От ВМРО отрекоха търговия с ромски гласове, от Войводиново командоси заплашиха да се заемат с проблема

6985
От ВМРО отрекоха търговия с ромски гласове, от Войводиново командоси заплашиха да се заемат с проблема
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

Нямам медицински компетенции, за да коментираме такова лице. С новия бюджет за здраве вярвам, ще има достатъчно средства, за да се погрижи за състоянието си. Очевидно е, че Марешки има нужда от лечение. Изказването му, че председателят на ВМРО в Община Марица е правел гето във Войводиново е нелепо. Кметът на Марица Димитър Иванов е избран с подкрепата на друга партия, не на ВМРО. Ние имаме един зам.-председател на Общинския съвет в Община Марица. Това обясни депутатът от ВМРО Александър Сиди в отговор на твърдение на Веселин Марешки, че ВМРО нарочно си затваря очите за конкретното гето, понеже им носи гласове на избори. Сиди е бил координатор на ВМРО в Пловдив, преди да стане депутат.

Сиди обяви, че говорил с кмета на общината и той му обяснил с документи кога, къде и какво е правено, за да няма ромско гето. На въпрос как така къщата на двамата братя, нападнали командоса Валентин Димов, е издигната преди около година и половина и какво е направил зам.-председателят на ВМРО в Общинския съвет в Марица, Сиди отговори, че се влиза в твърде голяма конкретика. Той повтори, че общината дала парцели общинска земя за строеж на къщи за ромите, имало ромско семейство, което стигнало почти до края на процедурата, но се отказало, защото другите им казали, че си живеят безплатно.

Протестите във Войводиново продължават

Ден пореден на протести във Войводиново. Събарянето на незаконните къщи в ромската махала продължава. Но продължава и недоволството на ...

Сиди отрече и, че ВМРО се активизира само когато станат случаи като Гърмен, Асеновград, сега Войводиново. Това е един проблем, който трябва да бъде решен окончателно. Това, което можем да направим, е по всички общински съвети, където имаме представители, да настояваме за проверки има ли и къде има незаконни постройки – всички незаконни постройки. Сиди се съгласи, че е по-добре да се бутат къщи през лятото, а не през зимата, било по-човешко и добави, че Каракачанов вече бил казал, че не всички роми били нагли.

Същевременно депутатът беше категоричен и, че в момента, в който която и да е власт тръгне да прави каквото и да е за незаконните постройки, се появяват правозащитни организации и пречат. Той каза и, че Комисията за защита от дискриминация няма да вземе адекватно решение по жалбата срещу Каракачанов, защото член на сдружение "Единство" (по думите на Сиди, Ачо Циганина) показал със снимка във Facebook, че се снимал с комисията.

Другата гледна точка

Чувствам се обидена. Това е един битов скандал, още не е установено дали момчетата са виновни, не искам да защитавам хора, упражнили насилие. Аз съм тук, за да изразя недоволството си, че се използва такъв език. Искам да разбере г-н Каракачанов, че не може да се говори така на ангро, да се лепят етикети. Защо аз трябва да се срамувам от колегите си, от съседите си и какъв отговор да дам на 15-годишната си дъщеря, която ме пита защо този човек ни нарича нагли? Това заяви във връзка със случая от Войводиново Лиляна Ковачева, която е от ромски произход и се представи като човек, работещ в държавната администрация, плаща си данъците и сметките. Тя е част от сдружение "Единство", което подаде жалба в Комисията по дискриминация заради думите на Красимир Каракачанов, че "циганите станаха много нагли", а той обяви, че "не може някаква циганска организация да ми налага цензура".

Ковачева беше категорична, че проблемите с ромското малцинство идват от ниския образователен ценз. Попитана дали е достатъчно да се въведе мярка "не ходиш на училище – не получаваш помощ", тя се съгласи, че може би в началото трябва да е така – принудително ромските деца да бъдат накарани да ходят на училище.

Румен Петков поиска отговорност от кмета на Войводиново и порица Каракачанов

Събарянето на незаконните постройки във Войводиново за съжаление е в резултат единствено на обществения натиск и крайното недоволство н...

Лиляна Ковачева попита и защо при бутането на незаконни къщи във Войводиново не е помислено къде ще отидат тези хора – особено при минусови температури и сняг. Тя се съгласи, че законът трябва да бъде спазен, но попита защо не се започна с бутане на незаконни къщи, заснети с дрон от НАП, казвайки: "На тези хора това не им е единственото жилище". И напомни на Каракачанов, че ромите са допринесли за България – загивали са във войните, строили са пътища и инфраструктура

В понеделник, 14 януари, от 14:00 часа пред Министерския съвет ще има протест с искане за оставката на Красимир Каракачанов.

Предстояща ескалация?

Същевременно тази вечер, във Войводиново ще има протест, организиран от колеги на командоса Валентин Димов, с мото "Не на циганизацията на държавата". Очаквали се колеги на Димов, от специалните части, от специалните структури на МВР, както и фенове на Ботев (Пловдив). Единствено военният министър Красимир Каракачанов каза така, както е – че циганите са станали изключително нагли и ако държавата не се вземе в ръце, ще го направим ние – протестите трябва да са масови, заявиха приятелите на Димов.

Във Facebook пък се появи и видеоклип на твърдящ, че е живял във Войводиново мъж от ромски произход на име Салхо Кисимов, който се заканва на жителите на селото заради случилото се. По-късно той пусна втори клип, в който обясни, че говорил в състояние на емоция, но вторият клип беше деактивиран. МВР обаче се зае да го провери и да установи дали думите му подтикват към омраза. Кисимов твърди, че живее в Германия.

Цветелин Кънчев намекна, че пребитият във Войводиново командос е бил пиян

"С Красимир Каракачанов се познаваме много добре. Решавали сме различни конфликти на трапеза, на маса. При вълненията в Красна поляна о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика