Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)*

65107
Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? (ДОКУМЕНТИ)*
Снимка: БГНЕС

Скандални документи, свързани с подозрение за пране на пари, от страна на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, бяха изпратени на редакционния мейл на Actualno.com. * (ДОПЪЛНЕНИЕ към 19:45) Документите бяха обявени от прокуратурата за фалшиви, след направена официална проверка, като беше публикувано прессъобщение на официалния сайт на институцията.

Документите са два, като изглеждат така сякаш са подписани от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който в момента ръководи Националната следствена служба, както и от директора на Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС Евгени Евгениев.

Първият, подписан евентуално от Сарафов, е от 12 октомври, 2015 година. С него от ДАНС се иска проверка на данни, че Гешев има сметка на стойност 3 745 586,74 швейцарски франка в банка Julius Bar Group AG ("Юлиус Бер Груп"), в кантона Цуг. Сарафов изрично уточнява, че сметката е анонимна – ясен е бил само номерът на сметката.

Вторият документ е отговорът от ДАНС, подписан евентуално от Евгени Евгениев. С документа ДАНС потвърждава, че Гешев има "безименни и номерирани банкови сметки" не само в Швейцария, но и в Монако. Към 27 октомври, 2015 година в тези сметки има 4 247 578,75 швейцарски франка. ДАНС казва и че в периода 1 януари, 2007 година – 23 октомври, 2015 година са регистрирани транзакции на обща стойност 4 748 482,58 швейцарски франка. Преводите са "от частни юридически лица, предимно от сметки в Кралство Лихтенщайн, Република България и Руската федерация, в различни траншове, общо 43 на брой, в размери от 99 328,19 швейцарски франка до 473 842,72 швейцарски франка през отчетният период от откриването на сметките 1 януари 2010 – 23 октомври 2015", пише в документа.

Подателят на документите, който не се представя с име, твърди, че те са му дадени от прокурор Васил Миков. Припомняме, че Миков беше намерен мъртъв в столичния квартал "Бояна" в началото на септември. Миков беше основен съперник на бившия главен прокурор Никола Филчев, а подателят на документите е категоричен, че той не може да се е самоубил, каквато е официалната версия за смъртта му.

Actualno.com потърси за коментар говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, но до момента на публикуване на материала не разполагаме с отговор. * (ДОПЪЛНЕНИЕ към 18:30) Официално съобщение от прокуратурата с обяснение, че това не е вярно и публикуването на документите е направено заради насроченото за утре, 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор, беше публикувано около час и половина-два след излизането на материала!

Това не е първият скандал, в който Иван Гешев се оказа централна фигура. Основният се завъртя около жената, с която съжителства – Детелина Ханчева, и косвената ѝ връзка с главния свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин, а в този материал е обяснението на г-н Ваклин за ситуацията. Освен това осъдената на първа инстанция заедно с Десислава Иванчева бивша зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова извади документи, които сочат, че бащата на Гешев – Стоимен, също работил като следовател, може неправомерно да се е облагодетелствал от афера за прикриване на дългове към държавата – подробности в този материал.

ОФИЦИАЛНИЯТ ОТГОВОР НА ДЪРЖАВНОТО ОБВИНЕНИЕ: ПРОКУРАТУРАТА ОТРЕЧЕ С АРГУМЕНТИ, ЧЕ ИВАН ГЕШЕВ МОЖЕ ДА Е ПРАЛ ПАРИ!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика