Павлова в Брюксел: Регионите не трябва да се разделят на бедни и богати, на Изток и Запад

2209
Павлова в Брюксел: Регионите не трябва да се разделят на бедни и богати, на Изток и Запад
Снимка: БГНЕС

Вярваме и подкрепяме идеята за повече фондове и добавената стойност от тях, както и че е необходимо да има баланс между безвъзмездното финансиране и финансовите инструменти.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, по време на конференцията "Бъдещето на финансите на ЕС", която се проведе в Брюксел.

Павлова: Юнкер и всички еврокомисари идват за откриването на председателството

Един от важните ангажименти е осигураването на добрата комуникация и разбирането на специфичната и тежка терминология. Както има устано...

Като човек с опит смятам, че държави като България имат нужда от фондове в съчетание с финансово инженерство. Защото финансовото инженерство не е приложимо във всички области – например има области и проекти, които не генерират приходи – като водния сектор, заяви Павлова. В тези случаи са необходими директни грантове или грантове в рамките на 50 процента, другите 50 процента да са инструменти на финансов инженеринг. И друг пример – инфраструктури като българската вътрешна пътна инфраструктура имат нужда от подкрепа, но Европейският съюз също има нужда от тях – за да преминат стоките и услугите от една държава към друга. Затова трябва да се помисли за балансиран подход.

Подкрепяме идеята, че регионите не трябва да се разделят на бедни и богати, на Изток и Запад, смятаме че Многодишната финансова рамка трябва да е рамка за солидарност и подкрепа. Някои райони като нашия имат нужда от подкрепа и солидарност – при проблема с емиграцията например. Трябва да се допълваме, а не да си съперничим в тези области, каза още Павлова, цитирана от БГНЕС.

Надявам се да постигнем конструктивно решение за Многогодишната финансова рамка преди май 2019, в рамките на настоящия мандат на Европейския парламент, за да не загубим инерция. Това може да стане по време на Българското председателство, каза още министър Павлова и подчерта, че България си сътрудничи тясно с Австрия и Румъния, които ще председателстват Съвета на ЕС след нас.

Страни като България имат нужда от кохезионните фондове, за да се изравнят различията, заяви по време на форума еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер.

Ще има над 230 заседания ще у нас по време на председателството

1500 заседания в Брюксел и 237 в България ще се проведат по време на председателството. Това заяви министърът на Българското председате...

Надявам се конструктивната дискусия да продължи по време на Естонското председателство, както и по време на амбициозното Българско председателство, чакаме предложения за графика, размера и съдържанието на многогодишната рамка, заяви в заключение комисар Йотингер.

Нашата амбиция е да предложим балансиран подход. Надявам се да имаме платформа, която да е готова през януари догодина и да я обсъдим на форума през пролетта в София, добави още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика