Окончателно: Хартиената бюлетина се върна

5164
Окончателно: Хартиената бюлетина се върна
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие спорните промени за връщане на хартиената бюлетина. Те бяха заложени в Изборния кодекс и бяха гласувани на второ четене от пленарната зала. "За" въвеждането на смесен вот с хартия и с машини гласуваха 124 народни представители" , "против" - 96 и без "въздържали се". Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП. 

С промените се въвежда текст, с който се позволява в избирателната секция избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

ОЩЕ: Скандал в НС: „Докарайте дрегера!“

Припомняме, че промените в изборното законодателство бяха дебатирани на 15-часово заседание миналия петък. С тях се цели да се върне хартиена бюлетина и да се въведе смесен вот. Именно връщането на хартиената бюлетина от ГЕРБ, БСП и ДПС предизвика съпротивата на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които дори временно напуснаха пленарна зала. Също така спорните промени бяха повод и за протести.

Дебатът

От "Продължаваме промяната" в лицето на Милен Матеев започнаха дебата за хартиената бюлетина, като я определиха като философския камък на хартиената коалиция. 

Депутатът от ДПС Ерджан Ебатин коментира, че е вън от всякакво съмнение, че с машинния вот става въпрос за реална софтуерна фалшификация на вота в резултат на няколко процента. 

От своя страна Асен Василев от "Продължаваме промяната" подчерта, че така и не са разбрали за толкова дълъг дебат, че правилата, по които предходните избори са се провели, не са въведени от тях. 

"Другото, което не разбрахте е, че избирателната комисия е ваша. Ние нямаме представител там. Тя поръчва машините, тя отговаря за софтуера. "Продължаваме промяната" нямат абсолютно никаква намеса там. Ако мислите, че някой е пипал машините, говорете с вашите представители във вашата комисия. Току-що гласувахте тя да остане ваша", каза още съпредседателят на "Продължаваме промяната". 

ОЩЕ: На второ четене: Съставът на ЦИК няма да се променя след всеки парламентарен вот

Той заяви, че от ДПС продължават да не разбират, че единствената причината от "Продължаваме промяната" да са против хартиения вот е, че той в България се организира с чували. 

Божидар Божанов също се включи като каза, че пропагандни внушения от страна на "Демократична България" няма.

"Ние говорим с проценти, със социологически изследвания, със секции. Вие обаче казвате има нещо друго. Какво е това друго? Вие казвате манипулация на софтуера. Как вие доказвате това нещо? По никакъв начин", каза Божанов. Той отчете, че няма нито една секция, в която машината да е сбъркала. 

Малко извън контекста на изборното законодателство лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че "спасителната коалиция" се е родила снощи.

"По тъмни доби се реши минималната заплата да стане 850 лв. Щастлива съм, че това става по предложение на БСП и благодаря на всички народни представители от всички парламентарни групи, които подкрепиха това решение. Може да спорите три дена, четири дни, да припомняте кой какво е казал, но важните въпроси за България започнаха да се решават", каза Нинова. 

След 18 часа заседание: Депутатите продължават и утре с промените в Изборния кодекс (ОБЗОР)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика