"АБВ" и "МИР" сезират ЕК за неслучващото се машинно гласуване

5097
"АБВ" и "МИР" сезират ЕК за неслучващото се машинно гласуване
Снимка: ПП "АБВ"

Извънпарламентарните партии „АБВ“ и „МИР“ ще сезират Европейската комисия и Венецианската комисия за неслучващото се машинното гласуване у нас. Това стана ясно по време на дискусия в БТА, посветена на подготовката и организацията на демократични избори. Според очакванията на ледера на "АБВ" Румен Петков, утре ще видим внасяне в Народното събрание за пореден път на смяната на закона и отмяната на машинното гласуване. По думите му, това е поредното погазване на изборното законодателство в страната.

„Практически се възпрепятства правото на честен избор на българските граждани и даже не се предпоставя, а се гарантира манипулирането на изборния процес и в крайна сметка - изборния резултат“, посочи Петков.

В раздел 3 на Изборния кодекс е записано провеждане на машинно гласуване, подчерта председателят на ПП МИР Симеон Славчев. Той упрекна управляващите, че нарушават не само национално законодателство, но и европейското и посочи членове 20, 22 и 223 от Договора за функционирането на ЕС. „ПП МИР ще подаде жалба до ЕК и ще очаква проверка и евентуално образуване на наказателна процедура срещу българското правителство поради факта, че не спазва закона и нарушава правото ни на честен избор чрез машинно гласуване“, категоричен е той.

„Има опити да се отмени машинното гласуване. Не трябва да се допуска, трябва да се противопоставим - и граждански, и политически на това действие, ако възникне то в Народното събрание“, добави Славчев и призова всички български граждани, партии и неправителствени организации да се присъединят към националната кауза за провеждането на честни избори чрез машинно гласуване.

Румен Петков пред Actualno.com: Моделът на Борисов трябва да бъде смачкан

ПП АБВ организира митинг-протест под наслов „ДЕ Е БЪЛГАРИЯ“. Събитието ще се проведе на 09 юли от 18:00 часа пред бившия Па...

"Фактът, че 6 - 7 години не се допуска машинното гласуване, показва от какво го е страх Борисов. Борисов го е страх от машинното гласуване като дявол от тамян, защото това ограничава възможността да бъдат манипулирани гласовете на 300 000 българи. С правителството на Борисов не знам как могат да се проведат честни и демократични избори", коментира Петков. Той подчерта, че при машинното гласуване протоколът трудно може да бъде пренаписан.

„Нека излезем по площадите на България, за да покажем, че едно е да тъпчеш шкафчета с евро и златни кюлчета, друго е да създаваш нормативна уредба и усещане за държавност и справедливост“, заяви още Петков.

Той съобщи, че двамата със Славчев ще се срещнат с проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян и ще настояват „извънредните избори, към които твърдим, че всички се стремим, да бъдат организирани и проведени тогава, когато имаме готовността за провеждане на машинното гласуване“. Петков е категоричен: „Извънредните избори без машинното гласуване ще са с предизвестен манипулиран резултат“.

Според Петков трябва да се потърси сметка и на ЦИК, защото, както поясни – „тя със своите бездействия всъщност предпоставя в голямото си мнозинство всички стъпки и действия за манипулиране на изборния резултат и изборния процес като цяло“.

Той уточни, че двете партии ще сезират Венецианската комисия, че десетилетия наред нашето изборно законодателство се нарушава като технология поради правенето на сериозни промени в изборната нормативна уредба в прекалено кратък период от време преди провеждането на самия избор.

Депутатите пак не се разбраха за машинното гласуване

Въпреки че народните представители, спешени от премиера Бойко Борисов, се събраха на спешно заседание на работната група за промените в...

По време на дискусията Петков изтъкна, че липсата на дистанционно и електронно гласуване спира поне 1 милион избиратели от чужбина. „Наистина ли не разбираме, че така организираното гласуване води в известното на всички село Буковлък, община Плевен - до 97% резултат за ГЕРБ“, посочи той.

Несъгласие с мнението, че сред малцинствените групи цари неграмотност изрази и Христо Колев, председател на Софийската организация ан АБВ: „Не е така. Във Факултета има най-малко сгрешени бюлетини“, посочи той и заключи: „Живеем в паралелна реалност“.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов отбеляза, че не е основателно за невалидните бюлетини да се упрекват неграмотните и посочи, че според справките, точно неграмотните нямат недействителни бюлетини. Според него трябва да се въведе активна регистрация.

Споделяйки опита на ПП „МИР“ от обучение с машина за гласуване, Славчев посочи, че възрастни хора много лесно и бързо се справили с машината, а повечето не се били докосвали до банкомат.

„У нас вероятно има създадена лоша политическа традиция управляващите мнозинства да търсят служебни предимства, начини за манипулиране на вота и не бих казал че не успяват да ги постигат“, коментира практиката на изборите Чавдар Георгиев, юрист, бивш член на ЦИК. Той се противопостави на идеята за замяна на машинното гласуване с машинно броене: „Нищо няма да реши това, освен да създаде нови предпоставки за смяна на чувалите, което сме виждали по телевизията“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика