Патриотичните партии подновяват блокадата на границата с Турция

1987
Патриотичните партии подновяват блокадата на границата с Турция
Снимка: БГНЕС

След двудневен размисъл "Обединените патриоти" обявиха, че от днес подновяват блокадата на българо-турската граница и няма да допуснат преминаването на изборни туристи от южната ни съседка. Този път обаче границата ще се пази денонощно, обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред в. "Сега".

Той допълни, че акцията ще бъде прекратена в неделя на обяд, когато се очаква сънародниците ни да гласуват по родните си места в България.

По сметки на патриотите само за 7 дни до този вторник са преминали над 100 автобуса през ГКПП Капитан Андреево, имало и много микробуси, но за тях няма статистика. През пункта в Малко Търново движението не е било голямо, а през Лесово почти не са преминали превозни средства, натоварени с избиратели.

Официално няма данни колко автобуса с изселници са пристигнали досега у нас. Турската агенция "Доган" цитира координатор на "Обединение ДОСТ", според когото поне 1200 души от истанбулския район Авджълар ще гласуват в България, а от Бурса - поне 4500.

Националистите призоваха всички желаещи да се включат в акцията им и дори пуснаха указания във "Фейсбук" как да се разпределят живеещите в различни области към трите ГКПП-тата. МВР влезе в обичайния си тон и обяви, че ще осигури полицейско присъствие. Полицаи имаше и във вторник, когато патриотите за първи път затвориха границата, но те наблюдаваха безучастно случващото се.

Патриотите вдигнаха блокадата на турската граница, готвят нови протести в петък и събота

Блокадата на граничния пункт "Капитан Андреево" приключи. Протестиращите патриоти се заканиха в петък и събота отново да протестират на...

Първата блокада предизвика гневна реакция от страна на Анкара. Вчера президентът Реджеп Ердоган направо обвини българската държава, че оказва натиск над турската общност у нас. "От една страна, говорите за законодателството на ЕС, от друга страна, правите обратното. Това е невероятно", гневно коментира ситуацията държавният глава, цитиран от "Хюриет". И обяви, че очаква "изборите в България да се проведат спокойно, по справедлив и прозрачен начин".

В ролята на говорител на Анкара влезе отново и социалният министър Мехмет Мюеззиноглу, прочул се с публичната си агитация в полза на ДОСТ. "Нашите сънародници в България, които имат правото да гласуват там, трябва да упражнят демократичните си права в условия на спокойствие и безопасност. В този смисъл очакваме от българската администрация да гарантира сигурността на транспорта и да не пречи на гражданите да гласуват", заяви Мюеззиноглу, цитиран от турски медии. В друга своя изява той разкритикува България, че "живее със страхове от миналото" и създава "безсмислени неприятности" заради опасенията си от големия потенциал на Турция.

Сънародниците ни с двойно гражданство се сдобиха с допълнителен отпуск от 11 дни (от 20 до 31 март), за да гласуват в България и да участват в предизборната кампания, съобщи БГНЕС. Досега също са получавали такъв отпуск, но той е бил по-къс - 3+3 дни, напомня турският "Джумхюриет". По-големият отпуск е мотивиран с по-малкото секции, в които те могат да упражнят правото си на глас. Подчертано е, че повече време е необходимо, тъй като има проблеми по границата. Не е посочен пряко транспортът, но вътре в заповедта турското правителство съветва избирателите от български произход да се обърнат към НПО-тата на българските изселници. Инструкцията е резултат от обръщение до кабинета на изселническите организации от 22 февруари, в които те подчертават, че ще имат трудности при гласуването заради по-малкия брой секции, и молят за съдействие.

Появи се и слух, че на изселниците, дошли да гласуват в България, ще бъде дадено да внесат обратно в Турция до 20 кг. месо. По закон в Турция е забранен вносът на хранителни продукти, твърдят от Нова телевизия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика