Партия „Възраждане“ излезе на протест срещу ограничителните мерки (ВИДЕО)

10595
Партия „Възраждане“ излезе на протест срещу ограничителните мерки (ВИДЕО)
Снимка: Фейсбук страница на Възраждане

Протест в София, организиран от партия „Възраждане“, протече пред здравното министерство няколко поредни часа.

Той е насочен срещу ограничителните мерки, наложени заради COVID-19, както и срещу мълчаливият отказ на отговор на въпроси, зададени от партията по Закона за достъп до обществена информация.

Протестът започна пред Президентството, а след това се пренесе пред сградата на здравното министерство.

Малко след 12 часа лидерът на партията Костадин Костадинов постави ултиматум експерти на ведомството да се срещнат с протестиращите, за да дадат отговор на въпросите за адекватността на мерките и ефективността на ваксините.

Първоначално от Министерството на здравеопазването отказаха да проведат разговор с протестиращите, за да отговорят на въпросите.

Костадинов изрази недоволство, че още не са получили отговор на изпратено преди месец искане за информация по Закона за достъп до обществена информация.

В крайна сметка от здравното министерство изпратиха представители, които отговориха на въпросите на "Възраждане", както и на тези на доктор Пламен Пасков, който години наред е управлявал голяма лаборатория. За среща с протестиращите се явиха Евгени Николов – зам. министър на здравеопазването, и Богдан Кирилов – директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

В срещата политическа партия Възраждане беше представена от Деян Николов – секретар на Възраждане-София; адв. Елена Гунчева, д-р Пламен Пасков – общественик и инж. Николай Дренчев – организационен секретар на Възраждане.

Първият въпрос на Деян Николов от Възраждане към представителите на Министерството на здравеопазването беше: Кой носи отговорността и към кого да се обърнат гражданите, ако при тях се появят нежелани реакции в следствие на поставяне на ваксина за COVID-19? На този въпрос не беше получен точен отговор.

На въпроса дали има българска агенция, която да е направила проучване по отношение на ваксината и дали има изследвания на вируса, които са проведени от наш национален орган, отговорът беше, че няма и че решението се взима централизирано за целия Европейски съюз. В екипа, който взима решения, участва представител на всяка държава, избран на квотен принцип. Колко голяма тежест има думата на нашия представител и кой е той не знаем, което до голяма степен кореспондира с публикуваното на информационния сайт за COVID-19. На него информацията е същата като тази в европейския сайт и няма данни за проучвания и изследвания, направени в България и проверени от нашите здравни власти. Същото се отнася и за тестовете. С други думи казано, нашите власти не упражняват контрол на нищо, свързано с вируса. За всичко се разчита на наднационалните органи, а ние следваме техните инструкции, посочиха от партията.

Другия въпрос, който Възраждане засегна, и за който получи уверение от министерството, че ще бъде разрешен, е по отношение на публикуването на публичен регистър за нежелани ефекти и странични реакции, които са получени при ваксиниране с ваксина против COVID-19. От Министерството споделиха, че има форма на сайта, в която може да се подава информация за странични реакции, но гражданите нямат достъп до този регистър. От Възраждане поискаха цялата статистика да бъде публикувана в информационния портал за COVID-19. Такъв регистър има в САЩ, където вече са регистрирани редица нежелани реакции след ваксиниране, включително и 10 смъртни случая – 7 от ваксината на „Пфайзер“ и 3 от ваксината на Модерна. Представителите на министерството увериха, че ще проверят каква е възможността този регистър да се въведе за публично ползване и в България.

"Тъй като знаем, че ваксините против COVID-19 се съхраняват на много ниска температура, зададохме въпроса: кой транспортира ваксината, коя фирма, има ли съответния лиценз за това? Отговорът, който получихме е, че международната фирма, която доставя ваксините в България, ги транспортира до шестте региона, на които Министерството е разделило страната. Зам.министърът ни уведоми, че има устройства, които засичат температурата на ваксините през целия път и информацията за това е налична при него. Ние от Възраждане поискахме тя да бъде публикувана и да стане публична отново на информационния портал", посочват от партията.

"Възраждане" пред здравното ведомство, искат отговори на въпроси за ваксините, зададени чрез ЗДОИ (ВИДЕО)

На основание на Закона за достъп до обществена информация, Възраждане изпрати запитване до Министерството на здравеопазването, на коет...

След като ваксината пристигне в съответното РЗИ, тя се размразява, за да бъде поставена по предварителен план-график. Поискахме и план-графика за поставянето да бъде публикуван на информационния портал, за да се знае: Колко броя ваксини са предвидени? За кое населено място? И в кои лечебни заведения?

Д-р Пламен Пасков зададе въпрос относно това какви изследвания са правени, за да се установи наличието на този вирус в България. Отговорът на г-н Кирилов и г-н Николов бяха, че те не са вирусолози и не могат да отговорят, но такива изследвания има. Ние от своя страна поискахме и те да бъдат публикувани.

Адв. Елена Гунчева попита ще спрат ли да се променят през няколко дни заповедите, свързани с мерките, защото това създава юридически пречки за всякакви съдебни искове около вируса. На въпросът й не беше даден отговор.

Поискахме също да се преведе на български език и да се публикува на информационния портал доклада-оценка за клиничните тествания и изпитания на ваксините, който включва информация за ефективността, качество и оценка на ваксините.

Попитахме още защо тезата за колективния имунитет беше отхвърлена първоначално от Министерството, а сега се говори, че 70 % от българите трябва да се ваксинират, за да имаме колективен имунитет? Информацията, която потвърдиха от Министерството е, че не знаят и нямат гаранции дали ваксиниран човек ще изгради имунитет и също че не знаят, ако изгради такъв, колко траен ще е той. От министерството потвърдиха още, че не знаят дали ваксиниран човек може да е преносител на вируса, посочиха още от Възраждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика