Петър Мутафчиев: Спрените линии на БДЖ може да се спасят

22569
Петър Мутафчиев: Спрените линии на БДЖ може да се спасят
Снимка: БГНЕС

Спрените линии на БДЖ може да бъдат спасени. Това коментира бившият депутат и министър на транспорта от кабинета "Станишев" Петър Мутафчиев. Той допълни, че от БСП настояват заповедта за спиране да бъде отменена и разписанието за 2015 г. да бъде възстановено.

Нужна е ясна държавна и европейска политика за железниците. Когато предоствяме лош обществен транспорт, принуждаваме хората да използват свой, обясни бившият министър в ефира на bTV. Според него по този начин се стига до замърсяване на въздуха.

БДЖ готви спирането на още 90 влака в пълна тайна, протестите зреят

Масова стачка заради спирането на 38 влака от БДЖ се подготвя следващата събота (17 януари). Освен служители на железниците, много от к...

Бившият министър беше категоричен, че пътниците не могат да стават заложници на споровете между БДЖ и министерството на финансите. Той изчисли, че за тази година железниците ще получат 10 млн. лв. Бившият депутат попита къде е проблемът, допускай че става въпрос за парите за капиталовите разходи и фактът, че ръководството на държавния превозвач не може да ги използва както иска.

Шинобусите са бавни и могат да покрият малки разстояния. По този начин Мутафичев коментира лансираната от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев идея подобни превозни средства (автобуси на релси да заменят спрените влакове).

Даден е срок до февруари БДЖ да преценят колко шинобуса (така казват на автобусите на релси) и от какъв вид им трябват. След това ще се обяви обществена поръчка за доставката им. Шинобусите най-често са дизелови и са с един вагон. Има и модели с два или три, които са съчленени, пише "24 часа".

Съкращаването на 38 влака и свиването на маршрутите на други 10 изкара хората по гарите. Очаква се на 17 януари да има протести. Предстои спирането на още 90 влака.

Младежкото БСП в Перник: "JE SUIS БДЖ"

Младежкото обединение в БСП Перник категорично се обяви против спирането на 5 влака по линията Перник-София. „Стартира подписка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика