Петков от Давос: Ако си бяхме написали домашното през 2014, днес ситуацията с Русия можеше да е различна

6173
Петков от Давос: Ако си бяхме написали домашното през 2014, днес ситуацията с Русия можеше да е различна
Снимка: Getty Images

„Надявам се до края на годината да сме напълно независими от руския газ и да имаме много по-зелена икономика“. Това заяви премиерът Кирил Петков относно Европейския съюз по време на една от дискусиите на Световния икономически форум в Давос.

Министър-председателят участва в разговор на тема „Изгубено десетилетие?“, посветен на редизвикателствата, пред които светът днес е изправен, и пътищата за тяхното преодоляване. В дискусията участваха още бившият премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк, външният министър на Пакистан Хина Рабани Кар и финансистката Каролайн Ансти.

ДПС се оплакаха, че премиерът ги е заплашил, че ще ги оправи

ДПС се оплакаха, че премиерът ги е заплашил, че ще ги оправи. За заплахата алармира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който припом...

Попитан каква е реалността, пред която се изправя България, Петков каза: "Искам да се фокусирам върху спецификите на войната в Украйна и грешките на Европа през последното десетилетие. През 2014, когато Русия анексира Крим, изразихме критиките си към Путин, но в същото време не си написахме домашното за стратегическите стъпки в бъдеще. Ако ги бяхме направили, днес ситуацията можеше да е различна. Първо, позволихме съхранението на газ в Европа да се контролира от „Газпром“. Това доведе до невероятно висока зависимост. Вместо да мислим как да намалим зависимостта, позволихме „Турски поток“ и „Северен поток“. Свързахме и газовите цени директно с тези на електроенергията, което даде възможност на Русия да регулира и тях“.

„Позволихме нашите посолства да се напълнят с техни агенти. България е малка страна, а има 118 дипломати от Русия“, каза Петков. Някои от тях бяха експулсирани по обвинения в шпионаж.

"Отворихме вратата за хибридни атаки. Не мислехме също така стратегически за военната ни стратегия, както и за логистиката на Източния фланг. Нямаме коридори по оста север-юг и обратно, за да движим войски и стоки по фланга на изток. А сега, още преди да започне войната, осъзнахме, че няма да можем да реагираме така, както би ни се искало, заради нашата зависимост. Надявам се, че през следващото десетилетие не трябва да водим тази дискусия", заяви Петков.

Премиерът обобщи пред събеседниците си как „Газпром“ наруши договора за доставка на руски газ в края на април и спря кранчето за България, след като страната отказа да плаща в рубли. „Това, което се случи, е, че бяхме най-зависимата страна от руския газ с над 95% зависимост. Русия поиска да плащаме в рубли, а ние веднага казахме „не“. Това изненада всички, защото ние най-бързо трябваше да кажем „да“. От 95% зависими за една седмица станахме 0% зависими“, каза премиерът.

Словашкият премиер от Давос: Ако Украйна падне, Словакия е следващата

Словашкият премиер Едуард Хегер отправи сериозно предупреждение за бъдещето на страната му, ако Русия победи Украйна във войната. &bdqu...

„Въпросът е как да продължим оттук нататък. Първо чрез Covid, а после и през енергийната криза разбрахме, че трябва да действаме всички заедно. Запитахме се как да диверсифицираме. Помощта за другите държави не е само за общо добро, но и за собствена печалба. Например цените на газа в САЩ са 26 евро за мегаватчас, а на „Газпром“ – 70 евро. Така можеш да спестиш 2 и половина пъти от цената“, каза Петков.

„В следващите 3 дни след спирането на руския газ ние взехме решение за алтернативни доставки. Гледахме такива обаче не само за нас, започнахме да анализираме газовата ни инфраструктура на регионално ниво. Ако можем ние да се справим, то може да ползваме турските и гръцките терминали за пренос на газ в целия регион. Защо да не можем да го вземем от Гърция, през Румъния, за Украйна?“, попита премиерът.

Той каза, че сега е най-добрият момент да се диверсифицира и да се увеличи стабилността. „Ние имаме най-големия проект на батерии в ЕС“, отбеляза той.

„Говорим и за военна мобилност, а имаме само един мост между нас и Румъния. Защо? Нека имаме 5. В Гърция казах: „Хайде да свържем повече газовата инфраструктура“. Когато стане трудно, се обединяваш с другите и ставаш креативен. Оптимист съм за следващото десетитлетие – казвам си: „Защо да губим още едно?“, заяви Петков.

Той каза още, че за него "пътят напред" е Глобализация 2.0. "Глобализация 1.0 беше глобално състезание. Това е локално ноу-хау, което продаваш на останалите. Сега задачата е конкурентен достъп до пазарите. Глобализация 2.0 е координирано решаване на проблеми. Ако го можем, ще станем по-силни и мощни. Локализацията не е противоположното на глобализацията. Мисля, че това е пътят напред", заяви Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика