Периодът до вота е много къс и обслужва Борисов, категоричен е Румен Петков

4555
Периодът до вота е много къс и обслужва Борисов, категоричен е Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Не е добро решение датата за парламентарния вот. Много е къс периодът до изборите и той обслужва Борисов - на него му трябват два дни за купения вот, за администрирания и за корпоративния вот. Това каза пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков. "Мисля, че това време институционално ще бъде използвано от Борисов и обслужващата го шайка, за да се насажда страх", добави той.

По думите му в България има два вида страх – "от престъпния дует Борисов – Гешев, а другият е страхът за живота – страха за здравето". Според Петков при по-дълъг период до изборите, би имало време да се създаде съвсем различна атмосфера. "За да убедим гражданина, че атмосферата е друга, че заплахата за него е много по-малка, трябва време", подчерта Петков. 

Според него страха в момента се битовизира в твърдения, че тези избори ще дадат парламент, който няма да издържи повече от година и половина, че е рисковано заради коронавируса да се гласува на тези избори и че е по-добре да се гласува на следващите."За да се преодолеят тези неща трябва време. Но датата е факт, така е преценил президентът, така е направил", добави Петков.

По повод промените в Закона за извънредното положение, Петков е категоричен, че акцентът трябва да бъде на мобилните секции и технологията за гласуване с тях. "Ако се даде възможност карантинираният да иде в секцията това ще уплаши други 30 и това отново ще обслужи насилствения вот – купения, администрирания и корпоративния", предупреди Петков.

Лидерът на АБВ посочи като първи приоритет изкореняване на управление от пита "борисовщина" и подчерта - "изкореняване, за да бъде необратимо".

"Борисов има три инструмента – купения вот, административния вот и корпоративния вот, където се принуждават определени работодатели да упътят работниците си накъде и как. Начинът да се противопоставим на този вот е да гласуваме", категоричен е Румен Петков.

Хората трябва да разберат, че да отидеш до магазина е не по-безопасно, отколкото да отидеш да гласуваш, но ако не отидеш да гласуваш последствията са много по-дълговременни и много по-жестоки, отколкото ако пропуснеш един ден да отидеш до магазина, посочи още Петков.

Като най-важна задача той определи гарантиране здравето на хората - да се осигурят пакети за всички и пълно оборудване на изборната администрация. Необходима е и широка информационна кампания, която да убеди българина да гласува, добави Петков. 

Той съобщи, че АБВ са в активна подготовка за изборите и че в неделя ще стартират номинациите за кандидати за народни представители, а в края на месеца ще бъде определен форматът, в който партията ще явява на вота.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com