Поредни избори: Пети парламентарен вот за последните две години се провежда у нас

4243
Поредни избори: Пети парламентарен вот за последните две години се провежда у нас
Снимка: БГНЕС

България отново избира народни представители днес- Това са четвъртите предсрочни и пети поред парламентарни избори през последните две години.

Общо 23 партии и 6 коалиции се борят за гласовете на българските избиратели за изборите за 49-ото НС. Кандидатите за народни представители на днешния предсрочен парламентарен вот са общо 4566, като съотношението мъже към жени е близо три към едно - 3225 са мъжетe, а дамите - 1345. Общо 12 891 са секциите в страната и извън нея.

Официално изборният ден започна в 7 часа днес, а краят му е в 20 часа. Председателят на СИК обявява гласуването за приключило само ако пред изборното помещение няма избиратели. В случай, че пред секцията има негласували, изборният ден може да бъде удължен с час.

Право да избират народни представители имат лицата, които имат българско гражданство, са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. След последните промени в изборния кодекс избирателите могат да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина, или с машинно устройство. Бюлетината за машинно гласуване се визуализира на устройството и е проектирана по същия начин както хартиената бюлетина.

Само с хартия ще се гласува в подвижните секции и в такива с по-малко от 300 избиратели. Без машина са и местата за гласуване на кораби, в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в местата за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и за задържане. Избирателите, които са с мярка за неотклонение домашен арест, имат право да поискат разрешение от съдия да напуснат адреса и да упражнят правото си на глас. Когато в изборния ден възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се преустанови, гласуването продължава с хартиени бюлетини, които са предоставени на секционната избирателна комисия.

Ученици, студенти и докторанти в редовна форма на обучение могат да гласуват с ученическа или студентска книжка. Ако не притежават хартиена студентска или ученическа книжка, те трябва да предоставят заверено от учебното заведение уверение.

За пръв път на тези избори се въвежда видеонаблюдение. То обаче е само за броенето на бюлетините, като по време на гласуването заснемане няма да има. Камерите започват да работят едва след края на изборния ден. Всеки може да наблюдава онлайн секцията, която желае, а при проблем с излъчването в реално време, след това ще бъда качето видео със запис от броенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика