Пламен Николов официално представи втория проектокабинет на "Има такъв народ"

14549
Пламен Николов официално представи втория проектокабинет на "Има такъв народ"
Снимка: БГНЕС

Номинираният за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов представи списък на кандидатите за министрите пред журналисти в парламента.

Първото впечатление е, че проектокабинетът е съставен предимно от партийни фигури от новосъздадената политическа формация на Слави Трифонов

На другите партии представихме проектосъстава на кабинета, обясни председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. „Не сме обсъждали състава – това са хората, промени няма да има“, заяви той.

В отговор на журналистически въпрос дали има притеснения от обвиненията в плагиатство срещу адв. Петър Илиев, Пламен Николов подчерта, че става дума за „страхотен специалист конституциналист, човек, който може да се справи с предвидените реформи“.

Тошко Йорданов беше още по-остър: „Искам някой с лицето си да застане и да каже, че г-н Петър Илиев е изплагиатствал част от книгата си. Искам да застане, за да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Г-н Петър Илиев е готов да осъди всеки за това нещо“.

Ето и предложенията за министри:

За министър на на финансите е номиниран депутатът Пламен Данаилов. Той в момента е депутат от ИТН. Завършил е УНСС със специалност финанси; счетоводство и контрол. Над 20 г. е бил на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

За министър на икономиката е предложена Десислава Димитрова. Тя също е участник в кастинга за политица на Слави Трифонов, в който участва и номинираният за премиер Пламен Николов. Десислава Димитрова е управител и собственик на фирма „БИО СТОПАНСТВО ЛОПЯНКО“ ЕООД, сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост в България и чужбина. Председател е на Бюрото на съвета “Кръговата икономика - Зелената алтернатива за България“ към БТПП.

Енергийното министерство трябва да бъде поето от Александър Николов, който в момента е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. До влизането му в служебното правителство Николов не бе познат на широката общественост. При назначаването му за зам.-министър бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

За здравен министър е издигнат урологът Силви Кирилов, който е един експертите на ИТН в здравния сектор. Бил е директор на Агенцията по трансплантациите, както и на няколко болници - "Александровска" по времето на НДСВ, а след това и на частните МБАЛ "Доверие", "Уни Хоспитал".

Да ръководи Министерството на транспорта и информационните технологии е номиниран Гроздан Караджов, бивш народен представител в 43-ото НС от Реформаторския блок, където бе и председател на транспортната комисия. Той е юрист по образование, но повече е известен като експерт по телекомуникациите като е специализирал бизнес мениджмънт в тази сфера в Япония. В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация "Демокрация".

За министър на правосъдието този път е предложен адвокат Момчил Иванов. Иванов е адвокат и областен координатор на ИТН за област Велико Търново. Завършил е история и право във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Адвокат е по граждански и търговски дела, преподавател по търговско и гражданско право в Юридическия факултет на ВТУ, а в периода 2009-2012 г. е бил хоноруван преподавател в Стопанската академия “Димитър Ценов” в Свищов. Той има опит в политическия живот, бил е активист на СДС.

Петър Илиев е номиниран този път за министър на вътрешните работи. Той е юрист. Завършил е магистратура в СУ с пълно отличие. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат е на отличието "Адвокат на годината". Говори 4 езика. На 43 г.

За министър на младежта и спорта е издигнат отново Радостин Василев, също юрист и в момента депутат от ИТН. Специалист е по спортно право, занимава се процесуално представителство пред ФИФА и УЕФА. 

ИТН отново залагат на Теодора Генчовска да ръководи Министерството на отбраната. Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на военната академия та е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Професионалната й кариера стартира в генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел "НАТО и ЕС" в МО. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.

За външен министър отново е номиниран дипломатът от кариерата Ради Найденов. Той последно беше посланик в Швейцария. Бил е посланик и в Германия и Австрия. Беше заместник-министър на отбраната в правителството на НДСВ и ДПС в периода 2001 - 2002 г., а след това бе началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски до 2005 г. В служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Ради Найденов беше министър на външните работи.

Предложеният за регионален министър инж. Георги Георгиев е координатор на експертната група на ИТН по регионално развитие и инфраструктура. Има консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, ръководил е екипа, разработил методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация, бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише на сайта на ИТН.

Христо Иванов: Ако това са имената, това не е правителство на промяната

Ако имената на хората в проектоправителството, които се появиха в медиите, отговарят на действителността, ние не можем да кажем, че тов...

Министерството на културата трябва да се поеме от Георги Султанов, който е оперен артист, с 23-годишен стаж. 

За кандидат за агроминистър е определен Пламен Абровски, който бе номиниран за поста и в първия проектокабинет на Трифонов. Юрист по образование, но преди да се отдаде на адвокатството преди три години, има сериозен опит в международни институции в сектора. Работил е няколко години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор "Директни плащания", в Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Бил е също експерт в Института по агростратегии и иновации и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда".

За Ивайло Кожухаров и този път е отреден постът за министър на туризма. Той е мениджър на българска хотелска верига. Има повече от 10 години опит като мениджър в сферата на хотелиерството, притежава магистърски степени по "Икономика и организация в туризма" и "Маркетинг". Член е на УС на ВАНЕ и контролния съвет на Сдружение "Национален Борд по туризъм".

Министерството на образованието пък да се поеме от Велислава Петрова. В първия проект за кабинет тя бе предложена за здравен министър. Петрова е български учен, доктор по вирусология от университета в Кеймбридж и специалист в сферата на здравното законодателство и ваксините в Глобалният алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева от края на 2020 г. Заради експертизата си тя бе и чест гост в медиите по време на пандемията. Петрова е на 31 г. и е родена в Сандански. 

За социалното министерство е издигната Теодора Пенева, която е "експерт по енергийна бедност и социална политика". Пенева има специализации по икономика и управление по отрасли – енергетика, инфраструктура и публични услуги, в СУ "Св. Климент Охридски", както и "Управление на институциите за социална работа". В Пекинския университет е завършила "Международна икономика". Притежава над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика