Попитахме евроделегацията за бедността и неравенствата - посочиха ни корупцията

6019
Попитахме евроделегацията за бедността и неравенствата - посочиха ни корупцията
Снимка: Facebook/Стоп кадър

Налице е твърде много безнаказаност за корупцията, която разяжда обществото. Това заяви София ин'т Велд от Нидерландия, председателят на делегацията от евродепутати, които бяха на посещение в България във връзка с върховенството на правото и закона - мониторинговата група на комисията по граждански свободи и право към Европейския парламент LIBE.

От Actualno.com попитахме евроделегацията, начело на която беше София ин'т Велд, какво е отношението им към бедността и неравенствата в България.

Евроделегацията установи високи нива на корупция и безнаказаност у нас

Налице е твърде много безнаказаност за корупцията, която разяжда обществото. Това заяви София ин'т Велд от Нидерландия, председателят н...

"Тази сутрин обсъждахме този въпрос с омбудсмана. За мен това наистина е шокиращо. Бедността не е като климатичните условия - просто да ти се случва да е студено или топло. Бедността е резултат от лошо управление.

Когато не са задоволени най-насъщни нужди - водоснабдяване, електроснабдяване, отопление, за какво говорим? Беше ми разказано за обществените поръчки, които са проядени от корупция. Дебатът за мен не е абстрактен и политически.

Борбата срещу корупцията в крайна сметка е борба срещу бедността и неравенството. Аз свързвам тези въпроси, защото тези, които са най-уязвими в обществото - страдат най-много от корупцията в него."

За полицейското насилие на протестите

„Коментирахме и темата с полицейското насилие над протестиращите срещу управлението и корупцията. Срещнахме се с много разгневени хора. Реформите са крайно необходими. Изкореняването на проблемите ще се нуждае от по-продължително време. Има проблеми, които могат да се решат и без промяна в законодателството. На хартия всичко изглежда добре в тази страна, но трябва да видите пропастта между редовете. В тази връзка ЕК може да поработи по-добре. Това е в интерес на българските граждани. Въпреки всичко аз съм изпълнена с надежда, че има надежда и експертиза в тази посока“, каза още София ин'т Велд.

Елена Йончева ще води мисията на ЕП за проверка как харчим европари

Елена Йончева ще бъде начело на делегацията на мониторинговата група на Европейския парламент по време на мисията ѝ у нас в края на се...

За проблема с медиите и разследващата журналистика

"Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми. Те не съществуват само в България. Корупцията е отрова, тя разяжда обществото. Тя е знак на лошо управление“, обясни Велд. И добави, че липсата на разследване на корупцията е лош сигнал към българите.

„Тук в България, а и в други страни, в които предприемаме наблюдение, има неяснота относно медийната собственост. Трябва да мислим за европейски правила за прозрачността на медиите. ЕК трябва да се погрижи да има равнопоставеност и конкурентноспособност на медиите“, обяви София ин'т Велд.

По думите й е важно да има силна разследваща журналистика, която да поставя на вниманието на обществото проблемите с корупцията. "Независимостта и сигурността на разследващите журналисти е гаранция за медийната свобода. В тази връзка ще видим какво бихме могли да направим за тях“, обясни тя.

„Има един новосъздаден фонд за разследваща журналистика и пряко държавно финансиране за медиите. Трябва да се разгледа и ролята на финансирането на рекламодателите и собствениците на медиите, които могат да влияят на медиите“, посочи председателят на мониторинговата група.

Евродепутат Софи инт Велд: Случващото се в България буди безпокойство

"Правителствата на някои страни от ЕС са използвали евросредства, за да изградят мрежа, осигуряваща им подкрепа. Мрежа, довела до коруп...

Според нея има поводи за притеснение, относно свободата на медиите в България.

Групата за наблюдение на комисията LIBE по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към Европейския парламент е на мисия в България и Словакия в периода 21-24.09.2021 г. Останалите участващи евродепутати са Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика