Политическите реакции за Кристалина Георгиева: От "супер" до "резил за България"

2939
Политическите реакции за Кристалина Георгиева: От "супер" до "резил за България"
Снимка: БГНЕС

Решението за смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН е правилно. ДСБ отдавна настоява за издигане на кандидат, който може да обедини около себе си страните от Източна Европа и целия ЕС. Това се казва в позиция на "синята" партия по темата с новия кандидат на България за ген. секретар на ООН - Кристалина Георгиева.

"Георгиева има потенциал да бъде такъв кандидат. Надяваме се, че смяната не е твърде закъсняла, след година непоследователно и колебливо поведение на премиера и правителството", заяви лидерът на десницата Радан Кънев. Той изрази позицията си пред граждани и симпатизанти в Балчик. Срещата се проведе във връзка с предстоящите президентски и частични местни избори в Община Балчик.

След решението на Министерския съвет външният министър Даниел Митов поясни, че сега България ще търси подкрепата за Кристалина Георгиева от държавите от Източна Европа. Той изрази благодарност към положените от Ирина Бокова усилия до момента в надпреварата, но допълни, че правителството прехвърля подкрепата към българския еврокомисар, защото след досегашните предварителни сондажи в Съвета за сигурност представянето на директора на ЮНЕСКО е следвало негативна тенденция - трето, пето и шесто място в последните три кръга.

Правителството издигна Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Премиерът Бойко Борисов обяви, че издига кандидатурата на еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева за генерален се...

Междувременно БСП поиска премиерът Бойко Борисов и министърът на външните работи Даниел Митов да бъдат изслушани в парламента във връзка с промяната на кандидатурата за генерален секретар на ООН. Искането бе отправено от червения лидер Корнелия Нинова, която заяви от трибуната, че БСП оценява смяната на кандидатурата като "тежко предателство за България и подчинение на чужди интереси".

"За нас това е резил за България. За пореден път Борисов се оказа слаб да защити националния интерес. Изглежда, че това решение се взема под натиск отвън и в ущърб на България. С това, което се случва, се минира възможността българин да застане на най-високия пост - генерален секретар на ООН", заяви лидерът на БСП.

Според нея решението е неприемливо и непоследователно.

"Нищо няма да направим с новата кандидатура и тя играе в услуга на чужда кандидатура, което е много недостойно и провал на българската дипломация", заяви говорителят на АБВ Марияна Тодорова от своя страна. По думите ѝ от партията на Георги Първанов са дълбоко несъгласни с това решение. "Разочаровани сме", обобщи тя.

ЕК отказа да говори за евентуална кандидатура на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Говорител на Европейската комисия отказа днес да отговори на пресконференция на въпроси, свързани с хипотезата зам.-председателят на ЕК...

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че този ход изглежда много несериозен.

„Според нас, когато държавата има определено решение, би трябвало да направи всичко възможно за реализирането му и да следва нужния ход за реализация”, посочи Карадайъ. По думите му смяната на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН вреди на имиджа на страната ни. „С нищо не допринася за успех в едно такова състезание. Според нас един такъв акт вреди на успеха на страната ни”, обясни още Карадайъ.

Шефът на външната парламентарна комисия Джема Грозданова защити правителството. „Щом има решение за промяна на кандидатурата за генерален секретар на ООН, би трябвало шансовете да са големи“, каза тя. Според нея е важното какъв ще бъде крайният резултат за България. „Ако се случи положителен резултат, това е нещо голямо за България, така че нека да го приемаме позитивно”, посочи Грозданова.

От друга страна съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов, помолен за коментар за новата кандидатура, заяви само – "супер".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика