Оставка или отпуск: Дончев каза, че може да има оставка в края на септември

7014
Оставка или отпуск: Дончев каза, че може да има оставка в края на септември
Снимка: БГНЕС

"За истинския държавник, властта не е цел сама по себе си". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев и каза, че днес има среща на Коалиционния съвет. По думите му, при всички случаи ще е ясна новината дали ще има оставка днес или утре. От думите му стана ясно, че в коалицията "Обединени патриоти" са на по-различно мнение от оставка.

Ако ще се сменя премиерът, трябва ли юридически да се минава през одобрение на президента? Ще се завъртят нещата с даване на мандат, заяви Дончев пред Нова телевизия, според който лесен избор няма. "На всеки, който му е мило за обществото и държавата, иска напрежението да спадне", каза още той и подчерта, че не може премиер да е човек, който не е лидер на партията.

ТАСС: Премиерът на България изрази готовност да подаде оставка

Министър-председателят на България Бойко Борисов продължава консултациите с коалиционните партньори за възможни изходи за излизане от к...

"Вариант отпуска – министър-председател 4-5 месеца в отпуск, е несериозен”, каза Дончев. Според него, имало междинен вариант – оставка в края на месец септември, за да може през този месец Народното събрание да работи. Става дума за всички необходими мерки, за които вчера (5 август) Бойко Борисов говори. Припомняме, че Народното събрание излезе в лятна ваканция, макар в началото на април да казваше, че ще работи през цялото лято заради извънредното положение.

От партийна гледна точка оставка веднага е най-разумно, заяви Дончев. И обърна внимание, че няма добри правила за машинно гласуване.

Що се отнася до служебен кабинет, вицепремиерът постави въпроса как ще реши проблемът с машинното гласуване.

При това напрежение е въпрос на време да се стигне до нов инцидент, призна Дончев, според който е клише за кой колко са гласували, след като гневът на улицата е силен, дори да е на 10 души - нещо, което вицепремиерът не казва в смисъл, че само 10 души имало на протестите срещу властта.

Осман Октай пред Actualno.com: Борисов подава оставка още днес

Бойко Борисов ще подаде оставка днес. Това прогнозира бившата дясна ръка в ДПС на Ахмед Доган - Осман Октай -  в интервю за предав...

На въпрос защо ГЕРБ е пакетирана с ГЕРБ, на Дончев му изглежда, че няма такова нещо. Трудно ми е да отговоря защо прокуратурата не разследва съдържанието на записите, призна той. "Всичко, което изглежда, че има състав на престъпление, трябва да се разследва. Никой не е над закона", увери Дончев. Той препрати към прокуратурата за въпроси какво разследва и какво не разследва (ПРИПОМНЯМЕ, ЧЕ В ПЪРВИЯ ЗАПИС СТАВАШЕ ВЪПРОС ЗА ВЛАСТОВИ НАТИСК ЗА СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ). И призна, че е водил разговор с Бойко Борисов, какъвто излезе като запис. Трудно ми е да кажа дали разговорът така е воден, струва ми се малко по-цветен (сега), преди 2 години беше, уточни Дончев. "На мен ми се струва да е по-компресиран, за да е по-цветен, но може да се лъжа", каза вицепремиерът.

"Кой записа водещ български политик", постави и другият важен въпрос Дончев, който видя политическите записи като "устойчив жанр". "Търсете кой има интерес", призова Дончев.

Вицепремиерът отрече и в ГЕРБ да има крила. Същевременно той определи за особено куриозно освобождаването на Владислав Горанов, след като седмица по-рано България влезе в чакалнята на еврозоната. Когато му беше напомнено за 700-те милиона лева от хазарта, заради което Васил Божков де факто потъна като хазартен бос, Дончев напомни, че става въпрос за разследване и прокуратурата трябва да си свърши работата, а съдът да се произнесе. Дончев призна и, че при натиск се случват по-често неща като освобождаването на министри и промяната за студения резерв.

"Лично аз не си го представям" - така Дончев отговори на въпрос може ли ГЕРБ да управлява с хора, които им крещят: "Мутри, вън" и "Мафия".  Вицепремиерът каза и, че с някои от очертаващите се политически субекти коалиция няма да е възможна, защото трябва да има коалиция на база принципи и ценности, не само на парламентарна аритметика, но не уточни поименно за кои точно партии говори. По думите му, във всяка социология за изборите трябва да се има предвид кога точно ще са изборите и че всяко намерение за гласуване по време на анкета може да претърпи промяна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика