Плевнелиев не знаел дали Русия спряла Борисов да го издигне пак за президент

2468
Плевнелиев не знаел дали Русия спряла Борисов да го издигне пак за президент
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов не ми е разказвал за разговори с Русия, заради които не е искал да ме издигне пак за кандидат за президент. Той винаги е имал усет, показа, че властта не е на всяка цена – подаде си оставката, а народът го възнагради и го върна начело на управлението. Дали е имал разговор с Русия не сме говорили, но Борисов имаше своята преценка дали един мой втори мандат може да е успешен. Като държавен глава водих много трудни битки 5 години – бях безспорно най-атакуваният президент. Така предишният държавен глава Росен Плевнелиев коментира дали заради Русия не е отново президент на България.

Според Плевнелиев срещу него имало 17 паралелни процеса на атака през 2013-2014 година, които той щял да опише в книга. Усещах подкрепата на ГЕРБ, но действах независимо – нося отговорност за всяко свое действие, подчерта той пред Нова телевизия. Трябва да си даваме сметка, че Бойко Борисов може да е всичко, но той доминираше българската политика през последните 10 години и е за трети път премиер, което е историческо постижение, каза Росен Плевнелиев.

Плевнелиев след мандата: Свободно се разхождам по улиците

Президентът Росен Плевнелиев призна, че престоят в Президентството му се е сторил като 10-годишна казарма. "Пиша едновременно три книг...

Особено ме притеснява руското влияние върху изборния процес, също и Турция. Очевидно е, че Русия и Турция опитаха да повлияят на изборите ни, подчерта Росен Плевнелиев, според когото „една много голяма част от визитите на руски политици в България изобщо не минават през МВнР” и МВнР не знае какво се случва. Имаме доклад от ДАНС за кибератаки от Русия на референдума за електронното гласуване (бел. ред. - по време на местните избори през 2015 година), когато редица институционални сайтове бяха сринати, подчерта предишният държавен глава. Защо така се получи, че Русия няма интерес 2 млн. българи в чужбина да нямат възможност да гласуват без проблем, попита Плевнелиев, според когото „тази организирана група” източила мейлите на германски депутати и стои зад намесата на президентските избори в САЩ.

Освен Русия и Турция, влияние върху политиката у нас оказват Македония, в някои отношения и Сърбия, каза още Плевнелиев. Той заяви, че дал мобилния си телефон на сегашния президент Румен Радев и той може винаги да му се обади, но е голяма грешка да се ограничават изборните права на българите в чужбина, защото те са най-големият инвеститор в България. Това не е правилният курс – остана горчивият привкус, че Радев подкрепя ограничението, заяви Плевнелиев.

Срещата Цацаров - Дончев

Очевидно има нещо нередно в срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев, след като Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП. Мисля, че това беше правилно решение, както на Гергов, така и на БСП, коментира Плевниев.

Плевнелиев: Партиите у нас не градят, а рушат мостове помежду си

Гледам политическата кампания с огромно безпокойство. За съжаление, това, което виждам е, че по-скоро се рушат, отколкото да се градят ...

Ако на мен като президент в такава ситуация ми бяха пратили писмо, щях да сезирам отговорните институции – в случая ВСС. Това, което президентът може да направи, е да катализира процеса – имаме разделение на властите, ВСС ще си носи отговорността, добави предишният държавен глава. Лично аз считам за съвсем нормално, че главният прокурор може да организира каквито и да е срещи, за да си върши работата. Проблемът е имало ли е или нямало натиск на срещата – затова трябва да има разследване и да се разберат обстоятелствата, смята Росен Плевнелив.

Според Плевнелиев „всички сме в един филм, който не съществува и не би следвало да съществува”, визирайки параноята, че ако имаш по-значим бизнес, си подслушван. Като доказателство Плевнелиев даде статистиката за ползваните СРС миналата година – намалели са тройно. На мястото на новия премиер бих инициирал проверка кой има технология за подслушване, защото тя не може да дойде от въздуха, за нея трябва да се плати, даде съвет бившият президент. Задача на ДАНС е да знае дали има незаконно подслушване в страната, каза Плевнелиев, който добави, че не е виждал доклад от агенцията в това отношение за т.нар. кечъри. Заради кечъри тръгнаха разследванията и дело срещу Цветан Цветанов, но нищо не беше доказано в съда.

Много добре съм, свободен човек, радвам се на свободата – така Плевнелиев описа своето ежедневие след периода си на президент. Той каза, че се занимава с фондацията си, която се казва „Фондация за бъдещето”, която засега имала и един служител. Плевнелиев не вижда път назад към бизнеса и това да стане директор, но можел да бъде част от надзорни съвети на компании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика