Парламентът окончателно прие компенсации за пенсионерите, взели по-малко през януари

11673
Парламентът окончателно прие компенсации за пенсионерите, взели по-малко през януари
Снимка: БГНЕС

Депутатите окончателно приеха удължаването на действието на бюджета за 2021 година. Той ще важи до края на март, когато се очаква вече да бъде приет новият годишен бюджет.

Така на практика се урежда изплащането на компенсациите за пенсионерите, които през януари получиха по-ниски общи доходи от преизчислена пенсия и COVID добавка спрямо декември миналата година. Върху COVID добавката няма да може да се налага и запор по предложение на омбудсманът Дияна Ковачева. Предложението и беше внесено от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански при гласуването вчера в ресорната бюджетна комисия.

С приемане на удължаването се запазва размерът на минималната работна заплата от 650 лв. Запазва се и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

В законопроекта се посочва, че максималните размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети, и максималните размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, са в размер не повече от 25 на сто от годишните размери за съответния показател.

С удължаването на бюджета се отблокират и ваучерите за храна, които не можеха да се отпускат заради забавянето на бюджета. Към момента тяхната стойност е 80 лева. 

Дебатът

Над два часа депутатите спориха по удължаването на стария бюджет. По време на дебата стана ясно, че вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е представил акценти в бюджета за 2022 г. Депутатите от ГЕРБ-СДС настояха това да стане официално в парламента. Депутатът от "Продължаваме промяната" Атанас Михнев обяви, че промяната е тук и проектобюджетът за тази година вече бил внесен.

"Промяната е тук, колкото и да не ви харесва. Скъпи уважаеми членове на опозицията, бюджет има, така че не е вярно, че ще го правим до март", каза той и допълни, че бюджетът за 2022 година предвиждал 710 лв. минимална работна заплата, безплатни детски градини, 2,5 млрд. лв. за пътища и инфраструктура и премахване на ин хаус поръчките.

Зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин посочи, че най-вероятно става въпрос за неговото представяне пред медиите днес. Това доведе до допълнителни пререкания между управляващите и опозиция не по темата за удължаването на бюджета, а за Бюджет 2022.

 

От ГЕРБ-СДС бяха категорични, че управляващата коалиция е имала достатъчно време, за да приеме бюджет за 2022 г., вместо да удължава мерките, приети от ГЕРБ с бюджета за 2021 г. "Колеги, това, което гласувате днес, е унижение, то не е унижение за някой друг, а е унижение за вашите партии, за тези коалиции, които участват в това управление", заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

Той посочи, че до този момент бюджетът е можел да бъде внесен, вместо управляващите да ходят на почивка или на кино. Той добави, че с удължаването на разпоредбите от Закона за държавния бюджет управляващите си печелят време и си "измиват ръцете" до март.

Ето от кога ще дават по-високите със 120 лв. пенсии

От 7 октомври до 20 октомври ще бъдат изплатени пенсиите, както и допълнителната надбавка от 120 лева. Тя ще бъде плащана до края на го...

Колегата му Кирил Ананиев коментира, че забавянето на бюджетната процедура е "едно разпускане на бюджетната и финансовата дисциплина".

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС пък попита: "Защо беше тази актуализация през лятото? Да, сега очакваме да се появят онези осем милиарда, за които вие твърдите, че са били откраднати, в бюджет 2022 г. когато и да се появи самият той". Тя допълни, че след Виденовата зима през 1997 г. сега можело да се окаже, че имаме и "Кирова зима".

Искрен Митев, депутат от "Продължавамеп промяната" , коментира, че датата 31 март е определена за сигурност.

Севим Али, депутат от ДПС, отбеляза, че неговата парламентарна група няма да подкрепи подход на замразяване на социалните плащания, особено при ръста на цените.

По време на дебата от БСП призоваваха дебатът да се води по конкретните предложения и да не се правят политически изказвания. Причината е, че депутатите от ГЕРБ-СДС неколкократно коментираха, че вместо да правят бюджет, членове на кабинета са присъствали на премиера на филм. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика