Политолог: Отварянето на партиите за “граждански кандидати” говори за липса на кадри

2878
Политолог: Отварянето на партиите за “граждански кандидати” говори за липса на кадри
Снимка: БГНЕС

"Партийните листи в последния месец внесоха нещо като екзотика в обществения ни живот, най-вече в публичната му част. Свикнахме да живеем в извънреден режим, извънредна обстановка и съответно в перманентни скандали и конфронтации". Това заявява пред 24 часа политологът Анастас Стефанов от “Тренд“.

"Разговорът за партийните листи сякаш внесе нюанс, поне що се отнася до публичното равнище и разискването му. Друг е въпросът, че зад партийните листи вече не толкова бледо прозира кризата на партийността в България и въобще на политическото представителство. За никого не е тайна, че все по-широкото отваряне на партиите за “граждански кандидати” говори и за липса на достатъчно ефективна селекция на кадри, а може би и за интерес към професионалната политика. Струва ми се, че както за изборите – вместо да говорим повече за състезание на идеи, платформи, визии, а не толкова за технологии, така и за листите – говорим за водачи, квоти и избираеми места", категоричен е той.

Димитър Ганев: Слави Трифонов получава подкрепа, защото хората не припознават БСП като алтернатива

"Борисов е председател на политическа партия, която се явява на избори. Той осъзнава, че този протест нанася щета върху имиджа на парти...

"Разбира се, тук внасям и уточнението, че донякъде е нормално да има интрига за това дали дадена личност ще оглави тази или друга листа – все пак ние сме общество, което осмисля политиката през силно персонифициращ процес и това добре се осъзнава от партиите. По отношение на различните партии не се ангажирам да давам индивидуална оценка, струва ми се, че тя ще бъде дадена на 4 април от всички нас", допълва Стефанов.

Според него до голяма степен шансовете на кандидатите зависят от тези на самите политически партии, лидерите им и основни политически лица. “Провеждаме избори по пропорционална избирателна система, където гласуваме за листа, където водещото е партийното припознаване, а едва след това идентифицирането на избирателя с даден кандидат. Иначе казано, доколкото очакваме недотам висока избирателна активност, по-скоро ще отидат да гласуват тези, които го правят винаги, тези, които имат до по-голяма степен политически детерминирано мнение и избор. В последните седмици ги споменаваме разговорно като политическите ядра. Разбира се, имаме и нови политически субекти, които ще се явят на предстоящите парламентарни избори, там мобилизацията на електорални периферии ще е от ключово значение. “Дяволът е в детайлите” е изразът, който важи с пълна сила на тези избори по няколко причини. Първо, избирателната активност, която измерваме, може да варира в чувствителни мащаби заради форсмажорни фактори. Второ, за няколко политически субекта кампанията ще е жизненоважно равнище за мобилизация на достатъчен потенциал за прескачане на 4% праг. Трето, от това ще се определи и конфигурацията на следващото Народно събрание – а съответно и възможните сценарии за съставяне на коалиционен кабинет“, категоричен е политологът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика