Партии с писмо до ЕК, искат реакция на скандалите в съдебната система

2410
Партии с писмо до ЕК, искат реакция на скандалите в съдебната система
Снимка: БГНЕС

Четири партии и гражданска организация призоваха с писмо Европейската комисия да реагира на последните скандали в съдебната ни система, както и да окаже натиск за реформи върху властите в София и да разшири обхвата на мониторинга. Те настояват Брюксел да обмисли стартиране на процедура срещу България за нарушаване на фундаменталните принципи на ЕС, в този случай – върховенството на правото.

Писмото е адресирано до първия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс и посланиците на страните членки на ЕС в България. То е подписано от "Да, България", Български земеделски народен съюз, ДЕОС, "Зелените" и "За да остане природа в България".

Лозан Панов: "ЦУМгейт" показа, че няма съдебна реформа

"ЦУМгейт" показа, че няма съдебна реформа – ако имаше, щеше да има разследващ орган, който да разследва Сотир Цацаров. Сега главн...

Организациите разказват подробно за "ЦУМ гейт", съмненията за възможно манипулиране на електронното гласуване за Висш съдебен съвет, натиска върху Лозан Панов, агнешките главички пред ВСС и др.

"Практиката от последните десетилетия недвусмислено показва, че властите в София предприемат реални действия единствено когато бъдат подложени на непосредствен публичен натиск за това. Извършването на реална проверка на действията на главния прокурор изисква недвусмислена, конкретна и неотложна публична реакция от ЕК и правителствата на страните членки. Същевременно ръководството на ЕК трябва да спре да позволява да бъде въвличано в публични изявления, които се използват за пропаганда, че България скоро ще бъде освободена от наблюдение, независимо че няма никакви изгледи да изпълни поставените й цели", се казва в писмото.

С него се настоява за "сериозно разширяване" на мониторинговия механизъм върху България с аргумента, че сегашният вече е "изчерпил своята политическа полезност, без да доведе до постигане на дори минимално трайни резултати".

"Възможността докладите по него да служат за ефективна политическа мотивация за конкретни действия на управляващите и висшата магистратура в България е ерозирала в огромна степен. Същевременно, ние считаме, че са налице достатъчно признаци и данни, включително в рамките на изложените събития и процеси от последните месеци, които показват че принципите на върховенството на правото и независимостта на съдебната власт са системно нарушавани от българските институции, което може да води и до увреждане на интересите на ЕС като единно пространство на свобода, сигурност и правосъдие", се казва в писмото.

Цацаров е съгласен да бъде сложен под контрол, но само ако това важи и за Панов

И през днешния, съботен ден, главният прокурор Сотир Цацаров не пропусна да отправи остри думи по адрес на председателя на ВКС Лозан Па...

Организациите напомнят, че чл. 7 от договора на ЕС дава възможност за налагане на санкции на страна членка, която уврежда фундаментални принципи на съюза. Според тях България вече е дала достатъчно основания за започване на процедура по чл. 7, която би могла да послужи за "укрепване на правото". Въпросната процедура може да приключи с отнемане на правото на глас на държавата при вземане на решение от ЕС по конкретни въпроси.

"В последните седмици ред негативни тенденции, които бяха оставяни твърде дълго без адекватна реформа, силно ескалират и пораждат сериозен риск от ново ниво на криза на българската демокрация и конституционен ред", се казва в писмото. В него се допълва, че моментът за реакция на ЕК е ключов, тъй като предстои изборът за нов състав на ВСС и нов председател на Върховния административен съд (ВАС).

"В зависимост от това какви хора поемат лидерството в тези две ключови за съдебната власт и конституционния ред институции, ще се определи дали в следващите пет, съответно седем, години ще има реална реформа или, напротив, ще наблюдаваме още по-силно и вероятно необратимо свличане към захват на държавността от организираните корупционни лобита. Събитията от последните месеци не оставят никакво съмнение, че се върви към негативния сценарий", се твърди в писмото до ЕК и посланиците.

Организациите напомнят, че през последните седмици председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, членове на ВСС и Съюзът на съдиите в България многократно са искали реакция за ЦУМ-гейт от отговорните институции. Въпреки това ВСС е отказал да извърши проверка, президентът също отказа да състави комисия за проучване на случая. Единствено съдебният инспекторат извършва нещо "неуточнено" по този случай, се казва в писмото.

Прокуратурата: Лозан Панов внушава, че сме корумпирани

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отправя несправедливи и неетични внушения за работата на прокуратурата. По този н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика