По вота на недоверие - от "да обръснем всички затворници" до "БСП съсипа МВР"

2887
По вота на недоверие - от "да обръснем всички затворници" до "БСП съсипа МВР"
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ управляват 9 години държавата, а пари за системата на МВР бяха отпуснати през пролетта. Не е работа да дадеш 100 млн. лева на протестиращите и да изкараш дейности от системата като охранителната дейност, при това със специален закон. МВР се е превърнала в една провалена охранителна фирма. Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски в коментар за втория вот на недоверие на БСП към сегашното правителство, като обаче се съгласи, че някои от предлаганите от червените мерки за сектор „Сигурност” са приложени от сегашното правителство, обаче било късно и освен това имало други действия, които пречели.

Нека спазваме поне Конституцията – свикнахме премиерът да не идва в парламента и да не отговаря на въпроси, защото не бил компетентен. Като не си компетентен по 7-8 теми, ти за какво си министър-председател, попита Свиленски.

Дебатите по вота на недоверие ще бъдат на извънредно заседание във вторник

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов определи мотивите на БСП за вот на недоверие към кабинета като „неоснователни“....

Червеният депутат поиска от вътрешния министър Валентин Радев да обори поне два аргумента на БСП за настоящия вот. Той обрисува ситуацията с думите "ами дайте да обръснем всички затворници, за да ги разпознава полицията". Свиленски наблегна и, че стотици хора с присъди не могат да бъдат намерени от МВР, за да излежат присъдите си. Всички казват, че има проблеми в системата на МВР – за какво тогава си управляващ, натисни "против", за да могат тези проблеми да бъдат решени, добави червеният депутат пред Нова телевизия специално по адрес на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Това е системен подход на БСП, убеден съм, че следващият вот ще е преди евроизборите, а по-следващият – преди местните. Мотивите на БСП не отговарят на желанието и амбициите им, защото трябва да си предложил някаква алтернатива, заяви вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че имало много неистини в мотивите на вота на недоверие, но нищо не се било казвало за ефекта на „възпиращото съоръжение” по границата, нямало дума за това, че са назначени над 1600 нови полицаи, а били освободени малко над 600, имало и мерки за повече мобилни патрули. Не бих казал, че всичко е прекрасно и брилянтно, но точно БСП умишлено съсипа системата за сигурност и днес да говорят за нея е несериозно, обясни Цветанов. Той се оплака, че заради „наследството” на БСП 90% от бюджета на МВР бил за заплати, а само 10% - за други разходи.

Проблемът деца с увреждания

Няма как да внесем вотове по различни теми – така Свиленски обясни защо БСП не е обърнала внимание на случващото се с децата с увреждания. Той обаче обяви, че било факт, че за да стане проблемът публично известен, заслуга имала БСП. Не можело обаче за проблема да се обвиняват предшните и по-предишните, защото това било проблем от много години. Бях свидетел как в предишни народни събрания тези майки стояха от другата страна на парламента и никой не искаше да говори с тях, заяви Свиленски.

БСП внесе вота на недоверие, ДПС ще го подкрепи

БСП внесе в НС вота на недоверие срещу кабинета на Борисов. Вотът на недоверие е за сектор „Сигурност”. Той беше внесен от...

Ако тръгнеш да помагаш, си популист. Ако не го правиш, стоиш безучастен. Готов съм да бъда обвинен, че съм популист, но да бъдат решени проблемите на тези хора, каза още червеният депутат, визирайки и дарение на Корнелия Нинова от 600 лева месечно от заплатата ѝ за деца с увреждания – жест, който беше определен за популизъм.

Интересна теза направи вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който видя разделение между организациите за защита на хора с увреждания. Той отрече, че няма диалог и даде пример за среща в парламента. „Имаме един бюджет, който трябва да бъде разпределен солидарно към всички сфери и всички политики. Трябва да забележим тази тенденция на усилията, които прави държавата за увеличение на разходите”, посочи Цветанов.

Росица Димитрова няма никаква вина за билета от 8000 лева. Министър-председателят е делегирал права на ресорните министри в това отношение, обясни вторият човек в ГЕРБ, който смекчи думите си, че имало съответните звена, които действали по организацията на командировката. Цветанов разкри, че имало планирана друга командировка на Димитрова, която не била по социалния бюджет, но в последния момент имало промяна, защото конференцията в САЩ сме я организирали и ние. Вторият човек в ГЕРБ добави и, че нямало да загубят Росица Димитрова като експерт и Валери Симеонов вече поискал тя да се присъедини към неговия кабинет. Припомняме, че Симеонов е отговорен за демографската политика. А Цветанов отрече да е летял в бизнес класа на територията на Европа, Росица Димитрова пък спала в общежитието на консулството в Ню Йорк по време на командировката, която ѝ коства главата.

За финал Цветанов коментира търканията между Симеонов и Николина Ангелкова, като каза, че всяко едно решение е вземано на Министерски съвет с участието и на двамата. И даде пример със себе си - след трите дела срещу него, стартирали по времето на Орешарски, загърбил и простил всичко, защото бил "национален политик".

Антон Кутев: Не е целта вотът за недоверие да мине

"Не съм убеден, че вотът на недоверие ще мине, но не е това целта. Ако мине, това би било добре за държавата. Въпросът е да спрем това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика