Политически размисли и страсти около кандидатурата на Пламен Николов за премиер

10195
Политически размисли и страсти около кандидатурата на Пламен Николов за премиер
Снимка: БГНЕС

И днес политиците коментираха номинацията на "Има такъв народ" за премиер и съставянето на правителство. 

Като зрители на процеса по съставяне на правителство определи ДПС зам.-председателят на партията Йордан Цонев.

"Това което виждаме, ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантрата "Далеч ДПС", обяви той пред "Нова телевизия".

По-рано пред БНТ Филип Станев разви същата теза.

"Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав", заяви Цонев.

Без БСП не може да се състави стабилно правителство, смята Нинова

Все по-вероятно ми се струва, че ще има редовен кабинет, обяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Не на всяка цена, разбира се, остават още важни решения –съставът на Министерския съвет и формата за подкрепа", допълни тя.

Попитана дали БСП към момента е един от сериозните гаранти за съставянето на кабинет, Нинова отговори, че това е така и допълни, цитирана от пресцентъра си: "Фактите от последните дни го доказват. Трите "партии на протеста" нямат достатъчно мнозинство за стабилно правителство. Сериозните разговори и уважителното отношение от "Има такъв народ" и необходимостта от нашата подкрепа в зала, ни дава основание да кажем, че без БСП не може да се състави стабилно правителство".

Борисов: Към номинацията за премиер имам само една забележка - трябваше да бъде Трифонов

Политическото напрежение: Личността на предложения за премиер в тази ситуация е ключова, обяви Янев© ГЕРБКъм номинацията на "Има такъв народ" имам само една забележката. Това трябваше да бъде Слави Трифонов, обяви при посещението си в Котел лидерът на ГЕРб Бойко Борисов, което по традиция бе предавано в профила му във "Фейсбук".

Каза, че не познава Пламен Николов, но смята, че който и да е бил, щял да бъде "тричан".

"Има значение, че не е Слави Трифонов. Това разделение, което пося Радев, сега ще му се върне. Радев създаде етническа война вътре в политическите партии и няма излизане от това. Понеже политическата класа я няма вече, единственият шанс е Слави да излезе и да вкара ред. Моля го Слави да излезе и да събере лидерите на другите партии, за да съставят правителство", обяви Борисов.

Стефан Янев: Личността на предложения за премиер в тази ситуация е ключова

"Не познавам Пламен Николов, нямал съм честта да разговарям с него. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех", обяви, цитиран от "Нова телевизия", премиерът Стефан Янев. Той е в Гела, където за поредна година се провежда фолклорен фестивал."Да има качества и нерви, за да бъде в състояние да води, защото ситуацията е нетипична. Личността на кандидата за премиер е много важна, предвид факта, че електоралната подкрепа за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна", допълни той.

Тошко Йорданов няма да се извини на Асен Василев

Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" няма да се извини на служебния министър на финансите Асен Василев. Това се разбра от негово интервю по "Нова телевизия". Василев поиска вчера извинение от ефира на Би Ти Ви за това, че на практика го нарече публично крадец като обяви, че в миналото откраднал компютърен код от свой партньор и го продал. Йорданов обяви, че е съобщил само факти, а Василев лъже, защото е имало съдебна експертиза в Лондон, след която той е предложил извънсъдебно споразумение. ;

С Петър Илиев работим от референдума, той е прекрасен юрист. Хората, които са от нашия екип, ги защитаваме, особено ако им "скачат" с глупости. Няма да ви кажа какъв ще става Петър Илиев в кабинета, това е работа на министър-председателя", обяви той. Още веднъж отрече намерение ДПС да участва под някаква форма в бъдещо управление като ги постави наравно с ГЕРБ. Защити тезата си с това, че с ДПС експертни разговори нито са водени, нито ще бъдат, а само си представили пред тях политиката. Използва случая отново да нападне съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов като напомни, че е бил министър в кабинет на Борисов.

"Пламен Николов е изключително образован. Ако стане министър-председател и изпълнява служебните си задължения, в ЕС няма да берем срам. Човекът е изключителен специалист. Според нас изпълва със съдържание поста, който евентуално ще заема. Той е комуникативен, човешкият термин е "разбран човек", с него може да се води диалог", заяви той по адрес на предложения за премиер.

"Демократична България" очаква поне съставът на кабинета да бъде обсъден

Пламен Николов: Страната не е имала премиер като мен досега, човек от бизнеса

Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успехи. Това заяви предложеният за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов в предаван...

Рано е да се дават оценки за премиер, представен в последния момент от партия, която има едва четвърт от депутатите в парламента, коментира пред Би Ти Ви депутат от "Демократична България" Борислав Сандов.

"Надявам се, че съставът на правителството ще бъде обект на обсъждане предварително, на преговори, а не просто на раздумки", посочи той. Той допълни, че идеята не е да се подкрепи един човек - в случая кандидата за премиер Пламен Николов, а структура, състав и програма на правителство едновременно. "За целта се изискват сериозни преговори. Изключително несериозно е председателят на тази политическа формация все още да не се е срещнал с останалите, от които търси подкрепа", каза той по адрес на Слави Трифонов.

Герджиков: "Има такъв народ" тръгнаха като аматьори, сега изглеждат по-улегнали

Тръгнаха много аматьорски, сега нещата изглеждат по-улегнали. Така анализира последното политическо развитие юристът и бивш председател на Народното събрание Огнян Герджиков пред Би Ти Ви. За кандидата за премиер Пламен Николов посочи, че макар и без политически опит лесно може да влезе в ролята на високия пост заради бизнес и житейския си опит, ако се обгради с качествени хора.

Безрезервна подкрепа никой на никого не дава, обяви Арман Бабикян

Слави Трифонов: Кандидатурата на Пламен Николов беше избрана преди две седмици

Кандидатурата на г-н Пламен Николов беше избрана преди две седмици. Всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки....

Безрезервна подкрепа никой на никого не дава. Това коментира пред Би Ти ВИ Арман Бабикян от "Изправи се! Ние идваме" по повод връчения снощи от президента първи мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". Обясни, че резервите на политическата сила са свързани с принципите. Потвърди, че по секторните политики има общи виждания с партията на Трифонов. "Проблем за нас е да знаем кой ще реализира политиката, която обещаха", допълни той. Целта е не да направим така, че да се счупи вазата, а да сложим цветя в нея, илюстрира ситуацията той. Изрази надежда да се състави успешно правителство с още първия връчен мандат, защото според него, ако се "счупи доверието", никаква аритметика с броя депутати няма да помогне.

ОЩЕ:

Слави Трифонов и компания - акъл не щат, а Сарай?!

Новите "носители на промяната" - личностите и клишетата изместват идеите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика