"Политическа шарлатания": Със скандал за Шенген започнаха работа депутатите (ВИДЕО)

4797
"Политическа шарлатания": Със скандал за Шенген започнаха работа депутатите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Със скандал на тема "Шенген" започна днес работата в Народното събрание. В декларация, прочетена от депутата Даниел Лорер "Продължаваме промяната" обвиниха Бойко Борисов, заради когото според тях не сме в шенгенското пространство.

Припомняме, че Нидерландското правителство реши в петък, че ще приеме Румъния и Хърватия да се присъединят към шенгенското пространство, така че нейните граждани да могат да пътуват свободно в тази зона, но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговаря на необходимите условия.

"Остават по-малко от два дни докато европейските ни партньори гласуват присъединяването на България към Шенгенското семейство, а можехме вече да сме в Шенген. Започва обратното броене, обратно броене с нашата способност тук като политическа класа, всички ние да създаваме истинска стойност към тези, които са ни изпратили тук, нашите избиратели", каза Лорер.

По думите му България отново има своя шанс да завърши пълната си европейска интеграция, заедно с приемането на еврото.

В декларацията си той изтъкна като неслучаен фактът, че последното "не" от страна на Нидерландия е дошло на фона на гласуването на хартиена бюлетина, чието ръчно броене, по думите на депутата, доказано манипулира резултатите от изборите.

Отговор първо дойде от социалистът Георги Свиленски. Той заяви, че ПП са били единствените, които не са подкрепили декларацията за присъединяването на България към Шенгенското пространство като са напуснали пленарната зала. Той припомни, че декларацията, предложена от левицата, е била подкрепена от всички останали парламентарни групи, с изключение на "Възраждане".

Андрей Гюров от партията на Василев и Петков отговори, че когато се търсят исторически постижения за страната, това не ставало с декларации от трибуната на Народното събрание, а с действия. Той посочи, че партиите на прехода десет години са загубили времето на България с декларации.

"Тезата, че България не е допусната в Шенген заради хартиената бюлетина, може да бъде определена само като "политическа шарлатания и то класическа, за съжаление изключително евтина", включи се в спора и Тома Биков от ГЕРБ.

Защо Държавен вестник "бърза" с обнародването на хартиената бюлетина?

Ще наложи ли президентът Румен Радев вето на спорните промени в Изборния кодекс, с които хартиената бюлетина се върна като средство за ...

"Тази теза е обидна за цялото българско общество, заяви Биков. По думите му приемането на хартиената бюлетина няма нищо общо с Шенген, никога не е било поставяно като условие и най-вероятно никога няма да бъде поставено точно от Нидерландия, която преди няколко години се е отказала от машинното гласуване", добави той.

"Проблемът с българското членство в Шенген не би трябвало да разделя българския политическия елит, а да го обединява", подчерта депутатът. Той обвини управляващите от последните две години за разграждане образа на България в Европейския съюз, на контрола върху границата и мигрантската криза.

"Вие сте част от проблема, колеги, не излизайте на тази трибуна като морални съдници да казвате кой е виновен и кой е невинен, обърна се той към ПП. "Вие сринахте доверието в България, вашият министър-председател се държа неадекватно в продължение на 7-8 месеца и България "заприлича на Кирил Петков, а, когато България прилича на Кирил Петков, естествено, никой не й вярва", заяви Биков.

 Председателят на парламента Вежди Рашидов от своя страна каза, че при разговора с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола е станало ясно, че съществува притеснение и други страни, не само Нидерландия, да кажат "не" на членството ни в Шенген. Рашидов отбеляза, че две-три години ние се самобичуваме, говорейки само за корупция.

"Лично аз смятам, че България не заслужава унижение, лично аз смятам, че България изпълни всички критерии, но самите ние сме достатъчно виновни да популяризираме и мониторинга да го пълним с нашите си глупости", добави Рашидов. Той отбеляза, че усещането му е, че България е загубила шанса за присъединяване към Шенген сега. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика