Половин работен ден не стигна на депутатите, за да гласуват сделката за F-16

2036
Половин работен ден не стигна на депутатите, за да гласуват сделката за F-16
Снимка: БГНЕС

Народното събрание изгуби почти половин работен ден в дебати, но не успя да стигне до гласуване на сделката за изтребителите F-16. Депутатите се оплетоха в дискусии, припомняха си факти от миналото, разменяха си взаимни упреци и обвинения, смесвайки патриотизъм, военни технологии и геополитика, но без да преминат към заветния вот.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова в парламента да бъде извикан премиера Бойко Борисов, който еднолично е решил самолетите да бъдат платени наведнъж. Очевидно парите за самолетите не са от борбата с контрабандата, щом се налага актуализация на бюджета и вземане на заем, посочи Нинова.

Председателят на комисията по отбрана обясни, че за F-16 ще купуваме ракети като имаме нужда

Самолетът е изключителен, има страшно много нови технологии от пето поколение. Конгресът ни даде ключа от магазина и можем да си купим ...

От партия "Воля" пък настояха пред депутатите да се яви президента Румен Радев, който е сериозен критик на сделката за F-16. Нито премиерът, нито президента обаче дойдоха в залата, тъй като са в провинцията.

Противниците на споразумението опитаха процедурни хватки, за да отложат гласуването с 3 или 6 месеца.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки сделката за изтребителите е най-грабителската и най-голямата опасност за националната сигурност на България, защото отслабва цялата държава. Бизнесменът се закани той и депутатите му да бойкотират гласуването, като напуснат залата.

Марешки внезапно се отказа от бойкота, като предложи вота на сделката за изтребителите, налагаща актуализация на бюджета, да бъде отложен с 6 месеца. Идеята му беше подкрепена от БСП.

Предложението беше гласувано и отхвърлено с 120 гласа "Против" срещу 91 "За", като срещу него се обявиха ГЕРБ, ДПС и част от Обединените патриоти (ВМРО). Подкрепиха го БСП, Воля и НФСБ и Атака.

Комисията по отбрана одобри сделката за F-16

С 13 гласа "за" и 8 "против" Комисията по отбрана одобри сделката за F-16, предаде агенция "Фокус". Окончателното решение трябва да бъ...

Военният министър Красимир Каракачанов контрира, че цената на бойните самолети няма да падне, ако вота за сделката бъде отложен с половин година. "Всяка година цените на военната техника и оборудване нарастват. Такава е конюнктурата в света", каза Каракачанов.

Очаквано Атака се изказаха против покупката на изтребителите, а ДПС подкрепиха придобиването им. Според депутатите от партията на Волен Сидеров сделката е израз на диктат и чужди интереси. "Това е поредният акт на капитулация на несуверенната, колонизирана държава България", каза Павел Шопов.

Самият Сидеров е в отпуска, но колегите му не пропуснаха да споменат любимата си тема за американските военни бази у нас, а очакваната получаване на самолетите 2023 г. им се видя твърде далеч в бъдещето. Дотогава Русия сигурно ще има S-600, отбеляза Десислав Чуколов.

Ще гласуваме против сделката на F-16, но не за да пренасочим военната ни промишленост към руските летящи ковчези, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той разкритикува слабата позиция на управляващите в преговорите със САЩ и оприличи министрите Емил Караниколов и Владислав Горанов на героите от "Клетниците" Гаврош и Козета, които имат драматична съдба.

На предложението заседанието да се предава пряко по БНТ и БНР, а Валери Симеонов отговори: "По-добре да не ни гледат сеира и позора". Все пак то беше излъчвано по двете обществени медии.

Актуализацията на бюджета за F-16 влиза в комисиите на НС

Актуализацията на бюджета заради сделката за F-16 ще гледат депутатите от парламентарната комисията по бюджет и финанси и тази по отбра...

От ВМРО твърдо подкрепят сделката за американските изтребители. "Покупката на F-16 е първата реална стъпка в модерното превъоръжаване на българската армия. Последните изтребители за нея са купени преди 30 години", отбеляза доц. Милен Михов от Обединените патриоти.

Дискусиите продължаваха, като много депутати побързаха да се изкажат, но резултат нямаше. В крайна сметка около обяд председателстващият Емил Христов от ГЕРБ обяви половинчасова почивка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика