Окончателно: ВСС трябва да гледа още един случай, сочен за пример защо Гешев трябва да бъде махнат

12441
Окончателно: ВСС трябва да гледа още един случай, сочен за пример защо Гешев трябва да бъде махнат
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно реши, че Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да разгледа частично т.нар. случай "Жоси" като част от производството за старт на процедура по свалянето на главния прокурор Иван Гешев от поста му. Отделно, съдът посочи, че ВСС трябва да вземе под внимание и искането на предишния (служебен) министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за старт на процедура за отстранява на Гешев - заради уронване на престижа на съдебната власт, за което са посочени аргументи в доклад на служебния през 2021 година вътрешен министър Бойко Рашков, дълъг над 100 страници, който Стоилов е получил на 14 юли, 2021 година.

Случаят "Жоси" представлява един от общо 9 примера, които правосъдният министър Надежда Йорданова даде за действия или бездействия на главния прокурор, представляващи "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт". Това е основание за освобождаването му от поста (чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията).

Съдиите избраха шестимата свои представители за новия ВСС

След два дни гласуване съдиите избраха шестимата свои представители за новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Най-много гласове п...

На 4 април, в процедурата ВСС реши да гледа в цялост 5 от 9-те примера - случаят с полицейското насилие на протестите през 2020 г., "Осемте джуджета", "Емилиян Гебрев", за случайното разпределение на делата, както и за указанията във връзка с транспортните престъпления. Частично бяха допуснати случаите с Елена Йончева, делото "Баневи срещу България“ и коментарите на Иван Гешев по адрес на адвокатурата и неправителствени организации.

В определението се сочи, че "съгласно мотивите на решение по к. д. № 17/2021 г. на Конституционния съд" председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор са административни ръководители, но и магистрати, поради което за тях важат и общите за всички съдии, прокурори и следователи етични норми на поведение. Същевременно организационно те заемат такава висока длъжност, която не позволява спрямо тях да се приложат общите правила за търсене на дисциплинарна отговорност, валидни за всички съдии, прокурори и следователи, както и за останалите административни ръководители в органите на съдебната власт. Провиненията, предвидени в чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията, са от такъв характер, че могат сериозно да накърнят доверието в правосъдието и престижа на съдебната власт именно защото са извършени от стоящите най високо в системата на съдебната власт административни ръководители. Записаното в отивите на Конституционния съд, че се имат предвид провинения извършени от стоящите най-високо в системата на съдебната власт административни ръководители означава, че следва да са извършени в това им качество.

На първа инстанция: ВСС ще трябва да гледа още един случай, сочен за пример защо Гешев трябва да бъде махнат

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика