Политически доклад на председателя на ПП МИР Симеон Славчев по време на Конгреса на партията

6542
Политически доклад на председателя на ПП МИР Симеон Славчев по време на Конгреса на партията
Снимка: ПП Мир

Уважаеми делегати,

Скъпи приятели и съратници,

Поздравявам Ви с добре дошли на 1-вия Конгрес на ПП МИР след учредяването на партията.

Датата за провеждането на конгреса не е избрано случайно – днес е ден на Християнското семейство и на православната младеж, а знаете, че една от основните цели на ПП МИР е възстановяване на ценностите и моралните устои на семейството и обществото.

Семейството е основния и най-важен градивен елеменнт на българското общество, което заедно с православната вяра е съхранило българския народ пред всички тези трудни векове и години

Честит празник на Християнското семейство и на православната младеж!

Много здраве, щастие, мир, любов и хармония на всяко българско семейство желая!

Преди две години, когато учредихме партия МИР, я наричаха най-младата българска партия, а днес смело можем да кажем, че ПП МИР е различната партия.

През октомври месец миналата година ПП МИР премина през своето първо изпитание – местните избори. Смея да твърдя, а такава е и реалната оценката на политолози, социолози и анализатори, че МИР се представи повече от добре на първото си явяване на избори. Доказателство за това, че МИР има своя първи избран кмет – Иван Гавалюгов, който беше избран още на първи тур с 54% за кмет на Ботевград, а партията има общо 68 общински съветници в цялата страна. В община Ботевград партия МИР е първа политическа сила (има 13 от общо 29 общински съветници), а в община Мирково партия МИР е втора политическа сила (3-ма общински съветници). Партия МИР направи пробив в община Благоевград (2-ма общински съветници), в община Приморско (2-ма общински съветници), а кандидатът ни за кмет на община Приморско Стоян Василев беше на балотаж срещу кандидата на кмет на ГЕРБ и само няколко гласа не достигнаха на Стоян да победи. МИР не само направи пробив в община Созопол, но там разбихме с мутренско-олигархичния модел на ГЕРБ, който повече от 12 години беше непробиваем. Партия МИР има избрани общински съветници още в Община Несебър (3-ма), Стамболийски (2-ма), Сливница (2-ма), Разград (3-ма), Червен бряг, Ветово (4-ма), Костинброд, Братя Даскалови, Чирпан, Кюстендил и Силистра.

За огромно съжаление въпреки иновативната кампания, която направихме, въпреки силната листа за общински съветници, въпреки моята дейност като общински съветник в предишния мандат на Столичния общински съвет не успяхме да пробием в София. Не успяхме не защото нямахме гласове (смея да твърдя, че имахме гласове за поне двама общински съветници), а защото нашите гласове бяха откраднати чрез позната и добре прилаганата години на ред схема на ГЕРБ за манипулиране и подмяна на вота на българските граждани. София не беше единственото място, където гласовете на МИР бяха откраднати, така беше и във Варна, така беше и във Вършец, така беше и в Плевен, в Долна Митрополия, Долни Дъбник, Пордим, Шумен и Търговище.

На последните местни избори станаха ясни две много важни неща. Първо, че българите са отвратени от политическото статукво и не желаят да участват в изборния процес, заради което избирателната активност остана изключително ниска (42%). И второ, че Бойко Борисов открадна и приложи изцяло ноу-хауто на Цветан Цветанов за изборни фалшификации и манипулации. Доказателство за това е, че 90 % от протоколите в София бяха сбъркани и пренаписани в зала Арена Армеец с „правилния“ резултат. Още тогава ПП МИР предприе конкретни действия за провеждането на честни избори в България чрез машинно гласуване и обявихме това за Национална кауза.

На 1-ви февруари тази година ПП МИР организира граждански протест и палатков лагер в триъгълника на властта с искане управляващите да спазят закона (Изборния кодекс, Глава 14, Раздел III), където ясно е разписано, че изборите в България се провеждат чрез машинно гласуване. Нашият граждански и политически натиск даде много бързо резултат и на 12-ти февруари Министерският съвет взе решение номер 100, чрез което възлага на ресорния зам.-министър председател Томислав Дончев да предприеме всички действия за провеждането на следващите парламентарни избори в България чрез машинно гласуване. За огромно съжаление управляващите от ГЕРБ, лъжепатриотите и аптечните бензинджии от „Воля“ за пореден път излъгаха българските граждани. Те не само не спазиха закона, те не само не спазиха собственото си решение, взето на Министерския съвет, но и най-нагло и в типичния си стил още в началото на септември месец промениха Изборния кодекс и напълно саботираха провеждането на честни избори в България чрез машинно гласуване. С направените в 12 без 1 промени в Изборния кодекс и паралелното вкарване на хартиени бюлетини с машинното гласуване управляващите доказаха, че се страхуват от провеждането на честни избори в България (тоест от реалния, истинския вот на българските граждани) и че се подготвят за пореден път да подменят, манипулират и фалшифицират изборните резултати. Нещо, на което ПП МИР отново и категорично се противопостави. В тази връзка инициирахме обединение на всички парти, граждански и неправителствени организации, които са за честни избори в България. На организираната от ПП МИР кръгла маса се постигна историческо обединение на парламентарни и извънпарламентарни партии в общ фронт/коалиция/национален щаб за провеждане на честни избори в България.

Тук е мястото да припомня, че представители на ПП МИР участваха активно в гражданските антиправителствени протести. Нещо повече – в деня, в който прокуратурата влезе в Президентската институция ние призовахме всички българи да излязат на улицата, за да защитят демокрацията, а също така и единствената останала морална институция и да се противопоставят на мутренско-олигархичното управление в България. Опита на главния прокурор Иван Гешев да омаскари президентската институция и президента Румен Радев е истинската искра, която разпали пожара и бунта на народното недоволство и масовите граждански протести, а не както определени политически фигури и техните медии се опитват да внушат на българското общество, че искрата е разпалена след акостирането на една надуваема лодка в Росенец.

Може би не случайно същите тези политически фигури се опитаха да яхнат справедливия граждански протест. Може би не случайно кукловодите на прехода видяха уникална възможност исканата от българските граждани промяна за пореден път да бъде добре режисирана и превърната в подмяна. За огромно съжаление трябва да кажем и да признаем, че кукловодите успяха да разбият и разединят справедливия граждански протест, в който за първи път от близо десет години се включиха младите и образовани българи, студентите, а рамо до рамо с тях бяха и техните родители, баби и дядовци. Това беше истинското гражданско обединение, което щеше за кратък период от време да свали пагубното за България правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов. Това обединение на българите силно притесни задкулисието, мафията и олигархията и те побързаха да отровят и разбият протеста. За огромно съжаление трябва да признаем, че те успяха като използваха предварително и много добре подготвена схема – трима „интелектуалци“, нарекли себе си Отровно трио яхнаха и обсебиха протеста, самопровъзгласиха се за негови организатори и започнаха очевидно доста добре подплатени и с ясна цел и конкретна стратегия да манипулират протестиращите, качвайки на трибуната като говорители хора, който искат в България да се узаконят гей браковете и такива, които потъпкват традиционните български и семейни ценности. Върхът на наглостта, обаче беше, когато така наречено Отровно трио качиха на трибуната да говорят отлъчения от Българската православна църква архимадрит Дионисий и водещия на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев, които си позволиха да хулят Българската православна църква и висши духовници. Още същата вечер ПП МИР се противопостави и разграничи от опита на Отровното трио да раздели българските граждани, да се удари по традиционните християнски и семейни ценности, както и да се предизвика раздор и разкол в Българската православна църква. В специална наша позиция тогава ясно и категорично заявихме, че ПП МИР още от самото си създаване е отстоявала демократичните, моралните, семейните и християнските ценности и че няма да позволим на никой да ги погазва. В позицията на партията тогава подчертахме, че подобни действия целят само едно – разделение сред протестиращите и българските граждани и прилагането на принципа, който вече повече от 30 години успешно се налага в България – „разделяй и владей“.

В позицията си подчертахме още, че православието и вярата са съхранили България и българския народ през всички тези трудни векове и години и че днес повече от всякога българското общество се нуждае от обединение, защото битката с мутрите и мафията, които са превзели българските институции няма да е лесна, а и се очертава доста продължителна.

Както тогава, така и днес от дистанцията на времето ще кажа, че за да се обединим, първо трябва да се разграничим. Именно за това ПП МИР се разграничи на принципна, морална, ценностна и етична основа от действия на Отровното трио (които отровиха в буквалния смисъл справедливия граждански протест) и на Горан Благоев (който само седем дни след изказването си на протеста и охулването на БПЦ стана един от учредителите и лицата на партията на Цветан Цветанов, който е ярък представител на дълбоката държава и който с нищо не се различава от Бойко Борисов, въпреки, че прави опити да се разграничи от него).

И тъй като всички ние тук в тази зала, всички членове и симпатизанти на МИР сме хора на действието ние няма да спрем. Ние няма да се приМИРим, а ще действаме както и до сега сме го правили. Ние не само ще докажем, че в България има алтернатива на политическото статукво, не само ще помогнем за свалянето на Бойко Борисов и ГЕРБ от власт, но и ще наложим нов модел на правене на политика чрез морал, ценности, експертност и професионализъм. ПП МИР ще наложи нов Обществен договор и ще спре подготвяната от задкулисието и кукловодите поредна подмяна. Ще го направим не само защото българските граждани искат справедливост и промяна, ще го направим, защото това е наш дълг пред нашите деца, пред нашите внуци и пред Родината.

Уважаеми приятели и съратници,

днес България е отново е изправена пред исторически избор, така както беше преди повече от тридесет години. Разликата от тогава, е че без да сме били в състояние на война вече сме с над 2 милиона българи по-малко, че нямаме икономика, която да пълни хазната, че нямаме селско стопанство, което да изхранва собственото население, че нямаме износ от чиято печалба и добавена стойност да влагаме в развитие на високотехнологични отрасли, нямаме суверенитет, за да вземаме сами решения, които да са в името и за благото на българския народ. Днес ние губим все повече националната си идентичност и традиции, превръщайки се в безформената тълпа, разкъсвана от малцинствени интереси и сексуални мераци, губим православната си вяра и родния си език, водили ни през вековете към исторически върхове и слава.

Днес обаче имаме президент, който не се страхува и е готов да поведе народа в отстояване на правата му като суверен на България, имаме честни, смели и мислещи млади българи, които са както в България, така извън нея – в принудителна емиграция, които показаха и показват образци на действен патриотизъм и преданост към идеалите на бащите-възрожденци. Днес имаме предприемачи, търговци и бизнесмени, които сами са се направили успешни и които са готови честно да работят както за себе си, така и за просперитета на българската държава и достигане на европейски стандарт на живот за всички българи. Днес имаме политици и партии, които настъпателно, безрезервно и всеотдайно работят без олигарси и мутри зад себе си, без „ибрикчии“ и „хаджипенчовци“ за българска държава и за благоденствието на българския народ. Една от тези партии е МИР и за това ви предлагам да се обърнем към всички честни, мислещи и смели българи и заедно с тях да поведем битка в рамките на действащите закони за по-добро бъдеще на Отечеството.

За постигането на тази цел ПП МИР предлага:

Да се направи широко обществено обсъждане за смяна на сега действащия модел в България, известен като „План на Ран–Ът“ с проверения и действащ немски модел за социално-пазарно стопанство с регулиращата макро-икономическа роля на държавата. Този план е известен като „Плана на проф. Лудвиг Ерхард“ и е направил чудо, вдигайки икономически, социално и индустриално Германия на крака след нейния крах по време и след Втората световна война. С внедряването на социално-пазарния стопански ред Германия става модел за подражание в целия свят при възстановяване от една много по различна и доста по-тежка от сегашната криза и ситуация. След войната германските градове, заводи и пътища са напълно разрушени, жестокият недоимък на храна, гориво, вода и жилища поставя под въпрос оцеляването на хората, които са стояли на километрични опашки, за да получат хляб и картофи по полагащите им се купони. Производството и разпределението не са се намирали под строг контрол, а Черният пазар е господствал. Стотици милиарди парични знаци без реално стоково покритие мигновено са изпразвали централизираните запаси от стоки. Навред са се ширели презапасяването и спекулата, а купоните са били единствената защита от гладна смърт. Точно тогава, когато всичко е изглаждало безнадеждно проф. Лудвиг Ерхард хвърля ръкавицата както на скептиците, така и на ръководителите и Американска контролна комисия в Западна Германия, невярващи в бързото възстановяване на германската икономика и успява. Не случайно десет години по-късно проф. Лудвиг Ерхард е обявен за баща на германското икономическо чудо.

Уважаеми МИРяни,

днес България страда от повсеместна корупция, а българското общество се раздира от разпределителни конфликти. Милиони българи страдат от немотия. В същото време нашата пазарна икономика не работи на пълен капацитет.

Само обединен и мобилизиран народ, готов за битка за бъдещето си може да спре деградацията и да изведе България на пътя на развитието. ПП МИР определено счита, че само балансираното и едновременно действие на структуроопределящите принципи за СВОБОДА И СПРАВЕДЛИВОСТ в едно общество могат да решат този въпрос. Това може да се постигнем чрез промени в Конституцията и законите, чрез нова управленска структура, чрез издигане ролята на етиката в отношенията, както и чрез въвеждането на социално-пазарен стопански ред. Неговата същност се състои от съединяване на принципа на свобода на пазарите с принципа за социално изравняване и принципа на нравствена отговорност на всеки и на обществото.

Целите на социално-пазарно стопанство са пълната заетост на капитала и труда, устойчиво икономическо развитие, стабилните пари, свободно икономическо състояние.

Смятаме да постигнем тези цели чрез прилагане на така наречената устойчива политика (политика на реда). Тя води до необходимо съгласувано поведение на държавните стопански институции и стопанските лица.

Защо предлагаме социално-пазарно стопанство (социално-пазарния ред) като икономическа основа на българското общество? Защото е доказана практика, която е единствена адекватен на изискванията на съвременното общество и стопанство. На практика ние искаме да приложим в България „Плана на проф. Лудвиг Ерхард“, който измъква Германия от краха и я превръща в една от най-силните работещи икономики в света и в силна социална държава.

ПП МИР предлага социално-пазарно стопанство, защото сме убедени, че то ще измъкне България от сегашната криза и безизходица и ще направи българското икономическо чудо.

Голяма идея и цел е във всички сфери на българското общество да бъдат приложени тези принципи чрез конкретни правила, т.е. нравствена отговорност на всеки.

В тази връзка ПП МИР предлага:

икономическия, социалния и политическия живот в България да се изградят на ново!

да се приеме Закон за социалното изравняване!

предлагаме финансова децентрализация!

предлагаме промяна на Конституцията, а именно на Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива, да стане:

Икономиката на Република България се основава на социално-пазарно стопанство.

В тази връзка предлагаме да се подготвят и подложат на широко обществено обсъждане промени в Конституцията и законодателството, регламентиращи дейностите по прилагане принципите на социално-пазарното стопанство в България.

Предлагаме също така: Реформа на административния апарат (това означава, че всички съществуващи (настоящи) институции трябва да се преразгледат до колко отговарят те на принципа социално изравняване. И на база на анализа да се види, дали и какви нови институции трябва да се създадат, които да отговарят на трите принципа.

И не на последно място, като част от тази концепция ПП МИР предлага бизнеса да има свой Етичен кодекс, тъй като бизнеса се нуждае от него. МИР поема отговорността съвместно с представители на бизнеса и на браншовите организации да създаде такъв Етичен кодекс, който да бъде широко обсъден, приет и приложен.

ПП МИР предлага да се създаде Инициативен съвет/комитет за подготовка, обсъждане и приемане на нов Обществен договор за отношенията между гражданите на страната и държавата, който договор да се приеме на Национален референдум, иницииран от Президента на България и който впоследствие да се вземе за основа за изготвянето на промени в Конституцията на Република България. Основното и главното в този нов Обществен договор следва да бъде приемането на Етични правила и норми, които напълно да съответстват на историческите традиции, на народопсихологията на живеещите на територията на страната, на нормите на православната етика; да бъдат гарантирани позитивните права на гражданите ,както и създаване на възможност те да изпълняват възложените им задължения и отговорности; да се изведат основните принципи на социално-пазарното стопанство, както и регулиращата роля на държавата за изпълнение на социалните ѝ ангажименти и тези на работодателите. В Обществения договор следва да се разпишат необходимите регламенти за пълното въвеждане в действие във всички сфери на обществено-икономическия живот на страната на структурно-определящите принципи – „СВОБОДАТА И СПРАВЕДЛИВОСТТА“, с гаранции за тяхното балансирано и едновременно прилагане от всички и навсякъде, водещо към бленуваното единение на нацията.

ПП МИР предлага в Конституцията на България, както и в законовите и подзаконовите актове да се регламентира, че заемането на управленски позиции в държавата се осъществява само по строго определени правила, които задължават партиите, спечелили парламентарни и местни избори да издигат единствено кандидати, преминали през конкурси, провеждани от специалисти в дадената област, организационно членуващи в напълно автономни браншови структури към съответните политически партии. Предлагаме със закон да се въведе Система за стандарти за качеството на мениджмънта в държавното управление – GIMS 100 (Government Institutes Management Standards) по аналогия на системата ISO 9000 .

Случилото се в България след 1991 година показа, че или учителите са били крайно неориентирани за какво става дума или учениците са били нагло уверени, че там, където властват парите никакви закони не са пречка да се управлява по собствени, мутренски правила и изключително и само в личен интерес, без професионализъм и компетентност. Именно за това е необходим коренно различен подход при подбора на управленските кадри в страната.

Каква е визията и приоритетите на ПП МИР за външната политика, която според нас трябва да провежда България?

В провежданата външна политика на България през последните 30 години, както и в много други сфери има сериозно несъответствие императивно регламентирани в Основния закон на страната задължения на овластените от българския народ държавни органи и агенции и това, как реално се изпълняват тези конституционни норми от назначените в тях държавни чиновници.

Ето какво гласи чл. 24 на Конституцията на РБ:

„(1) Външната политика на Република България се осъществява в съответствие с принципите и нормите на международното право.

(2) Основни цели на външната политика на Република България са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.“

При положение, че държавите сами създават нормите, с които се обвързват и сами установяват кои норми са императивни, напълно непонятно е как се реализират „основните цели на външната политика в областта на националната сигурност и независимостта на България“, когато фактически българската държава се е самолишила от суверенитет и като член на НАТО и ЕС изпълнява безпрекословно и услужливо всички нарежданията на „началниците“. В това отношение знакова е известната официална позиция на българския министър-председател Бойко Борисов, който на 12-ти октомври 2015 г. заявява: „Толерираме го (американският бизнес), дори и когато не е за толериране. Приемаме договори, които дори не ми се четат. Правим всичко, за да толерираме американския бизнес тук“.

Това поведение на министър-председателя на една независима държава не е просто подмазвачество. Това е директно погазване на българската Конституция, защото правителството „прави всичко“, за да толерира една от всичките държави в света. Даже европейският бизнес не е пощаден, да не говорим за традиционните външнотърговски партньори на България от Евразия и Близкия изток!

Ще припомня и клоунадата на министър-председателя на България Бойко Борисов в Белия дом от ноември месец 2019 г., когато ухилен до ушите се радваше на прекрасното настроение на своя домакин, очевидно доволен от сключената сделка за продажбата на морално остарелите им самолети на фантастична и немислима за България цена.

Тук е мястото да припомня, че още тогава (т.е. на 20 юли) публикувах петиция на сайта на Белия дом във връзка със сделката между България и САЩ за закупуване на 8 изтребителя F-16. В нея се обърнах с молба към президента на САЩ Доналд Тръмп да предложи и да внесе в Конгреса изменения в договора с България за продажбата на изтребителите.

Тази моя молба до президента Тръмп мотивирах с факта, че Република България е най-бедната страна членка на Европейския съюз, като 19% от българските граждани живеят под прага на бедността и че българският народ се нуждае от високи заплати, пенсии, по-добро образование и здравеопазване, а не от изтребители.

Моята петиция целеше чрез Конгреса на САЩ да бъдат внесени съществени изменения в условията на плащането, в повишаване качествените характеристики и понижаване единичната цена на предлаганите за закупуване от България с пари от държавния бюджет на страната 8 самолета. За огромно съжаление не успяхме да съберем в рамките на един месец 100 000 подписа в петицията, което беше задължително условия тя да бъде разгледана. Така България щеше да получи възможността сделката за придобиване на самолетите да бъде с много по-благоприятни условия. За съжаление в този изключително важен за България момент както в краткосрочен, така и в дългосрочен план ПП МИР остана само в отстояването на националния интерес на България и българския народ. Казвам го със огромно съжаление, че нито една политическа, гражданска или неправителствена организация не подкрепи справедливото ни искане за по-добри финансови условия при тази така или иначе не нужда сделка на България. Тогава никой от всички така наречени патриоти и родолюбци не се осмели да защити националния ни интерес, а иначе ежедневно в публичното и медийното пространство се надпреварват кой е по-голям патриот.

Не след дълго последва и изявлението на зам.-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Дейвид Хейл, който набързо чрез ефира на българското национално радио ни каза, че ще продължаваме поне още 10 години да купуваме скъпо американско оръжие, че българският бюджет ще плати 20% от стойността на американския терминал за доставка на втечнен американски газ, при положение, че цените на парното в София и страната и без това са достатъчно високи, но ще трябва да ги направим още по-високи, че не трябва да допускаме китайците в интернет-пространството ни с тяхната 5G система, че е противопоказно руският природен газ да тече и преминава през българска територия. Всички тези примери от външно-политическата практика на българското правителство и дипломация нямат нищо общо с конституционното изискване на чл. 24 ал. (2), че целта на външната политика на България е „да съдейства за установяване на справедлив международен ред“.

Е, ако някой каже, че да платиш огромна, непазарна цена за морално остарели самолети сега, а те ще бъдат доставени след минимум 4 години е справедливо, то този някой или си е загубил ума или е бил крайно заинтересован от продавача, за да сключи подобна неизгодна за България и българския народ сделка. Подобно поведение на българското правителство няма нищо общо нито с морала, нито със здравия разум и е безспорно недобросъвестно по отношение на суверена – българския народ.

В Конституцията на България е записано, че основна цел е независимостта на страната.

И през 1990/91 година и през 2019 г. американски третостепенни чиновници без никакво смущение и срам нареждат на управляващите да се внесат и направят промени в Конституцията на България. Така направи и през януари 2019 г. зам.-държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, който по БНР заявява „Наскоро се договорихме да проведем сериозен диалог за конституционна реформа и за отчетността на съдебната власт“. И така най-неочаквано през септември тази година министърът на правосъдието на България вади от ръкава си проект за изменение на Конституцията на РБ и свикване на ВНС. Даже в колониите не е постъпвано така арогантно и пренебрежително!

Докато България е част от неолибералния глобален световен ред, винаги ще съществува потенциалната възможност властелините на света да диктуват всяка крачка на всяко ново правителството и при необходимост да го саботират.

Другата възможност е да се прояви смелост, мъжество и професионализъм и да се търси възможност за провеждане на суверенна, независима вътрешна и външна политика – така както постъпват днес ръководствата на Унгария и Полша.

Къде ще се насочат усилията на ПП МИР в навечерието на парламентарните избори в областта на външната политика на страната?

ПП МИР ще създаде свои кадрови потенциал от млади, професионално подготвени и приемащи Етичните ни правила на партията специалисти, които да работят за благото на страната. Чрез системата за подбор и издигане на кандидатите, предложени от браншовите структури към партията ще се гарантира на младите специалисти професионален растеж и съдействие за тяхната индивидуална подготовка, за да са в състояние отговорно и ефективно да изпълняват поетите пред партията и българския народ властови ангажименти.

България има географски и природни дадености , които задължително предполагат развитие на експортно ориентирани отрасли в икономиката – селско стопанство, туризъм, транспорт и транспортна инфраструктура и логистика, както и високотехнологични чисти производства. В тази връзка ПП МИР ще търси възможности за възстановяване на научните и изследователски звена в сферата на международните отношения и външно-търговски връзки, вкл. и на базата на ВУЗ.

ПП МИР ще подготви и ще внесе необходимите документи за създаване на държавен фонд, който да поеме издръжката на български студенти, които да специализират в световно известни ВУЗ-ове и институти в САЩ, РФ, Китай, ЕС в областта на международните отношения и търговия, както и ще съдейства за организиране на студентския обмен между България и съседните ѝ страни.

ПП МИР ще инициира срещи, дискусии, обсъждания и приемане на консенсусно становище между политическите партии, обществените и професионални организации по въпроса за главните приоритети в областта на външната политика и търговия, обединявайки се около няколко главни въпроса:

да се осигури качествен кадрови капацитет на нашите представителства в ЕС, НАТО и другите международни институции така, че да се отстояват позиции, които да съдействат за повишаване жизнения стандарт на българите и за ефективното и перспективно участие на България в международното разделение на труда, вкл. и успешното връщането и реализиране на българските стоки на пазарите на Евразия и Близкия изток;

бърза цифровизация на цялостната външнополитическа и външнотърговска дейност;

определяне на четири приоритетни отрасли, които са изключително важни за повишаване ефективността на българската икономика и повишаване благосъстоянието на българските гражданина: туризъм, селско стопанство, инфраструктура и транспорт, високи технологии и изкуствен интелект;

да се разработи стратегическа програма за участието на България и български фирми в свободните икономически зони на ЕврАзЕС и страните от Близкия изток;

да се създаде компетентен колектив, който в кратки срокове да подготви и представи за широко обсъждане от специалисти на Доктрина за националната сигурност на България в условията на многополярен свят.

да се потърсят преговорни форми за професионални контакти с оторизирани представители на страни, съседни на България, нечленуващи в НАТО, от които да получим гаранции за ненападение при възникването на кризисни ситуации в региона, като българската страна поеме определени условия за взаимност, което за България ще бъде много по-евтино и много по-резултатно от досегашната практика. Тези условия да бъдат обсъдени в политическата структура на НАТО и заедно със страни, заинтересувани от подобни гаранции да се предприемат стъпки за положително становище на НАТО и приемане на съответното решение.

ПП МИР вече две години доказваме с нашите действия, че имаме смелостта да отстояваме и защитаваме националния интерес на България.

Крилатата фраза на английския писател и драматург Самуел Джонсън „Пътят към ада е постлан с добри намерения!” често се използва като диагноза за недобросъвестност и манипулация, особено когато се оказва, че пътят е един и същ и задължителен за всички. Крещяща и безсрамна недобросъвестност има тогава, когато българското правителство и управляващото парламентарно мнозинство, безцеремонно и безотговорно обвързват България с огромни и непосилни кредити от фалшиви пари, за да си гарантират покровителството на хегемона на глинени крака и купуване оставането си на власт с поредната изборна „победа“.

В американското прецедентно право неявната клауза за добросъвестност и честност при договарянето за пръв път е инкорпорирана в законодателството от Нюйоркския апелативен съд през 1933 г. със следното съдържание: „Във всеки договор има неявна клауза, гласяща че никоя страна не може да върши каквото и да е действие, имащо като следствие нарушаване правото на другата страна да получи облага по силата на този договор, което означава, че във всеки договор има неявна клауза за добросъвестност и честност при договарянето“.

Френският граждански кодекс в своя чл. 1134 , ал. 3 определя, че легално формираните договори следва да се изпълняват добросъвестно, а чл. 2268 от същия кодекс определя, че “ Добросъвестността се предполага винаги“. В българския Закон за задълженията и договорите отговорността, носена от недобросъвестни юридическите и физически лица е регламентирана от законодателя в чл. 21 и чл. 25 от ЗЗД, като в сделките за АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и „Нефтопровода Бургас-Александруполис“ третата страна, която е потърпевша от недобросъвестността на министър-председателя е българския народ.

Изводът е, че недобросъвестността има криминален характер и задължително води към ада. Например, корупцията сред държавните чиновници от всякакъв ранг безусловно е недобросъвестно изпълнение на техните служебни задължения и е призната от закона за криминално престъпление, а получените доходите подлежат на задължителна конфискация. Печатането на необезпечени пари, още повече когато те са и световна валута е par excellence недобросъвестност. Този, който печата фалшиви, необезпечени пари винаги е изправен пред съблазънта да заделя „нещо“ за себе си и дава тази възможност на избрани политици, банкери, инвестиционни посредници, адвокати и т.н.. За целта те, властелините на света, създават форми за превръщането на фалшивите пари в реални ценности – акции, недвижимост, кюлчета злато, скъпоценни камъни и т.н.. Именно по този начин неолиберализмът чрез необезпечената емисия на долара криминализира дейността на финансистите, а след тях и на политиците. Най-напред бе създаден „института“ на разширеното кредитиране – на държавите чрез послушни, ламтящи за власт и пари ръководители-космополити, на производителите на стоки и услуги, превърнали се в конкуренти на ТНК, на домакинствата – за да не спестяват, да са „послушни“ и да не мислят за революции и да живеят винаги в страх от колектори и конфискации. В същото време разширеното кредитно предложение чрез печатането на фалшиви пари стимулира търсенето, повишава инвестициите в икономиката, дава на властта допълнителни ресурси за вдигане на собствения си имидж, решавайки личните си и партийни пристрастия.

Цялото богатство на финансистите на „охранените“ политици и на тяхната прислуга имат криминален произход. И достигналите вече 250 трилиона долара дългови пирамиди на държави, на бизнеса и на домакинствата, заедно с натрупаните криминални доходи, вложени в дългови книжа, чрез механизма на кредитирането се превръщат в легални активи. Фактически това се прави и от ФРС, и от МВФ, и от СБ , и от ЕЦБ чрез т.н „количествено смекчаване“ и „вертолетните пари“ , предоставяни на определени банки, финансови структури, транснационални корпорации и държави, които са особено приближени на властелините на света поради което постоянно трябва да бъдат чистени от лошите им активи. Другите, „непослушните“ държави, които не приемат глобализма за свой модел на развитие биват превръщани чрез механизмите на „Вашингтонския консенсус“ във вечни длъжници и техните народи са обречени на мизерия, изостаналост и практическо претопяване.

Юридическото признаване на криминалния произход на дълговите пирамиди е чисто технически въпрос и, съответно, не представлява проблем да бъдат анулирани всички дългове на държавите, на стопанските структури и домакинствата. По същество това ще бъде очистване на финансовата система от фалшивата парична маса.

Дори вече има прецедент. През 2008 г. и правителството на Исландия се отказа от изплащането на всички външни дългове, признавайки тези задължения като натрапени на страната от недобросъвестни кредитори, на които бе предложено да се съдят с политиците, инициирали, създали и одобрили тези дългове. Никой от световните финансисти не тръгна да се съди с Исландия. Това означава единствено, че и висшите политици, и висшите финансисти напълно осъзнават криминалната природа на дълговете и не искат да влизат в съдебни спорове, които знаят, че ще загубят.

Изводът от действията на исландските власти е, че едновременното анулиране на всички дългови пирамиди въобще не е финансово безобразие, а е доказало своята висока ефективност бързо и просто разрешаване на огромен проблем, надвиснал като дамоклев меч над световната икономика. Още повече, че това решение вече е мълчаливо признато от Запада за напълно легално.

Инициатор на това спасително и за България действие трябва да стане национално отговорния български производствен бизнес, който в последните тридесет години се превърна в слуга на наши и чужди олигарси и финансови спекуланти. При това всички онези бизнесмени, които сами направиха себе си и имат всичките необходими ресурси и инструменти, за да организират бързо и с минимални последствия за цялото общество евтаназията на финансовия капитализъм у нас.

Ефективният план за провеждането на тази операция включва три пункта:

Едрият бизнес максимално консолидирано да обяви отказът си да обслужва в бъдеще задълженията си към всички финансови организации.

Акционерните дружества в сферата на производството на стоки и услуги да обявят обмяната на своите акции. Правата по наличните акции се замразяват, а заменянето на акциите с нови се осъществява само за дребните акционери, пенсионните фондове, за фирмите от производствения сектор и за работещите с производствения сектор бизнесмени. Съответно, не подлежат на замяна акциите, които са собственост на финансови организации или акции, заложени при тях по кредити и принадлежащи на лица, свързани с финансовия сектор, включително и политици.

Към законодателната власт да се предявят пет изисквания.

Първо – със специален закон да се признаят действията на производствения елит за легални и осъществявани в интерес на общото благо, в условията на извънредна опасност за обществото.

Второ – да приеме закон, констатиращ криминалния характер на съвременната финансова система и престъпната ѝ дейност от началото на 70-те години на миналия век.

Трето – да се приеме аналогичен на съществуващия в Англия закон за конфискация на активи с криминален произход, източник за които са финансови спекулации с акумулирани финансови средства, акции и недвижимост.

Четвърто – да се приеме закон, който при наличието на определени условия да анулира всички дългове на държавата, на компаниите от производствената сфера и на домакинствата.

Пето – законодателната власт в изпълнение на чл. 84, т. 6 от Конституцията на РБ със специален закон да избере антикризисно правителство за срок от три години, сформирано от обществените организации и партии, чиито учредители са националния производствен капитал. За този срок това правителство трябва принципиално да промени управлението на икономиката, създавайки модел на социално-пазарно стопанство, в който определяща да бъде добросъвестната организация и налагането на нови етични правила между гражданите, стопанските субекти и държавата, базиращи се на българската национална традиция и православна етика.

Ако законодателната власт откаже да приеме тези условия, националният производствен капитал следва да обяви „локаут“ и да призове обществото да изрази подкрепата си за неговите действия, защото на народа е нужно обединение с производственият елит и обединени да се освободят от банкрутиралата власт на финансистите. За тази цел е нужно да се обясни на обществото, че финансовата дейност по определение е обслужваща по отношение на производствената дейност, а не както е в последните десетилетия – „слугата тотално командва стопанина на къщата“.

Естественият резултат от едно такова статукво е пълното разоряване на стопанина-производител и то при положения, че финансистите нищо не разбират от производство на стоки и услуги и постоянно „крадат“ от труда на собствениците, мениджърите и работниците в промишлените, селскостопанските и търговски организации.

Този план преди всичко решава задачата бизнесът и подкрепящите го обществено-политически организации да получат подкрепата на по-голямата част на обществото, защото не става дума за „революционни сътресения“, а за разумно разрешаване на дълбок и „залежал“ конфликт между финансовата и производствена сфера. Ако национално отговорните предприемачи, индустриалци и търговци не само победят, но и направят икономическите отношения в България напълно добросъвестни, то със семантиката на крилатата фраза: „Това което е добро за General Motors е добро и за Америка!“, те ще получат народното признание за изключителната си роля за издигане престижа и просперитета на Отечеството. А мантрата на неолибералите, че „в икономиката никого не е имало и няма да има справедливост“ ще е доказателство за непълноценността на неолиберална икономическа мисъл, на която мястото ѝ е в архивите на икономическия фолклор.

ПП МИР предлага браншовите структури, предприемачите, малкият и среден бизнес и търговците, с подкрепата на обществените и политически организации на гражданите да инициират зануляване на дълговите пирамиди от държавен и корпоративен дълг и този на домакинствата.

Това наше предложение е политическо и радикално, но то е и предупреждение към политическия и стопански елит на страната. Правим това предложение, изхождайки от предпоставката, че необезпечените от емитента пари, появили се след недобросъвестния отказ на американското правителство от златното покритие на долара като световно платежно средство и резервна валута, превърна фактически долара в пари без стойност т.е. във фалшиви пари, които се предоставят на нуждаещите се чрез различни деривативни форми на кредитиране. Светът днес се командва от „слугите“ , а не от „господарите“, произвеждащи благата. Какво са произвели Делян Пеевски и Цветан Василев със съдействието на гуверньора на Националната банка и главния прокурор и под надзираващия и алчен поглед на премиера? Нищо, само движение и преразпределение на огромни потоци фалшиви пари и взривяване на социалния мир в държавата! За да почне на чисто българската държава и всяко ново правителство, ако искат да бъдат успешни трябва да занулят дълговите пирамиди. Това наше предложение е и единственото възможно защитно действие срещу предстоящата девалвация с десетки проценти на долари, евро и йени в условията на приближаващ финансов Армагедон.

Второто наложително суверенно решение, което ПП МИР предлага е: незабавна денонсация на концесионните договори за добив на българско злато и други благородни метали от чужди фирми, като дължимата неустойка да се заплати с фалшивите пари, взети назаем от МВФ. За малка страна като България, която няма собствено работещо промишлено производство, носещо ѝ принадена стойност и приходи, която няма природни ресурси, които да се котират на стоковите борси, която няма солиден износ на произведени у нас стоки и услуги ,които не са „ишлеме“, спасението е максимално съхраняване на собствените ни активи, законно анулиране на натрупани дългови пасиви и икономия на ресурси в тази изключителна тежка и кризисна ситуация. Изборът на Байдън за президент на САЩ ще удължи агонията с някоя и друга година, но катастрофата за съжаление е неизбежна и ние трябва да сме добре подготвени за нея.

Уважаеми МИРяни и делегати на конгреса,

Всяко едно от предлаганите от ПП МИР решения е доста добре обмислено, анализирано и мотивирано от едни от най-добрите експерти и специалисти в България по съответните направления. Не сме сами, зад нас е интелектуалния и експертния потенциал на българската нация.

Всяко предложение на ПП МИР, което в моя доклад накратко маркирах, ще бъде подробно разработено и преведено в конкретен план за действие. По всяка една от предлаганите от нас теми, политики и решения ще инициираме широко обществено обсъждане с участието на политически партии, граждански и неправителствени организации и всички заинтересовани страни (по подобие на кръглата маса за честни избори).

И накрая бих искал да кажа и няколко думи за това каква партия е МИР, с каква идеология и как ще постигнем нашите цели.

Идеологията на ПП МИР е идеологията на свободата и справедливостта, интелектуално обезпечаваща изграждането на такова общество, в което тези две висши ценности са реално гарантирани за всеки български гражданин.

ПП МИР предлага нов патриотизъм – нашето разбиране за патриотизъм е всеки да работи възможно добре на своето място и всеки да може да получи най-високи доходи на това работно място, независимо къде работи.

ПП МИР е електорална партия, т.е. без тежки партийни структури. Партията ще продължи да се развива и действа като електорална партия, а организационната структура на партията ще се изгради на принципите на „Мулти левъла“.

За постигане на своите цели ПП МИР си поставя за цел да стане парламентарно представена на следващите парламентарни избори. За нас политиката и властта не са самоцел, а механизъм за решаването на проблемите на България и българското общество.

За политическа партия МИР основополагащи етични принципи и ценности са моралът, нравствеността, общочовешките добродетели и патриотизмът – обичта и дългът към нацията, разбирана като общност на всички български граждани.

Затова призоваваме всички български граждани както в България, така и извън нея да се включат и допринесат лично със своя Морал, Инициативност и Родолюбие за възраждането на българската държава!

Убеден съм, че заедно ще успеем в името на България, в името на нашите деца!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика