Под претекст "да спасим България" няма да съдим "Газпром" - така мисли ексенергийният министър

8994
Под претекст "да спасим България" няма да съдим "Газпром" - така мисли ексенергийният министър
Снимка: БГНЕС

Когато основният ти доставчик реши едностранно да ти спре доставките на газ, какво правиш? "Булгаргаз” изпрати предложение на "Газпром" как да функционира и да бъде изпълнен настоящият договор за газови доставки от Русия. "С това предложение не се поставя под риск компанията и националния интерес, като се запазва и силната позиция на България при потенциален арбитраж". Това пише в своя публикация в личния си профил във Фейсбук ексенергийният министър Александър Николов. И добавя, че по съвет на текущия екип на енергийното министерство не е закупен слот в Гърция за разтоварване на първия от седемте танкера с втечнен газ (за октомври, 2022 година), макар той да е бил резервиран от предишното управление.

"Естествено, може и да съм скептик, но все пак запазвам правото си да си мисля, че съвсем скоро тази посока (бел. ред. – относно договора с "Газпром") случайно ще бъде променена, защото видите ли, просто…нямахме друг избор. За да не стои населението на студено. За да е цената ниска… или просто защото… така трябваше", коментира Николов, който с думите си де факто прогнозира бъдещ отказ от завеждане на дело срещу "Газпром" заради спирането на доставките за България през пролетта на 2022 година.

"Когато основният контрагент по дългосрочен договор, подсигуряващ поради действията на любими бивши ръководители на "Булгаргаз" над 90% от вътрешната консумация реши да спре горивото към България друго освен спешни мерки… не зная какво можеше да направи ръководството на дружеството.

Ако има поне грам експертност в този експертен кабинет, най-вече в енергийната му част - много трудно може да се остави страната на тъмно и студено. Е, естествено не мога да подценя и възможността подобни действия да бъдат целенасочено предприети", коментира още Николов.

Ексенергийният министър изрично засяга въпроса защо по-рано не са договорени слотове за разтоварване на втечнен газ, като задочно отговаря на наследника си Росен Христов: "Вероятно и от водения експертен от Вас екип се е очаквало компанията да си закупува слотове и достъп до инфраструктура без да има яснота за количества, доставчик, график и всички други необходими реквизити?!? Е, това за съжаление не е направено. Но, във времето, след което беше получена ангажираща оферта от екипа направиха необходимото и запазиха първия слот, който обаче съвсем случайно не беше резервиран /и закупен/ по доколкото зная съвет от текущия екип на МЕ?! А защо не бяха закупени за ноември и декември месец 2022 година - ами много простичко. Защото предстоеше повишаване на капацитета на Ревитуса и допълнителни търгове, както и защото решенията за м. октомври и ноември (бел. ред. – вероятно има предвид ноември и декември) следва да бъдат прегледани и в контекста на най-добра ценова структура и налична инфраструктура през алтернативни трасета. И да, вървеше работа и в тази посока след получената ангажираща оферта и яснота колко и какви количества може да постъпят в България".

В публикацията си Николов предупреждава и, че потребителите на газ не са опазени от това, че са на регулиран пазар, а от това, че сега потреблението на газ е по-ниско, защото е лято. Той е категоричен и, че не Агенцията по вписванията, а Росен Христов блокира със свое решение промяната в управленската структура на ICGB и по този начин забавя пускането на гръцкия интерконектор. Неведнъж Николов каза, че пускането на газовата връзка ще значи цялото количество азерски газ за България да идва на цена по договора, а не да има оскъпени количества, защото минават през маршрути, които предполагат по-висока цена.

Кирил Петков: "Газпром" прави каквото си иска, няма сигурност ще има ли газ от руснаците

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика