Парламентът стартира процедурата по избор на нов ВСС

1801
Парламентът стартира процедурата по избор на нов ВСС
Снимка: БГНЕС

21 дни ще имат народните представители за номинации на кандидати за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това решиха депутатите от правната комисия в парламента при разглеждане на процедурните правила, по които Народното събрание ще избере членовете на ВСС.

Правилата бяха подкрепени единодушно от всички 15 членове на комисията. С тази първа стъпка Народното събрание официално стартира процедурата по избор на нов състав на ВСС.

Поредна атака срещу Лозан Панов. Този път с плакати (СНИМКИ)

В деня, за който е обявен граждански марш за правосъдие, около Съдебната палата се появиха плакати с председателя на Върховния касацион...

Беше приет и срокът за тяхното излъчване и обсъждане в пленарна зала, за да може кандидатите да бъдат избрани преди официалното разпускане и назначаване на новият Висш съдебен съвет.

21-дневният срок означава, че ако следващата седмица правилата бъдат приети в пленарна зала на 31 май или на 1 юни, то срокът за номиниране на кандидатите ще бъде 20 юни и респективно 21 юни.

"При това положение изискването на закона да има поне два месеца от приключване на срока за номинации до срока за изслушването, изслушването в парламента би могло да се планира в първите пленарни дни на месец септември, съобразно графика работата на Народното събрание. Датата ще бъде определена в края на юли месец", даде яснота председателят на комисията Данаил Кирилов.

Той допълни, че самото гласуване може да бъде още на следващия ден, но не по-късно от 14 дни след изслушването. Това означава, че ако на 1 септември бъде проведено изслушването, още на 7 септември би могъл да бъде произведен избора в пленарна зала.

Цацаров поиска от ВСС временно отстраняване на съдия

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Съдийската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на съдия Люба Петрова от ...

В проекта на правилата е записано, че от кандидатите ще се изисква: писмено съгласие за участие в процедурата; подробна автобиография; копие от диплома за завършено висше юридическо образование.

По време на дебатите патриотът Емил Димитров-Ревизоро заяви, че е важно новите членове на ВСС да бъдат избрани преди изтичане на мандата на сегашния ВСС без значение дали това ще бъде 30 дни преди или 20 дни преди този срок.

На следващото заседание на комисията ще се обсъжда декларация, която е задължителен елемент за кандатите в тази процедуря, а тя е за имущественото състояние и отсъствие на конфликт на интереси. 

Висшият съдебен съвет (ВСС) се състои от 25 членове, 11 от които се избират от квотата на Народното събрание (парламентарна), 11 от квотата на съдебната власт (професионална), като съдиите избират шестима, прокурорите четирима и следователите - един. Главният прокурор, Председателят на Върховния Административен съд и Председателят на Върховния касационен съд са членове на съвета по право. Мандатът на членовете на ВСС е 5 години, без право на последователно подновяване. Изборните членове на ВСС следва да бъдат с високи професионални и нравствени качества и най-малко 15 години юридически стаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика