Петър Стоянов: В куфарчето на Ханке нямаше нищо важно

12297
Петър Стоянов: В куфарчето на Ханке нямаше нищо важно
Снимка: БГНЕС

В документите в куфарчето на проф. Стив Ханке нямаше нищо важно. От свитъка с документи, който ми даде, не излезе нищо, което да изглежда сензационно.

Това заяви бившият президент на България Петър Стоянов в предаването "Лице в лице" по bTV, отричайки твърденията на американския икономист, че му е предоставил документи за корупция у нас.

Стоянов потвърди думите на Ханке, че е получил въпросните документи, от които ставало ясно, че една или две американски компании имат интерес да инвестират в България, но не получавали очакваното съдействие.

"Проф. Ханке ми каза, че американците се оплакват, че нашите власти действат двусмислено и сякаш умишлено забавят тяхното желание за приватизация. В никакъв случай не ми е казвал, че някой е искал рушвет", каза бившият президент.

Според икономиста забавянето и отлагането се правели по начин, сякаш българите си искат нещо насреща.

"Тези документи не ми направиха никакво впечатление. В тях нямаше нищо важно. Когато се правеше приватизацията получавах подобни сигнали по 2 пъти седмично", разказа Стоянов. По думите му по това време е имало много недоволни – някои основателно, други не.

Той е надзиравал процеса само 3-4 месеца, след това щафетата са поели новия парламент и новоизбраното правителство на Иван Костов.

След като прегледал документите, бившият държавен глава действително се обадил на тогавашния премиер Иван Костов и леко раздразнен му препоръчал да си стяга хората и те да се отнасят по-дружелюбно и гостоприемно към чуждите инвеститори, тъй като са били жизнено важни за страната ни.

Остра нужда от инвестиции

"В онзи момент никой не искаше да идва в България, имахме реноме на една съсипана и фалирана държава. Имахме крещяща нужда от всяка инвестиция – това значеше нови и свежи пари, работни места и добри предпоставки за следващи инвестиции", отбеляза Стоянов.

Стив Ханке: С валутния борд и лева България е по-добре, дадох на Петър Стоянов документи за корупция

Професорът по приложна икономика от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ Стив Ханке прогнозира пред bTV, че България може да последва съд...

Той разкри колко драматична е била социално-икономическата ситуация у нас по онова време. "В България нямахме един лев, никой не ни даваше заеми. Току-що бях избран за президент и макар да имах 90% рейтинг и да ме носеха на ръце, бях убеден, че ако не осигурим пари и хляб за хората, тези които ме аплодираха, след 2 седмици щяха да ме освиркват", спомни си Стоянов.

"За да ни дадат заеми, ни казаха – трябва да въведете стриктен валутен борд, да оздравите финансите си. България нямаше парламент, нямаше правителство, единствената действаща институция бях аз – президентът. Те (международните финансови институции, б.р.) искаха гаранции от мен, че ще успея да убедя политическите партии в бъдещото Народно събрание да приемат Закона за валутния борд, което и стана", разказа бившият държавен глава.

В подкрепа на твърденията си, той припомни свиканото от него заседание на КСНС, където е убедил всички партии да подкрепят стриктните финансови ограничения и въвеждането на бъдещия валутен борд.

Разследване на думите на Ханке

Стоянов не помни секретарката му да е копирала документите, както твърди Ханке, но призова икономиста, ако разполага с оригиналите на тези "доказателства за корупция", да ги предаде на прокуратурата.

Прокуратурата ще разпитва Петър Стоянов и Иван Костов

"Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за кору...

"Унизително е като президент на България преди 20 години да ме питат дали съм получавал куфарче с някакви данни за корупция, които свикнахме да наричаме компромати. Това съвсем обърква границата между действителността и лъжата", каза Стоянов.

Той не изглеждаше притеснен от излязлата информация, че ще бъде разпитван от прокуратурата. "Похвално е старанието на прокуратурата да стигне до истината. Не мога да натопя Костов. Не мога да им кажа друго, освен истината", каза бившият президент.

Защо вярваме на Стив Ханке?

Доверието на обществото ни към проф. Ханке се дължи на факта, че мнозина у нас го смятат за баща на валутния борд и човек, който е силно загрижен за доброто на страната ни. "В България работеха дузина хора за реализацията на този валутен борд. Истинският баща на борда е Красимир Ангарски, той беше служебен министър за това и беше координатор на всичко, посрещайки всички чужди експерти – и Ханке, и Майк Деплер и Ан МакГърк. Бордът стана благодарение на тяхното взаимодействие и с Костов, и с Александър Божков", разказа Стоянов.

По думите му Ханке е бил против фиксирането на българския лев към германската марка, искайки валутата ни да бъде свързана с щатския долар. "С него имахме напълни различни мнения. Вариантът, който приехме, се различаваше изключително много от предложенията на проф. Ханке", посочи Стоянов.

Бащата на валутния борд Стив Ханке - какъв баща е всъщност?

Макар и не толкова медийно очебийна, темата за влизането ни в чакалнята на еврозоната стана прилично гореща. Причината да се разбунят д...

Според него е крайно преувеличено американският икономист да бъде определян за "баща на борда" и човекът, който едва ли не ни е спасил от дълбоката икономическа криза.

Истината за приватизацията

От началото на приватизацията са минали вече 30 години, а с нея са се занимавали около 10-15 български институции и много разследващи журналисти. Въпреки това досега не сме стигнали до приемлива за всички истина за приватизацията. "Чудя се на наивността и лековерието на нашето общество, как очаква истината за приватизацията да излезе точно от куфарчето на проф. Ханке, който е идвал 4-5 пъти и е оставал за по 4-5 дни у нас?", попита риторично Стоянов.

Той изрази притесненията си от лековерието на българското общество, което е особено уязвимо в епохата на хибридни войни и фалшиви новини. Подобно общество е лесно манипулируемо и може да тръгне в грешна посока, която не отговаря на интересите му. "Не може непрекъснато някой да ни казва нещо, ние да го приемаме като истина от последна инстанция и "да се лашкаме" от посока в посока", каза бившият президент.

"Защо се вторачваме в куфарчето на проф. Ханке и очакваме то да ни донесе истината, след като не вярваме в собствените си институции", попита риторично Стоянов. "Нашата държавност започва да губи смисъл", отбеляза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика