От "Спаси София" заподозряха лобизъм в Столична община за покупка на автобуси

7733
От "Спаси София" заподозряха лобизъм в Столична община за покупка на автобуси
Снимка: Пресцентър на Спаси София

От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното поредно съкращаване на градския транспорт в София. В доклад, внесен в Столичния общински съвет от зам.-кмета по транспорт, Кристиан Кръстев и съветниците от ГЕРБ и ВМРО Зафир Зарков и Карлос Контрера, се предвижда сериозно влошаване на транспортното обслужване в редица квартали, но се дават повече пари за частен автобусен превозвач.

Според градските активисти, предложените промени ще оставят Младост 1 и Младост 2 без почти никакъв наземен транспорт. Тролейбусна линия 5, която е една от най-натоварените и използвани линии, значително се орязва, като интервалите за движение ще бъдат 12 минути в пиков час и до 50 минути след 20 ч. В комбинация с предложеното закриване на линия 306, това ще доведе до драстичен спад на транспортното обслужване в тези два гъсто застроени и активни столични квартали.

Одобрила ли е концесия без точни изчисления Столична община, ощетила софиянци с десетки милиони?

Столична община не разполага с никакви изчисления и разчита изцяло на честната дума на общински съветник по концесионна сделка. Това ст...

“Необяснимо е защо се унищожава работеща линия като тролейбус 5, който е ползван от около 25 000 пътници на ден. Преди няколко години маршрутът му беше удължен, а сега обслужването се намалява наполовина.

Закрива се и работеща градска линия 306, което означава, че и довозването до метростанциите се намалява. Освен, че управляващите оставят Младост 2 без транспорт, те предвиждат и унищожаване на транспорта по ул. Йерусалим, което е недопустимо и вредно.” - казва общинският съветник Борис Бонев.

Заедно с орязването на градски линии с висок пътникопоток, се разкрива нова крайградска линия, която ще бъде дадена на частния превозвач МТК, и така приходите на фирмата ще се увеличат с над 600 000 лв. годишно. “С какви аргументи се отслабва тролейбус 5 с около 25 000 пътници на ден, а линия 21/22, която превозва само 1200 пътника на ден се засилва двойно?” - питат от организацията.

От гражданската организация припомнят още, че въпросния превозвач преди години получи огромна концесия.

СОС даде 140 млн. лв. за транспорт на фирма без лиценз за превозвач

141 млн. лв. ще даде Столичната община на частен превозвач, за да обслужва 16 линии на градския транспорт за 8 години. Това реши С...

От Спаси София казват, че имат обосновано съмнение за лобизъм в полза на частните автобусни превозвачи, от страна на управляващите Столичната община. “Не вярвам да е случайност, че за общинския превозвач Столичен автотранспорт все няма пари и получава най-трудните линии, с високи разходи, а частното дружество МТК непрекъснато е фаворизирано.

За него винаги има пари за увеличаване приходите, а дружеството е получило едни от най-лесните линии.” - казва Андрей Зографски от Спаси София, експерт в Комисията по транспорт към Общинския съвет.

Градските активисти алармират и че частната компания МТК вече е закупила автобусите, необходими за новата линия, без да има необходимото за разкриването ѝ разрешение от Столичния общински съвет.

“Това поражда сериозно съмнение, че някой в Столичната община обещава на частно дружество, че тази промяна ще бъде одобрена, преди да е гласувана в Съвета. Как този превозвач има гаранцията, че промяната ще бъде одобрена, за да си позволи предварително да направи такава сериозна инвестиция?

София е на път да подпише спорен и скъп транспортен договор

141 милиона лева ще даде Столичната община на частен превозвач, за да обслужва 16 линии на градския транспорт за 8 години. Това реши тр...

Има ли лобизъм в ущърб на общинския интерес в Столичния общински съвет и защо се закриват линии на общинския превозвач Столичен автотранспорт, а същевременно се разкрива нова за частната МТК? Това са сериозни въпроси, на които очаквам ясни отговори.” - категоричен е общинският съветник Борис Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика