Политолози категорични: В името на мира, "Продължаваме промяната" ще номинира Стефан Янев за премиер

23338
Политолози категорични: В името на мира, "Продължаваме промяната" ще номинира Стефан Янев за премиер
Снимка: БГНЕС

В свое интервю служебният министър-председател Стефан Янев коментира, че с него не е воден разговор за бъдещо участие в проектокабинета на "Продължаваме промяната". Той заяви, че на този етап е рано да се водят разговори и добави: “Нека да видим как ще протекат разговорите и как ще протекат намеренията, защото зависи от политиките”. От думите му обаче стана ясно, че Янев би обмислил покана, ако получи такава от "Продължаваме промяната". Цялото интревю четете тук: Служебният премиер може и да стане редовен  

По този повод екипът на Actualno.com се свърза с политолозите Румяна Коларова и Мария Пиргова. Двете бяха категорични, че шансът на служебния премиер да стане редовен е почти сто процента.

Сандов не изключи "Демократична България" да няма министри

Възможно е „Демократична България” да не предложи министри, а да участва само като подкрепа на парламента. На първо място ...

“Вероятно през следващите дни Кирил Петков ще трябва да приеме идеята, че Стефан Янев може да стане отново премиер. Предполагам, че “Продължаваме промяната” ще са готови на компромис, тъй като Янев е утвърдена фигура и човек който проявява мъдрост. Лидерите на ПП ще трябва да се съгласят, тъй като може и да няма друг изход”, коментира Пиргова.

По думите на Румяна Коларова следващото правителство ще е нестабилно за и това решаваща роля за бъдещето му ще бъде избора на премиер.

“Аз си мисля че е твърде вероятно Стефан Янев да остане премиер, тъй като “Има такъв Народ” ще търси своя публичен реванш. Ясно е, че "Дeмократична България" бяха публично унижени с тези 6 процента на изборите, но партията на Слави Трифонов преживя много тежко този срив, защото те са честолюбиви и от първи станаха пети. В тази връзка искам да кажа, че “Продължаваме промяната” нямат друг вариант именно защото по този начин ще има баланс и партията на Слави Трифонов ще си върнат самочувствието, че е реален фактор. При Кирил Петков алтернативата е или кабинет с участието на Стефан Янев, или да отиде в небитието. При втория вариант неговите избиратели ще изчезнат.

Политолозите коментираха и преговорите на четирите партии, които към момента излагат различни идеи и политики свързани с предстоящото управление на страната.

Правим правителство - по същество или по пленум? 

Преговорите за здравеопазване: Демонополизация на Здравната каса и болниците да не са търговци (ВИДЕО)

Демонополизация на НЗОК и болниците да не бъдат търговски дружества. Това са сред основните идеи, обсъждани на преговорите по сектор "З...

Според Мария Пиргова към момента хората, които участват в разговорите, искат да докажат, че са “За” правителство. Според нея преговорите все още не са влезли в конкретика, тъй като е рано за това.

“Виждаме, че на отделни въпроси, по които мнението е различно, партиите ги оставят за след време и отлагат. Такъв е въпросът, например, за енергетиката, където от “Продължаваме промяната” са на мнение, че трябва да се строи 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй. В същото време “Демократична България” е против (бел. ред. - един от експертите на демократите, бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, каза друго). Ще има още много въпроси, по които ще се усещат разминавания и ПП ще трябва да търси нещо средно аритметично между останалите три партии. Смятам, че след като ни изнервят докрай със своите противоречия и несъгласия в крайна сметка ще се стигне до споразумение”, добави тя.

(Подробности по темата енергетика четете тук: Трайчо Трайков: Не е вярно, че "Демократична България" е против седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и тук: БСП и Демократична България в спор за ядрената енергетика относно ангажиментите на държавата)

Тя заяви, че това, което липсва засега и не се вижда, е политическият капацитет между четирите партии, които да се справят с преговорите и да достигнат до коалиционно споразумение. Пиргова смята, че е нормално да текат разговорите по-бавно, защото така партиите си дигат цената, наддават и се правят на важни.

Преговорите в сектор транспорт: БСП иска нов Закон за движение по пътищата (ВИДЕО)

Започнаха преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП в сектор транспорт. Четирите партии правят опит да стигнат до коалиционно споразумение з...

“Важно е да се каже, че партиите правят коалиционно споразумение на базата на експертни мнения. Смятам, че поставянето на преден план на експерти не е най-удачната формула, защото може да се получи така че политиците да се крият зад експертите. Това може да доведе до неполитически решения и да не успеят да се разберат докрай. Смятам, че преговорите трябва да влязат в политическа фаза, след експертната и се надявам, че така ще бъде”, добави Пиргова.

Преговорите за здравеопазване: Демонополизация на Здравната каса и болниците да не са търговци (ВИДЕО) 

Румяна Коларова също коментира етапа на преговорите до момента.

“От впечатленията, които виждам, бих казала, че водещите нямат почти никаква представа от секторни политики. Смятам, че целта на тези срещи не е да се преговаря или да се сближават позициите. Двамата лидери Василев и Петков искат да се ориентират и да добият представа от това, което вече е даденост. Според мен единствените неадекватни и некомпетентни в тези разговори са от “Продължаваме промяната”. Има доста странни идеи и предложения не само от тях, но и от другите партии”, каза тя.

Преговорите за правителство: Обединение около идеята Министерството на икономиката да бъде и на иновациите

Участниците в разговорите за съставяне на коалиционно правителство продължиха със съставянето на списъци с идеите, по които имат единод...

Преговорите за кабинет: Какво предлагат отделните партии за икономиката? (ВИДЕО)

Коларова добави, че вероятно няма да има изчистване на сложните въпроси за страната. Ще има правителство само в рамките на къс времеви хоризонт, защото договарящите са 4 партии и няма как да постигнат съгласие по стратегическите теми. Тя твърди мнозинството 

“Причината е в различията, които например имат “Демократична България” и БСП. Освен това виждам, че от ПП се връщат към едни от най - стабилните мерки, които бяха заложени още в програмата на ГЕРБ. Вчера като стана дума за земеделие и възстановяването на дружеството “Напоителни системи”, веднага се усети, че има одобрение от останалите. Това е включено и в Плана за възстановяване и тези теми не са политика, а план за действие, които вече съществува”, завърши тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика