Парламентът отразя ГЕРБ. Без комисия, която да търси предизборен натиск от Рашков

6062
Парламентът отразя ГЕРБ. Без комисия, която да търси предизборен натиск от Рашков
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия, която за три месеца да изнесе всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то Народно събрание.

Единствено ДПС подкрепи предложението, като поиска комисията да разследва и натиска върху определени партии по време на предизборната кампания. Останалите партии бяха "против" или се въздържаха. 

Целта на ГЕРБ-СДС според вносителите е с комисията "да излезе наяве, без една жена каза, какво точно се е случвало в предизборната кампания" и да се види "недопустимия, неочакван и непредполагаем натиск на МВР", който е станал "платформа за самохвалство на Бойко Рашков".

Бойко Рашков потвърди: Подслушвани са и журналисти

Решението на ВСС беше очаквано и аз съм го заявил много отдавна, заяви вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков по по...

Дебатът

По време на дебатите за временната комисия Хамид Хамид от ДПС заяви, че ще подкрепи създаването ѝ, като настоя да бъде разширен обхватът на временната комисия.

"ДПС са последователни по темата. Под маската на борбата с купения и корпоративния вот се извърши неправомерна намеса в изборния процес, каза Цонев в изказването си. Ние искаме и ще настояваме всеки един случай да бъде разгледан в парламента", настоя Йордан Цонев, като напомни позицията на партията, изказана и при президента Румен Радев.

"Ако ще разграждаме модела, да го разграждаме с демократични средства. Ако ще сме последователни, да го направим или ако не – ще ги говорим за лицемерие. Не може да се говори за възстановяване демокрация не демократични средства. Не може да се възстановяван справедливост с несправедливост. Четете дебелата книга", призова Цонев депутатите.

"БСП няма да подкрепи създаването на такава комисия", категоричен бе от своя страна Борислав Гуцанов, като даде да се разбере, че подаването на топката между ГЕРБ и ДПС нямало да мине.

Стоян Темелакиев: Готови са отчетите и анализите на МВР за подслушванията

Както за подслушванията, така и по други теми, които касаят наскоро проведените избори, отчетите и анализите в Министерство на вътрешни...

Георги Свиленски представи „истината“ за свършеното от служебния вътрешен министър Бойко Рашков по време на предизборната кампания за 46-о Народно събрание. Той даде пример със загубени близо 2 000 гласа в полза на ГЕРБ от столичния квартал „Христо Ботев“.

"Ако не направим такава комисия, явлението остава – било то срещу вас, било срещу други, било срещу нас, предупреди Манев депутатите Той запита дали в квартал „Христо Ботев“ не е ходила поп-фолк певицата Софи Маринова да прави агитация за друга партия? Времето и политиката напук свърши", подчерта депутатът.

Отношение по темата взе и депутатът от ИСБНИ Арман Бабикян. Той посочи, че тези, които са склонни да подкрепят комисията няма да бъдат тесногръди хора. Адвокат Николай Хаджигенов добави, че гнусната колаборация между ГЕРБ и ДПС за създаването на временна комисия е неприемлива. "Ние сме тук, за да няма ГЕРБ повече", закани се Хаджигенов.

"Ефектът „Бойко Рашков“ показа как изглежда правоприлагането, което не е репресия. Репресия е, когато бият български граждани и когато подслушват политици", по мнението на Хаджигенов.

„Демократична България“ също коментира темата. Атанас Славов посочи, че е важно, когато се използва репресия в предизборния период е важно да се уточни каква е тя. Христо Иванов запита защо трябва да се създават толкова много комисии в парламента, които да дублират работата на прокуратурата. "Хайде като говорим за лицемерие, да реформиране прокуратурата и да не превръщаме Народното събрание в държавен контрол", настоя Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика