От парламента: Извънредното положение вероятно ще се удължи, не може да има дистанционни заседания

9656
От парламента: Извънредното положение вероятно ще се удължи, не може да има дистанционни заседания
Снимка: БГНЕС

Аз лично смятам, че ще се наложи да удължим извънредното положение. Сега този срок изтича на 13 април, и не смятам, че нещата ще приключат дотогава. Това каза за БГНЕС председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, която също отиде, за да бъде тествана за коронавирус, след като снощи стана официално ясно, че колегата ѝ от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов е болен от COVID-19.

"Това е една от причините, които налага да се съберем извънредно в парламента, защото ще трябва да гласуваме удължаването на Закона за извънредното положение. С колко време – това ще прецени щаба", подчерта тя.

Педседателски съвет решава как ще продължи работата си НС

След като стана ясно, че имаме първи случай на заразен с коронавирус депутат, председателят на НС Цвета Караянчева отложи всички планув...

Попитана дали са закъснели с преминаването към извънреден режим на работа, Стоянова каза, че са имали много работа и този ход е бил правилен.

"Ние имаме да вършим работа. Смислено и правилно беше да се събираме само тогава, когато има конкретни причини, свързани с обстановката. Въпреки че претърпяхме много критики миналата седмица, даже имаше изстъпления от наши колеги, но какво да се прави – популизмът и политическото говорене са в пълен ход", коментира председателят на бюджетната парламентарна комисия и добави, че следващата седмица задължително трябва да се съберат, защото Конституцията не позволява дистанционно да се взимат решения. На същото мнение е лидерът на БСП Корнелия Нинова - що се отнася до възможността може ли или не може депутатите да заседават дистанционно.

"Имаме три важни неща, които трябва да се разгледат. Трябва да приемем Закона за енергетика, който ще даде възможност сметките на хората да бъдат облекчени и предприятията да получат глътка въздух. Става дума за намалението на цената на газа със задна дата от миналата година. Надявам се другата седмица да гледаме и актуализацията на бюджета, както и Закона за извънредното положение", посочи Менда Стоянова.

Поглед от ДПС

БСК и КТ "Подкрепа": Законът за извънредното положение е лошо написан

Законът за извънредното положение е лошо написан и се нуждае от спешни промени. Около това мнение се обединиха Димитър Манолов, презид...

Нямам симптоми, чувствам се добре, не се притеснявам, че може да съм заразен. Това каза депутатът от ДПС Хамид Хамид, след като беше тестван във ВМА. Според него, тестването на депутатите е трябвало да се случи по-рано, а не след като вече има техен колега с положителен резултат за коронавирус.

Народните представители се тестват с PCR тест в две болници - държавната ВМА и частната "СофияМед". Там по-рано през март беше приет Кирил Домусчиев с диагноза коронавирус - той вече е изписан за домашно лечение след 2 отрицателни теста за наличието на вирус в кръвта.

"Бяхме поставили темата на председателски съвет преди време, но тогава имаше обструкции от други групи, и не задълбахме по темата. Предприетите мерки са адекватни, навременни и затова сме малко по-добре от други европейски държави, и така трябва да продължи", заяви Хамид и подчерта, че ситуацията както по света, така и у нас не е за подценяване.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика