Осигуряването на дърва за огрев - топ приоритет на служебния министър на земеделието

9254
Осигуряването на дърва за огрев - топ приоритет на служебния министър на земеделието
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Топ приоритет на служебния земеделски министър е осигуряването на дърва за огрев за приоритетните групи. Това стана ясно от брифинга на служебния министър на земеделието Явор Гечев. 

"Тази красива сграда е видяла много велики хора, които са управлявали това министерство. Надявам се, нашият екип и аз като министър никога да не го посрамваме както историята на тази сграда, така и сектора. На мен се падна нелеката задача да бъда служебен министър в стотния кабинет, като още от първия ден знаете, че нашето министерство е по-специфично. Още от първия ден имахме казус за решаване, затова се забавихме с представянето на приоритетите", започна брифинга си служебният земеделски министър.  Той подчерта, че всичко добро, направено от предишния кабинет в Министерство на земеделието, ще бъде продължено, а всичко, което трябва да бъде коригирано поради грешки, недостатъчна експертиза или подценяване, ще бъде променено. 

Той посочи, че критерият дали дадени кадри ще бъдат сменяни, ще бъде работата. "За голямо нещастие на жена ми, аз съм работохолик", каза още Гечев. По думите му Министерство на земеделието няма да се лишава от кадри.

Явор Гечев каза, че възнамерява да вземе в политическия си кабинет студент, който да е свежата мисъл в екипа му. "За мен свежият полъх и необремеността, дори неопитността, е нещо, което трябва да присъства", каза още Гечев, като отрече човекът да е нагласен. 

Заместник-министрите в Министерство на земеделието са доц. Крум Недялков, Георги Събев, Валентин Чамбов. "Към тези колеги заместник-министри ще има подкрепление от експерти", каза той. По думите е шега, че Кирил Добрев ще му става съветник. 

Гечев обърна внимание и на горите, като според него бързо трябва да се навакса по отношение на добива на дървесина. "Сами знаете, че заради повишаването на цените на основните горива, търсенето на дърва значително се е повишило. Това, което искаме да направим, е да преструктурираме, да осигурим приоритетните групи дърва за огрев. Това е топ приоритетът", каза той. 

Той заяви, че целта е да не са оставят хората на студено през зимата. 

Той коментира за пробива в системата на БАБХ. "Административните услуги на 85 % са пуснати. Ситуацията и там се овладява. Малко с летящ старт трябваше да оправяме редица от проблемите", отчете той.

Като належаща тема той посочи  405 забележки или отметки от ЕК. "Продължаваме комуникацията на пълни обороти с ЕК. Вече бяха направени редица срещи. Имаме план, имаме нелеката задача да го завършим. Амбицията ни е октомври месец да сме завършили стратегическия план с комуникация с ЕК", коментира още Гечев. Той поясни, че този план включва всичко, което държавата ще прави следващите 5 години в сектор "Земеделие", което включва Програмата за развитие на селските райони, директните плащания и всички политики, свързани с подпомагане. 

Той коментира и Плана за възстановяване и устойчивост. Гечев обясни, че септември или октомври трябва да започне изпълнението му, но за да се случи, трябва да се напишат всички документи. 

"Тежко е предизвикателството по завършване на сега съществуващата програма за развитие на селските райони. Ако има слабо звено в Държавен фонд "Земеделие", то е по отношение на договорирането. Над 2000 са проектите, които са текущи, които трябва да бъдат обработени, включително в това число не се включват всички анекси, които трябва да бъдат направени. Там вече мислим за цялостен екшън план", каза още Гечев. Според него, ако не се обяви още прием и не се свърши работата, няма как да станат нещата. 

"По отношение на жътвата, трябва да успокоя българските граждани, че няма да имаме абсолютен проблем с изхранването на населението на България. Реколтата е добра, макар и по-слаба от миналата година. Средните добиви са нормални. Не чакаме кризисни ситуации. Има разбира се, ситуации по отношение на проблеми, свързани с реколтите, които влизат от Украйна. Не казвам нито дума лоша за Украйна. България е солидарна държава, но продължаващата война там на практика затруднява редица неща в граничните държави. Това, което наблюдавам лично, е, че в България, Румъния и Полша, се получава евентуална криза на свръхпредлагане, защото влизат големи количества. Там имаме идеи, работим по хипотези, свързани с допълнителни искания към ЕК", добави още министърът на земеделието. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com