и след изменението на закона, тъй като създават гаранции за упражняване на граждански контрол в процеса на вземане на решения от администрацията, свързани с определяне на политиката в сферата подпомагането и развитието на филмовата индустрия. Предложението за въвеждане на нови правомощия на изпълнителния директор на ИА „НФЦ“ отнема функциите на  Националния съвет за кино, с което се обезсмисля съществуването на такъв орган. Предложението цели запазване на досегашната законодателна уредба при извършване на финансова оценка на кандидатстващите за държавна подкрепа проекти. Функциите на НСК по сега действащия закон следва да се запазят, тъй като са гаранция за упражняване на граждански контрол върху дейността на администрацията, мотивират предложенията си от "Обединени патриоти“.

Относно състава на комисията по чл. 10, ал. 1 считаме, че е недопустимо в закона да не се съдържа никаква регламентация относно състава и начина на формиране на националните художествени комисии. По тази причина предлагаме в закона да бъдат въведени поне минимални изисквания - гарантиращи, че в комисиите ще бъдат включени представители на основните участници в художествено-творческия процес по създаването на филми.

Отбелязваме Деня на българското кино

На 13 януари, преди повече от век – през 1915 г., в първото столично кино "Модерен театър" се състои публичната премиера на първи...

В предложената промяна на чл. 13 на ИА „НФЦ“ са предоставени твърде общи правомощия за извършване на финансовата оценка на проектите. Липсват ясни правила как точно ще се извърши и организира финансовата оценка. Считаме, че не следва принципни положения да се регламентират в подзаконов акт, тъй като това създава предпоставки за превратно упражняване на правомощия и занижава възможностите за ефективен контрол върху администрацията, която на практика сама ще създаде правилата за своята работа, тъй като Правилникът за прилагане на закона се изготвя и приема от изпълнителната власт. По тази причина настояваме да се запази сега действащата законодателна регламентация по отношение на финансовата оценка на кандидатстващите за държавна помощ проекти – чрез финансова комисия, определена по прозрачен начин и действаща по ясни правила.

В предложения законопроект са отпаднали голяма част от изискванията към състава на националните художествени комисии, което създава несигурност как точно ще бъдат определяни членовете на тези комисии. Считаме, че значителен пропуск в закона е липсата на конкретна регламентация относно начина на формиране на комисиите по чл. 8, ал. 1, т. 2, както и липсата на законови изисквания за професионална квалификация и опит  на техните членове. Предлагаме в закона поне да бъде предвидено тази материя да бъде уредена в Правилника за прилагане на закона.

Считаме, че липсата на регламентация на изисквания към организациите в областта на филмовата индустрия, които се вписване в регистъра по чл. 19 е пропуск на законопроекта. Въвеждането просто на регистрационен режим – без никакви критерии (като например изискване за активна дейност на организацията за период от поне 5 години; изисквания за определен минимален членски състав; за реален опит на членовете на организацията в сферата на филмовата индустрия – като автори и продуценти и др.) създава предпоставки в регистъра да бъдат вписани неограничен брой НПО, между които, по напълно неясни правила, Изпълнителният директор на НФЦ ще избере 12 членове на НСК. По тази причина смятаме, че е изключително важно в закона поне да бъде предвидено такава регламентация да се въведе с Правилника за прилагане. В правилника трябва да се предвиди също така и механизъм за заличаване от регистъра на организация ако тя не отговаря на критериите за представителност.

Отлагането на влизането в сила на закона ще осигури достатъчно време за изработването на правилника за неговото прилагане, без който законът не би могъл на практика да бъде приведен в действие поради значителните промени спрямо досегашната уредба, се казва още в мотивите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика