Плевнелиев: България продължава преговорите с Volkswagen, процесът не е приключил

5209
Плевнелиев: България продължава преговорите с Volkswagen, процесът не е приключил
Снимка: БГНЕС

България ще продължи преговорите с Volkswagen, за нас процесът не е приключил. Това каза президент Росен Плевнелиев (2012-2017) и председател на автомобилния клъстер след среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, предаде агенция „Фокус“.

Плевнелиев поясни, че автомобилният клъстер е създаден през 2012 г. „През 2012 г. в автомобилостроенето в България работиха 30 компании. Те имаха оборот от 2 млрд., броят на заетите беше 9000“, посочи той. „Днес в автомобилостроенето работят над 60 000 човека, броят на компаниите е 230, оборотът е над 10 млрд. лева. Безспорно това е една от най-динамично развиващите се индустрии в България, успехът е факт, но ние сме амбициозни да постигнем повече“, заяви Плевнелиев.

„По-важното от срещата днес - по казуса за Volkswagen. Дотук България постигна огромен успех. Ние дойдохме да благодарим за всичко, което правителството направи. Никога досега не сме стигали толкова далеч в мечтите и амбициите си в България да се случват толкова стратегически инвестиции. Това, че сме на финала със страна като Турция, е огромен успех за България“, отбеляза Плевнелиев.

„Научихме много, разбрахме много, имаме амбицията да продължаваме напред. Това, че Турция е избрала да продължи да преговаря преференциално, това не означава, че за нас процесът е приключил. България е една изключително достойна алтернатива, която се цели нависоко. В следващите месеци ние продължаваме да работим заедно с концерн на Volkswagen и преговарящите екипи, докато няма подписан договор с една от двете държави. Постигнахме много, това, че сме на финала и победихме държави като Унгария, Словакия, Румъния, Сърбия е огромен успех. Продължаваме да бъдем активни и да работим заедно - достойно и на всички фронтове“, добави бившият президент.

Actualno.com припомня, че по-рано стана ясно, че Volkswagen окончателно е избрал Турция като мястото, където да построи новия си завод. Това съобщи специализираното германско списание Automobilwoche, цитирано от Reuters.

България изгуби битката с Турция за завода на Volkswagen?

Volkswagen окончателно избра Турция като мястото, където да построи новия си завод, съобщи специализираното германско списание Automobi...

Надзорният съвет на автомобилния концерн е взел решение фабриката за 1.3 млрд. евро да бъде изградена близо до индустриалния център на южната ни съседка - Измир.

По-добрите условия, предложени от турската страна, са натежали при финалния избор за местоположение на новата фабрика. Сред тях са голяма финансова подкрепа (говори се за 100 млн. евро) и безплатен терен. За избора на южната ни съседка е помогнала и подкрепата на Катар, който държи 17% от акциите в концерна.

България има амбицията да развива нови индустриални зони в следващите 2-3 години, заяви и вицепремиерът Томислав Дончев след срещата. „България има съществуващи индустриални зони, които се развиват изключително добре. България има амбицията да развива нови индустриални площи, следващите 2-3 години“, поясни той.

Според Дончев комплексът мерки, който е необходим, за да се развива страната в автомобилостроенето, не се планира, а се прави към момента. По думите му се предвиждат и законови облекчения за създаване на нови индустриални зони. „Както и амбицията в следващите години да отделяме по няколко милиарда годишно в сферата на научните дейности и иновации. Това ще е от изключително значение за българската индустрия“, отбеляза Томислав Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика