Обединени земеделци настояват за по-справедливо, равнопоставено и устойчиво подпомагане на фермерите в ЕС

1997
Обединени земеделци настояват за по-справедливо, равнопоставено и устойчиво подпомагане на фермерите в ЕС
Снимка: ПП "Обединени земеделци"

“През новия програмен период в ЕС и българските, и европейските фермери очакват по-справедливо, по-равнопоставено и устойчиво подпомагане на производителите в общността. 

 

Не е важно само колко средства усвояваме чрез ОСП, а какъв е дългосрочният ефект от тях за земеделските стопани, потребителите и развитието на регионите.” Това заяви при откриването на конференция за развитието на българското земеделие и селските райони в процеса на евроинтеграция председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева.

 

Форумът се проведе в гр. Банкя, с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“ България. В него, чрез видеоконферентна връзка, участваха също председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Мария Белова, съветникът на министъра на земеделието и храните Мария Христова. На събитието присъстваха членове на националното ръководство на Обединени земеделци, представители на местната власт, организации на производители и фермери.

Зелената вълна в ОСП се превръща в голямо предизвикателство. От една страна насърчаването на производството на биопродукти отговоря на нарасналите очаквани от европейските потребители за достъп до качествени храни. От друга е натискът върху фермерите за повече биоземеделие за сметка на конвенционалното производство на земеделски продукти. “Позеленяването” е процес, който изисква време и има много измерения, посочи Петя Ставрева. 

Тя акцентира на предложенията на Обединени земеделци за промени в ОСП след 2020. Сред тях са децентрализация  в политиката за развитие на селските райони чрез регионални програми, които са специфични за всеки регион.

Също така таван на субсидиите, който да осигури по-справедливо разпределение на европейския ресурс и да намали концентрацията на плащанията в най-големите ферми.

Продължаваме да настояваме в големите търговски вериги и супермаркетите минимум 50 % от селскостопанската продукция в свеж и в преработен вид да е българско производство. 

 

Нека не забравяме, че подкрепата за българското земеделие е важна инвестиция в стратегически сектор на българската икономиката, който продължава да предоставя работни места и да осигурява изхранването на населението, каза Петя Ставрева. 

 

По думите й, в условия на пандемия местната власт е изправена пред много изпитания. Като ефективна мярка днес и превенция срещу бъдещи кризи от Обединени земеделци предложихме създаване на антикризисен фонд във всяка община, който да се финансира с отчисления от местните данъци и такси, посочи тя. 

 

В условията на кризата българските села се оказаха притегателен център за много наши сънародници, което показва необходимостта от насочване на допълнителен финансов ресурс и инвестиции в модернизация на инфраструктурата и създаването на заетост, категорична е Ставрева.

 

От Обединени земеделци предложихме въвеждане на платформа за електронно управление на агросектора – освен чрез дистанционна комуникация и подаване на документи по електронен път, да се организира и реализацията на земеделската продукция чрез система от онлайн борси и тържища, каза тя. 

Възможностите на  дигитализация и новите технологии е предпоставка за развитието на устойчиво и модерно земеделие у нас, убедена е Петя Ставрева.

 

Председателят на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание Мария Белова представи актуални законодателни промени в аграрната политика на страната и подкрепата за сектора срещу  COVID 19. Тя изтъкна, че законодателството е насочено към всеки отделен бранш. Сред водещите законопроекти са тези за управление на агрохранителната верига и за храните. Мария Белова подчерта, че е необходимо да бъде подобрена комуникацията между производителите и потребителите. 

 

Председателят на комисията по земеделие акцентира на изцяло новият Закон за розата, който регламентира на национално ниво производството и преработката на маслодайна роза. 

 

Белова припомни, че заетите в бранша бяха сред първите, получили подпомагане срещу кризата, предизвикана от COVID 19.

 

 

Други важни изменения, внесени на 23 октомври, са тези в Закона за водите, касаещи земеделските производители. Промените предвиждат, предвид сушата и тежката стопанска година, всеки земеделски производител да има право на водовземане до 50 куб.м. в денонощие за земеделски цели. Тя изрази надежда в най-кратки срокове законопроектът да бъде гледан в пленарна зала. 

 

Мария Белова подчерта подкрепата за земеделския сектор, оказана от аграрното министерство в пандемията чрез мерките COVID 1, 2 и 3. 

 

В изказването си Мария Белова акцентира и на необходимостта от приемането на Закон за браншовите организации. 

 

Съветникът на министъра на земеделието и храните Мария Христова представи българската позиция за промените в Общата селскостопанска политика (ОСП).  Тя подчерта, че приетият преходен регламент предвижда 2021 и 2022 г. да останат преходни. Стратегическият план, който се изготвя в момента на национално ниво, ще влезе в сила от 2023 г. и ще обхване периода до 2027 г., посочи експертът. 

 

Средствата по директните плащания ще се увеличат от 5.3 на 5.6  млрд. евро. Относително се запазва и финансирането по Програмата за развитието на селата и селските райони (ПРСР), добави Христова.      

За следващите 7 години ОСП остава приоритетна и плащанията се запазват, което е и една от основните позиции на България. 

 

Друга наша позиция е за изравняване на плащанията, която по думите й среща съпротива от големите държави. Въпреки това обаче ще има “доста висока степен на конвергенция, на която се дължи увеличението от 300 млн. евро в Първи стълб за директни плащания”.  

Страната ни настоява и за запазване на т. нар. обвързана подкрепа, чрез която се запазват най-уязвимите сектори, които се намират в селски райони. 

Петя Ставрева: Да отстояваме българските приоритети в европейския дневен ред (СНИМКИ)

"Вярвам в потенциала на българските земеделци", заяви Мария Габриел на конференция за новите възможности и предизвикателства в процеса ...

 

Друг успех за България е включването в преходния регламент на удължаването на преходната национална помощ до 2027 г., инструмент, срещу който ЕК е твърдо против. Тя изрази надежда, че при предстоящия триалог между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия този успех ще бъде запазен. 

 

Една от основните форми в ОСП е въвеждането на т. нар. екосхеми – едногодишни плащания, които ще бъдат на хектар или животинска единица и ще заместят зелените плащания. Те ще са доброволни, но биха могли да увеличат доходите на земеделските стопани. 

 

Друго изискване е част от директните плащания на всяка страна членка да отиват за подпомагане на малките и средните стопанства. В пакета ще има задължителен бюджет за директни плащания, които трябва да бъдат определени окончателно в триалога между ЕС, ЕП и ЕК. 

 

На форума бяха дискутирани необходими законодателни промени в аграрната политика на страната както и подкрепата за земеделския сектор за намаляване на последиците от пандемията с Ковид – 19. Форумът обсъди българската позиция за промените в ОСП и новите възможности за подкрепа на българското земеделие чрез средствата на еврофондовете.  

 

Алтернативата, която дават на земеделските стопани кооперациите и сдруженията, също беше обект на дискусията. 

 

Участниците обсъдиха също необходимите промени в аграрната политика на България както и ролята на ОСП за модернизация на агросектора у нас. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com