От "инструмент на Господ" през "Каренин" до "първата национална държава в ЕС" - топ гафовете на Иван Гешев

15464
От "инструмент на Господ" през "Каренин" до "първата национална държава в ЕС" - топ гафовете на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

С един "туит" главният прокурор Иван Гешев пренаписа не само българската, но и балканската и европейската история. В Деня на Независимостта Гешев излезе с кратък поздравителен адрес в своя профил в Twitter като обяви, че на 22 септември 1908 г. България е станала "първата национална държава в ЕС".

Бърза и лесна справка обаче показва, че главният прокурор е в грешка, защото съседна Гърция получава своята независимост през 1830 г., преди нас е и Румъния, която e независимa държава още от 1877 г.

Това не първият гаф на Гешев, който в опита си да блесне с познания, изпада в конфузни ситуации.

Гафовете

Вълна от иронични коментари към Гешев, след като обяви България за "първата национална държава в ЕС"

С един "туит" главният прокурор Иван Гешев пренаписа не само българската, но и балканската и европейската история. В Деня на Независимо...

Те започнаха още около избора му. Гешев обяви, че процедурата по него със сигурност би могла да влезе в книгата на Гинес заради безпрецедентната си публичност и продължителност.

След като се самопредложи за книгата с рекордите, главният прокурор продължи с впечатляващата си реторика и се обяви за инструмент на Господ. "Аз възприемам себе си, за добро или за лошо, като инструмент в ръцете на Господ. Единственият, който въздава правосъдие, е Господ. Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които смята за правилни. И аз не влагам в това никаква емоция. Като извършвам някакви действия, аз смятам, че са правилни и спазвам закона. Може да ви звучи странно и знам какво може да последва от това интервю, но така виждам нещата". Това обясни главният прокурор Иван Гешев в интервю за сайта "Епицентър"

По темата на годината в световен мащаб, а именно - пандемията COVID-19, Иван Гешев също взе отношение нееднократно публично, макар и в началото - когато светът и България влязоха под карантина. Тогава той каза, че има две групи от хора, които се противопоставят на противоепидемичните мерките. "Едната са традиционните мрънкала - те си мрънкат за всичко и са част от нашето ежедневие. На тях не им обръщам внимание. Но има и една по-сериозна група, за която в други времена е по-правилно да се използва термина "мародери", каза той.

В средата на лятото пък главният прокурор се опита да сравни акцията на лидера на "Да, България" Христо Иванов на плажа на Росенец с избухването на Октомврийската революция в Русия, но, уви, допусна лека грешка с имената.

"Опитът на един, засега неуспял политик, да щурмува Зимния дворец, е неуспешен към този момент поради няколко причини. Най-малкото това не е Зимния дворец, вътре не е Каренин, той е с гумена лодка, а не с "Аврора". Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа", коментира тогава Гешев.

"Политически зоопарк": Вълна от подигравки с Гешев във фейсбук заради "Каренин"

Сериозна порция подигравки отнесе главният прокурор Иван Гешев заради свое изказване. Той коментира Христо Иванов и посещението му в п...

Така, вместо да направи паралел между Христо Иванов и Александър Керенски, който е председател на временното правителство на Руската република преди вземането на властта от болшевиките, той използва името на граф Алексей Каренин от романа на Лев Толстой "Анна Каренина".

И така до последния гаф, при който българският главен прокурор собственоръчно пренаписа историята, но поне го направи в родолюбив стил.

Професионален подход

Един от най-скандалните моменти по отношение на работата на Гешев беше това, че в официалния му профил в Twitter беше публикуван кратък разговор между него и жертва на изнасилване. При това, разговорът беше качен на видео в YouTube! Това предизвика много критики, защото отношението към жертви на такъв тип тежки престъпления от страна на правоохранителните органи следва да е много деликатно и е буквално закон в правови държави те да бъдат пазени от излишно обществено внимание!

Друг важен момент в работата на прокуратурата под ръководството на Иван Гешев е назначената експертиза на записите с Бойко Борисов. Там прокуратурата се занимава с това кой е направил записите и дали са незаконни по смисъла на закона, а не относно изключително показателното и скандално изказване на човек, с глас много приличащ на този на Борисов: "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене". За прокуратурата въпросът дали това е Борисов и да се води разследване за злоупотреба с власт засега публично не е актуален.

"Масово замеряне на прокурори с въпроси, каскети и оставки на Гешев!"

"Масово замеряне на прокурори с въпроси, каскети и оставки на Гешев!" Така е именувано събитие, обявено във Facebook от БОЕЦ. "На 26.09...

Спомен

Любопитно е, че Гешев е избран за за заместник-главен прокурор с ресор "Корупция" от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет при пълна липса на дебат. Показателно е, че Иван Гешев стана заместник-главен прокурор в момент, в който ръководената от него Специализирана прокуратура записа поредица от тежки провали по знакови дела. В последните няколко месеца преди назначението му Специализираният наказателен съд спря заради гафове на прокуратурата делото срещу бившата съдийка Румяна Ченалова, делото "Дянков, Трайков, Прокопиев" за ЕВН, делото срещу Румен Овчаров, делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и др. Ченалова обаче не можа да се спаси пред съда от дисциплинарно уволнение, а на първа инстанция по делото "ЕВН" бяха произнесени оправдателни присъди.

Преди време в. "Капитал" писа, че Гешев е един от прокурорите, които отказват да подпишат обвинения срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев (по досъдебно производство срещу неизвестен извършител, присвоил 18 млн. лв. в полза на "Уорли Парсънс" - фирма, изпълнител по договора с НЕК за АЕЦ "Белене"). Впоследствие той е преместен за няколко месеца в прокуратурата в Перник.

Иван Гешев беше и водещият прокурор по мегаделото "КТБ", като при встъпването в длъжност като главен прокурор коментира, че ще продължи да е част от делото, макар и не на първа линия. Един от най-неприятните моменти в кариерата му по това дело беше разкритието на следователя Бойко Атанасов, който сигнализира медиите, че документи по делото са изхвърлени в кофите за боклук пред Националната следствена служба.

Стигаме и до избора му на главен прокурор, в която надпревара беше единствен кандидат. Не бяха чути нито аргументите на президента Румен Радев, който върна назначението, нито рехавата опозиция в съвета, според която кандидатът няма нужните качества. При самия избор, членът на ВСС Атанаска Дишева обяви, че Гешев я е заплашил с думите, че от нея ще стане прекрасен общински съветник. Тя дори каза, че ако оттук насетне се случи нещо с нея или семейството ѝ, ще е ясно кой е отговорен. Новоизбраният главен прокурор отговори, че тя и "добър ден" от него би приела за заплаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика