Парламентът задължи Борисов да се яви и да обясни за Плана за устойчивост на България

5666
Парламентът задължи Борисов да се яви и да обясни за Плана за устойчивост на България
Снимка: БГНЕС

Гаврата с парламента ще спре – и вие няма да опазите Борисов, ще се яви тук. Така съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън!” Мая Манолова стартира дебата за изясняване на положението с Плана за възстановяване и устойчивост на България, по който страната ни трябва да получи 12 млрд. евро за справяне с коронакризата.

Манолова предложи следното заради плана - Бойко Борисов да бъде задължен да представи пред парламента мотивите, мерките и действията по Плана за устойчивост и развитие на България – на 21 април, да бъде вкаран планът в Брюксел до 30 април и Борисов да обясни какви ще са последиците, ако не бъде. Това беше прието два пъти - със 135 гласа "за" и 70 "против", като всички против бяха депутати на ГЕРБ при първия път, а при втория - 145 "за" и 70 "въздържали се", пак всичките депутати от ГЕРБ. Не беше дадена процедура на ГЕРБ да бъде направена поименна проверка на депутатите в пленарната зала - искане, направено по Правилника на Народното събрание, като още действа правилника по 44-тото Народно събрание, защото още няма изработен такъв за новото.

Мария Капон е убедена, че има управленски саботаж за Плана за възстановяване и развитие и НОЩ

Изслушването за Плана за възстановяване е изключително важно – трябваше да дойде премиерът и да обясни защо неговият вицепремиер ...

На Манолова опонираха депутати от ГЕРБ, начело с Лъчезар Иванов, Десислава Атанасова и Цвета Караянчева, която по същество се занима само със себе си – имало омраза срещу нея. Иванов настоя, че не може министър-председател в оставка да бъде каран да идва насила в Народното събрание, след като е подал оставка за край на мандата. Премиерът е длъжен винаги да се появи в Народното събрание – независимо дали е болен, в отпуск, или планира воаяж до Барселона, отвърна преподавателят по публичноправни науки в СУ "Св. Климент Охридски" и депутат от "Демократична България" Атанас Славов. Той напомни, че в други държави за неуважение към парламента се налагат глоби. А Филип Станев от "Има такъв народ" обърна нещата на пълна ирония – с припомняне колко е добър на футбол и тенис Бойко Борисов и колко е мускулест: "Днес се оказа, че Бистришкият тигър е един най-обикновен заек от Банкя". Колегата му Тошко Йорданов пък напомни думи на Тома Биков от опозиционния му период – че премиерът бил "карикатура на диктатор". "Страхливецът Борисов не дойде в парламента за пореден път. Шофьорчето Борисов не дойде за пореден път. Джипко Бибитков не дойде в парламента за пореден път".

Тома Биков отвърна на Йорданов, че написал статус във Фейсбук, че нямало пандемия от коронавирус. И се заяде, че "Има такъв народ" лъже за мажоритарната избирателна система: "Нека има бързи избори и ще видите колко гласчета ще вземете".

В крайна сметка бившият председател на СДС и депутат от "Демократична България" като гражданска квота Мартин Димитров опита да върне дебата в нормален тон и зададе въпрос към депутатите от ГЕРБ – какво е по-важно за Бойко Борисов, ако не Планът за възстановяване, след като хиляди хора фалират и чакат да видят как България ще се пребори за икономическата помощ от ЕС. Димитров напомни, че има трета ревизия на плана, след като ЕК отхвърля първите два варианта, а тя не е обявена публично!

Още: Ще изпусне ли България 12 млрд. евро заради политически кавги и злобно отмъщение?

Борислав Сандов предупреди за капан, който вещае икономическа криза

Проблем би било, ако Планът за възстановяване бъде оставен дълго време да отстоява с оправданието, че е морален дълг на това правителст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика