Оставката на Иван Гешев – заплаха за национална адвокатска стачка, прокурор не вижда показност

18465
Оставката на Иван Гешев – заплаха за национална адвокатска стачка, прокурор не вижда показност
Снимка: БГНЕС

Оставка на главния прокурор Иван Гешев – това всъщност е едно от двете големи искания на избухналите в края на миналата седмица протести.

Поводът да реагираме е влизането в президентството, причината е друга – че главният прокурор системно показва презумпцията за невиновност. Вярно е, че обществото има право на информация – презумпцията за невиновност обаче произтича от основните начала на Конституцията и защитата на човешкото достойнство. Това заяви зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет адвокат Людмил Рангелов пред Нова телевизия.

Апелативна прокуратура-София: Президентът оказва недопустим натиск върху свободата на прокурорските органи

"Ние, прокурорите и служителите в Апелативна прокуратура – София, заявяваме нашата категорична позиция относно недопустимостта на...

Рангелов даде пример – за повече дадена информация относно намерени документи в кабинета на Илия Милушев. Това престъпление ли е, какво престъпление е – да има документи с определено ниво на достъп, попита Рангелов.

На въпрос дали ще има нещо като адвокатска национална стачка, Рангелов отговори, че това е вярно и лично той би се присъединил към такава идея. Не е възможна каквато и да е наказателна процедура без адвокат, уточни зам.-председателят на ВАдС. Според Рангелов обаче, такава национална стачка е невъзможна – защото в България има над 14 000 адвокати и не е възможно всички да мислят по един и същ начин.

Рангелов е категоричен, че много голяма част от обществото не харесва начина, по който прокуратурата действа – опозоряващо за лица, обект на разследване, във фаза на разследване, в която не може да се случва така. Зам.-председателят на ВАдС определи влизането на прокуратурата в президентството като демонстрация на сила. Не разбирам какъв точно проблем на главния прокурор е президентът, та почна да го атакува от първия ден, в който встъпи в длъжност, коментира Рангелов.

Според зам.-председателя на ВАдС, позицията на посолството на САЩ в България не е насочено към някой в България, а към всички. А Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорската колегия в България, не приема позицията като призив за оставка на главния прокурор. На въпрос какво значи "никой не е над закона", отговорът беше – за всички.

Христо Иванов: Искаме предсрочни избори, оставка на Гешев и реформа във ВСС

Гражданите излязоха на протест и очевидно показаха, че така повече не може да се продължава. В центъра на тази криза е беззаконието, а ...

Иванов обяви, че не вижда причина за оставка на главния прокурор. Той не вижда нищо по-различно от това, което е станало, като начин на работа в президентството. А на въпрос дали е нормално там да влизат въоръжени хора и няма ли друг начин за разследване, отговорът беше – а какво ще стане, ако е починал човек в сградата на президентството, не трябва ли прокуратурата да влезе да разследва? Бих се притеснил, ако всички хвалят прокуратурата – значи по-скоро не си вършим работата. Сега съм по-скоро спокоен – явно си вършим работата, всички ни критикуват, е тезата на Иванов. "Прокуратурата е по-скоро активна", уточни той.

За него, при всеки случай на разкриване на данни по конкретни случаи от прокуратурата, нещата са законни. Той определи тази нова политика за иновативна, но напомни как допреди това адвокатите били активната страна пред медиите, а сега един вид било както трябва. Иванов не вярва и, че е възможно да има национална адвокатска стачка - такава, каквато описа Рангелов. Според Иванов, всъщност в определени случаи адвокатска защита не може да бъде отказана, като той сравни нещата с оказване на медицинска помощ. Той видя само политически натиск в ситуацията с Иван Гешев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика