Покрай проекта за Ларгото излязоха интересни фирми

2295
Покрай проекта за Ларгото излязоха интересни фирми
Снимка: БГНЕС

Едни и същи лица и фирми изскачат от няколко скандални договора, дадени за проверка на прокуратурата от служебния кабинет, за това разказва вестник "Сега". Медията е проследила връзките между компаниите след обявеното от културния министър проф. Велислав Минеков намерение да прати на прокуратурата договора за реконструкцията на Ларгото в София. Европейската служба за борба с измамите (OLAF) установи злоупотреби в размер на над €4,5 млрд., които сега България трябва да върне в европейския бюджет.

Контрактът за Ларгото се изпълнява от консорциум "Антична Сердика", в който водещо участие има строителната фирма "Пътища и мостове". 10% в консорциума държи "Финанс груп 2013" ЕООД – фирма с основна икономическа дейност "спомагателни дейности, свързани с изпълнителското изкуство". Фирмата е 100% собственост на Ирена Георгиева от 2018 г., а преди това е била с друг титуляр – Юлия Мирчева.

"БОЕЦ": Минеков не е внесъл нито един сигнал за злоупотреби, включително за "Ларгото".

Министърът на ултурата Велислав Минеков не е внесъл нито един сигнал до ОЛАФ, Европейската комисия или Европейската прокуратурата за ко...

"Финанс груп 2013" е водещ участник с 61% дял в консорциума "ЧЕХ груп", който години наред доставя храна за затворите на базата на анекси, както писа "Капитал", след нееднократни провали за провеждане на нов конкурс. Последният договор на "ЧЕХ груп" с главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към министерството на правосъдието е за 46 млн. лв. без ДДС. Интересно е, че никой не е проявил интерес към поръчката въпреки солидния обем и за нея е подадена една единствена оферта – тази на "ЧЕХ груп". Този договор също се проверява, като Агенцията за държавна финансова инспекция се е самосезирала за него, научи "Сега".

Едноличната собственичка на "Финанс груп 2013" Ирена Георгиева е собственик и на фирма "Бест Брокерс" – с 66% дял в консорциум "Ел Бус България". Консорциумът взе поръчката за доставка на електробуси в Бургас, като свързани със същите изпълнители лица бяха класирани на първо място и по неприключилата поръчка за доставка на електробуси за Стара Загора. Ирена Георгиева също бе в управата на дружеството, класирано на първо място – "Ел Бус Трак енд коуч". Тези процедури също се проверяват от прокуратурата след сезиране от временната комисия за ревизията в 45-ото Народно събрание. Двете поръчки са на обща стойност 79 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика