Одобриха доклад на КПКОНПИ, в който "Апартаментгейт" не се споменава

4943
Одобриха доклад на КПКОНПИ, в който "Апартаментгейт" не се споменава
Снимка: БГНЕС

След около час дебати мнозинството в парламента прие доклад на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), в който се отчита работата на комисията през 2019 г.

Тогава след скандал с тераса с незаконни постройки напусна председателят й Пламен Георгиев, а малко преди изтичането на мандата му като главен прокурор по предложение на ГЕРБ комисията пое Сотир Цацаров.

Миналата седмица ресорната комисия прие доклад за свършеното през последната година.

В доклада, който бе подкрепен от 131 народни представители, се посочва, че през м.г. антикорупционната комисия е реагирала на 166 сигнала за конфликт на интереси, а установените случаи са само 14 с наложени глоби над 170 хил. лв. След решения на съда е отнето незаконно придобито имущество за над 8.1 млн. лв., но са отхвърлени искове за отнемане на имущество за над 8.9 млн. лв..

От името на комисията, докладът беше представен на народните представители от нейния председател Борис Ячев. Преди това беше гласувана процедура по допуск в зала на Сотир Цацаров.

Ячев отново припомни предприетите действия срещу кметове на общини, общински съветници и други държавни служители, които попаднаха под прицела на комисията през миналата година заради различни нарушения, нарушаващи законите.

"В заключение, г-н Цацаров отбеляза, че действащият закон, работи добре", прочете Борис Ячев.

Разисквания

От името на БСП, остро срещу работата на комисията, се изказа Кристина Сидорова. Според социалистката, нямало ефективна борба с корупцията, законът не работил, а всички предприети мерки за отнемане на имущество, били само и единствено репресивни. Любопитното е, че тя е член на комисията. "Ние няма да подкрепим доклада, завърши тя.

Антикорупционната комисия представя доклад за дейността си през 2019-а

Депутатите ще започнат пленарното заседание в четвъртък с доклад на Комисията за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно ...

От левицата обявиха, че са се сбъднали прогнозите им, че антикорупционният закон, приет от управляващите през 2018 г., няма да доведе до ефективна борба с корупцията.

Преди две години социалистите настояваха в него да се запише, че председателят на КПКОНПИ ще се определя от държавния глава. От ГЕРБ обаче предпочетоха той да се определя от парламента, който е под техен контрол. Така се стигна и до избора на Цацаров през 2019 г.

От БСП дойдоха единствените критични думи спрямо работата на комисията. Социалистите отбелязаха, че в доклада изобщо не се споменава за големите скандали, привлекли общественото внимание – като „Апартаментгейт”, в който беше замесен и бившият й председател Пламен Георгиев.

Изтъкнаха и липсата на акценти в работата на комисията – например спрямо обществените поръчки, за които се подозира, че са особено засегнати от корупционни интереси. Основният аргумент на левицата обаче беше огромното несъответствие между претенциите на КПКОНПИ за отнемане на имущество и реално удовлетворените в съда искове.

Комисията претендира за имущество на стойност около 3.1 млрд. лв., но през миналата година положително са приключили искове за едва 8.1 млн. лв. Нещо повече – отнетото имущество се обезценява заради дългите съдебни процеси и не носи сериозни приходи на държавата при продажбата му.

КПКОНПИ иска да вземе имущество за почти половин милион лева от семейство Прокопиеви

На днешното си заседание, КПКОНПИ взе решение за внасяне на искова молба в Софийски градски съд срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева ...

Думата взе празнуващият личен празник депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. "Като имате празник, няма да ви наказваме!", посрещна го на трибуната Цвета Караянчева.

"Продължава тенденцията, от първия ден, когато беше приет този закон, всички политически сили се обединиха около този закон. Единствените, които тогава не подкрепиха този закон, бяха колегите от БСП. Основното им искане беше да има такъв закон, а той да бъде придатък на президентската институция. Тогава се чудех лично за себе си, защо не обясниха защо в следващите две години. Ако колежката надникне, в арестите са най-големите български олигарси, с яхти, със замъци, друг е в Дубай, друг в Белград... Може би това е била целта на колегите тези хора за бъдат на сянка, под крило.

Ако видите, всеки един от тези олигарси, е бил член на БКП. Там ги стягаше чепикът колегите. Когато говорим за една тераса и за милиарди, смъкнати от този народ, трябва да бъдем по-внимателни. В първите редове има приватизатори, нали знаете какво ще стане, ако се разследва криминалната приватизация? Само БСП не подкрепи доклада с мотиви, които видяхте, нищо не запомнихте. Все повече кранчета се затварят", отговори й красноречиво и с типичния си плам Спас Гърневски.

След това на трибуната излезе Милко Недялков от БСП. Той посочи, че не се страхува от действащия закон, а в доклада на Сотир Цацаров нямало анализ, защото бил, с леки корекции, като доклада от 2018 г.

Реплики срещу изказването не последваха, а пред депутатите застана Сотир Цацаров.

Пламен Георгиев ще бута терасата, оттеглил жалбата си в Административния съд

Пламен Георгиев оттегли жалбата си от Административния съд в София и ще бута барбекюто и терасата до края на седмицата, пише "24 часа"....

"Причината, поради която взимам думата, е не да споря с народните представители, а да защитя авторитета на институцията и работата на моите колеги. Г-жа Сидорова каза същото и в парламентарната комисия. Диалогът там беше с една идея по-конструктивен. Единственото, което ще кажа, без грам политизиране - в този вид, ако законът бъде променен така, както се настоява от парламентарната опозиция, нищо няма да се промени, докато комисията се назначава от парламента. На грешен път сте. Казахте, че комисията в този вид, няма да се справи с корупцията. Справянето с корупцията обаче минава и през тази зала. Отчетният доклад не е вестник или информационен сайт", посочи той.

Нищо няма да се промени в работата на комисията, ако се назначава от президента Румен Радев, посочи той.

По повод дългите съдебни процеси, той напомни, че процедурата изисква преминаването през 3 съдебни инстанции, преди да бъде окончателно отнето запорирано имущество. А ускоряването й би довело до нарушение на граждански права, смята шефът на КПКОНПИ.

Цацаров отвърна на социалистите, че в доклада липсва и отчетът за покупката на скъпи имоти в центъра на София на техен колега.

В отговор Крум Зарков от БСП каза, че критиките на опозицията не се изчерпват с това как се избира ръководството на комисията, а са свързани с ефективността на работата й.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com