Политолози питат: Защо партията на Слави отстъпи във всичко?

13566
Политолози питат: Защо партията на Слави отстъпи във всичко?
Снимка: БГНЕС

Трябва да се търси фигура, която да е приета от традиционните симпатизанти, твърдото ядро на ГЕРБ категорично. Една широка кандидатура, иначе може да това твърдо ядро да се разколебае, демотивира и избирателите на ГЕРБ да не отидат на изборите изобщо. Много е важен избора на кандидата, защото той е нещо като локомотив, водач на тяхната листа. От силата на кандидат-президентската двойка ще зависят и резултатите и в президентските и в парламентарните избори. Това коментира политологът Димитър Ганев. Той и социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова анализираха политическите нагласи преди предстоящите парламентарни и президентски избори по БТВ.

Борисов електрифицира цялата страна и установи съветска власт

Слави Трифонов: Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет

Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината, че довечера ще се стъмни. Преди изборите на 4 ...

Проучванията показаха, че хората смятат именно „Има такъв народ“ за основен виновник за несъставянето на правителството от последния парламент – анализира Ганев. - Другата причина за сериозното разместване на пластовете е появата на нов играч за предстоящите избори. Реално, сега голямата разлика ще е нов политически субект в лицето на „Продължаваме промяната“.

Ако в предишните два парламента имаше една формация, извоювала си статута на формация, която да легитимира следващ редовен кабинет – ДБ, сега ситуацията ще бъде различна. Сега ДБ губи от това и хората на Петков и Василев са друг субект, който може да легитимира новия кабинет. Заради това и съм оптимист, че е възможен консенсус на по-високо ниво и има по-голям шанс в следващото събрание да бъде избран парламент. Има и умора у избирателите, които искат ново правителство“.

Идеологията на Кирил Петков и Асен Василев

„Причината за отстъпването на ИТН е неумението да се водят политически разговори от тяхна страна, които да водят до съставяне на правителството – анализира социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова. - Около 60 процента от електората очакваха съставяне на правителство и основната отговорност за това бе на първата политическа сила. Формацията бе натоварена с големи очаквания и случилото се доведе до огромни разочарования.

Иван Бакалов: Не е ли по-важно, че ГЕРБ расте с 6 % от това, че Слави потъва?

"Някои се радват, че ИТН има очакван спад и станали трета политическа сила в ново проучване. Не забелязахте ли друго - че ако ИТН спад...

Сега, реално, виждаме един сърдит лидер, който през „Фейсбук“ се кара по-често. Това е неговата стратегия. Един изолиран лидер – Слави Трифонов. От друга страна, в новия играч виждаме един лидер -. Кирил Петков, който пръска усмивки, чар, не се притеснява като го заливат с вода и съблазнява с мекици. От една страна стои антисисетмната партия, която иска да изчегърта, да срине системата, стария строй. От друга страна – Петков и хората му правят точно обратното. Готови са да разтворят дори разграничителни линии.

А къде е Тошко? Борисов го търси да му благодари

Нека видим и към кого се обръщат. Слави към сърдитите и гневните, които искат да наказват политиците, хората губещи от прехода. Петков се обръща към градската десница, тези които казват: „Сега е нашия час, искаме да просперираме“. Слави с това се вписва в класическия популизъм, който се опира на антисистемата, референдумите и който казва: „Ние залагаме на професионализма“, и заради това на тази носталгия в чужбина. Петков разтваря ветрилото на възможоностите с технократски популизъм – можем с всички, можем да работим, грабни момента сега, сега излизаш на сцената. Става дума за коренно различни проекти, които прегрупират пространството. В предстоящите избори водещи са парламентарните. На 90 процента е ясно, че сега ще се състави кабинет с първи или втори мандат. Битката за първото и второто място ще е ключова в тези избори, за да не се стига до трети мандат. Тук идва и ролята на президента. До голяма степен ще има друг тип разделителна линия. Чака ни една доста по-сложна кампания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика