Политически дебати за енергетиката без яснота кога и как ще бъдат върнати надвзети пари

2398
Политически дебати за енергетиката без яснота кога и как ще бъдат върнати надвзети пари
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

„Никога не сме се опитвали да печелим политически дивиденти". Този израз използваха управляващи и опозиция по време на дебата по Закона за енергетиката на първо четене. Те обаче така и не дадоха яснота кога и как ще бъдат върнати надплатени средства за по-скъп природен газ на Булгаргаз.

Поради тази причина Асоциацията на организациите на българските работодатели категорично поиска оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

На комисия: Опасения, че ще има дела заради промените за цената на газа и връщането на пари на клиенти

Цените, по които "Булгаргаз" продава газ на крайните снабдители и на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, ще се утвърждава...

Бизнесът поиска да бъдат възстановени на бизнеса 45 милиона лева, което следва да бъде направено, след като "Газпром" възстанови парите на "Булгаргаз" заради поевтиняването на газа, посочват от асоциацията.

Една от причините, които излагат работодателите, е опит за отклоняване на огромния паричен ресурс, който трябва да бъде възстановен на предприятията. Другата причина е поставянето на индустрията в кризисна ситуация от 1 януари 2020 г. да има договори с "Булгаргаз" с неотменяеми количества с клауза „взимаш или плащаш“, но по „свободно“ договорена цена.

Разисквания

Не търсим дивиденти от затруднения на правителството в областта на енергетиката, защото сме се водили от правилото, че енергетиката няма цвят, а има потребители. Всичко, което трябва да вършим, е в името на потребителя – на онзи обикновен човек, който плаща данъци, плаща ток“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков от трибуната на НС.

Той подчерта, че позицията на парламентарната група на левицата е, че парите, които са надвзети на потребителите, трябва да бъдат върнати.

Законът за енергетиката пречел потребителите да бъдат компенсирани за надплатения газ

За спешна промяна в Закона за енергетиката се обявиха депутатите от парламентарната енергийна комисия с аргумента, че текстовете му не ...

„Ние сме за това тези пари да стигнат до онзи първоначален източник – до джоба на всеки един българин, който е плащал ток, който е плащал парно“, заяви още Ерменков.

Депутатът смята обаче, че предложенията за измененията в Закона за енергетиката не решават проблема за връщането на парите на гражданите. Този законопроект, по думите му, е трябвало да бъде подпложен на обществено обсъждане, а вместо това е минал по бързата процедура и не е придружен от оценка на въздействието.

„Обсъждаме връщане на пари на хора, но в законопроекта и мотивите не е записано колко пари ще бъдат върнати“, обясни Ерменков и подчерта още, че посочените в закона срокове са разтегливи.

Не търся никакъв политически дивидент със Закона за енергетиката, посочи от своя страна и председателят на Комисията по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на дебата.

"Ако трябва да кажа моето разбиране по въпроса, наистина е по-добрият вариант да бъде дадено на фонд за енергийната система и да се намали цената на тока и всички да могат да изпитат по някакъв начин това връщане на тези пари", коментира Николов.

Работодателски организации поискаха оставката на Теменужка Петкова

От Асоциацията на организациите на българските работодатели, чийто ротационен председател е Конфедерацията на работодателите и индустри...

"Този Закон за енергетиката се случи много бързо, но всички ние знаем и българското общество очаква, че бързината, с която ще бъдат възстановени на хората средствата, които са надплатени, трябва да бъде адекватна на техните очаквания.

Поради тази причина в Министерство на енергетиката беше създадена такава работна група, включваща много широк кръг от експерти, така че да можем да намерим наистина най-добрия вариант и да предложим такъв закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, посочи от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.

Целта му е да гарантира от една страна спазването на решението на ЕК по отношение на антимонополното дело, от друга страна да гарантира спазването на европейските правила в областта на конкуренцията.

Г-н Николов обясни как и в какъв режим е работено. В рамките на тази работна група ние чухме мненията на всички заинтересовани страни. Не беше лесно да се стигне до някакъв финален вариант на Закон за изменение и дъпълнение на Закона за енергетиката, защото интересите и позициите бяха много и бяха различни", допълни министърът.

Тя изтъкна, че задачата е била да се намери най-точното и справедливо решение. Министърът уточни, че договарянето между "Газпром" и "Булгаргаз" има ретроактивно действие от датата, в която е депозирано писмото с искане за предоговаряне на цените.

Омбудсманът поиска кратки срокове за връщане на пари от сметките за природен газ (ВИДЕО)

Омбудсманът Диана Ковачева поиска кратки и ясни срокове за връщане на надвзетите пари от сметките за природен газ. Омбудсманът Диана...

"В нашия случай това е датата 5 август 2019 г. Тази ретроактивност, с която всички ние трябваше да се съобразим, е заложена в решението на ЕК. Това няма как да се избегне. Усложнението при нас и по-голямата специфика дойде от това, че "Булгаргаз" има две качества, в които се явява. Едното му е на обществен доставчик на природен газ, а другото на търговец.

От 1 януари 2020 г. със съгласието на народните представители бяха направени промени в Закона за енергетиката и там много ясно са дефинирани категориите лица, на които "Булгаргаз" продава природен газ по регулирани цени и тези категории, на които продава природен газ по свободно договорени цени.

По регулирани цени от 1 януари 2020 г. "Булгаргаз" продава природен газ само на газоразпределителнит дружества и топлофикационните дружества. На всички останали свои клиенти "Булгаргаз" продава по свободно договорени цени. Всички тези обстоятелства трябваше да бъдат съобразени с предложения Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, така че те да отговарят и на решението на ЕК и на нашето национално законодателство и на европейските регламенти.

В тази връзка в законопроекта много ясно е посочено първо на какво основание се подготвя този ЗИД на Закона за енергетиката и това е решението на ЕК. Ние работим в рамките на неговите параметри и тук нямаме право на някакви свободни интерпретации, защото ЕК ясно е дефинирала всяка стъпка и ние сме длъжни да я следваме", изтъкна министър Петкова.

"След като "Булгаргаз" постигна споразумение с "Газпром" и предоговори цените и съгласно решението на Комисията те влязоха в сила от 5 август, ние трябваше да намерим златното сечение, за да можем да приведем това намаление в действие и то час по-скоро да стигне до българските потребители и бизнес. За тази цел трябваше да бъдат направени промени, които са свързани с дейността на КЕВР", обясни още министърът на енергетиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика