Порожанов: Някои животновъди искат по 300 евро за овца, няма такива цени

4196
Порожанов: Някои животновъди искат по 300 евро за овца, няма такива цени
Снимка: БГНЕС

Няма нарушение на закона по отношение на заповедите за евтаназия на дребните преживни животни заради чумата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на пресконференция след заседание на Консултативния съвет по животновъдство.

„Не знам какво ли не говорих по темата. Само дето на сън не си говоря за това. Предполагам, че скоро ще защитя и докторантура по отношение на тези вируси“, каза министър Порожанов за чумата по дребните преживни животни.

След среща на Порожанов с животновъди: Продължава умъртвяването на овце и кози в Шарково

В боляровското село Шарково ще продължи умъртвяването на овцете и козите, евтаназията на които се провежда заради случаи на чума сред п...

„Тъй като темата беше вдигната и на ниво политици, ние пожелахме да бъде направена среща в Председателския съвет в парламента, да може както да запознаем председателите на парламентарни групи, така и да представим документите. Отвори се темата за заповедите дали са законосъобразни, или не. На излизане знам, че е споменато, че не са“, каза Порожанов и визира изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова след заседанието на председателския съвет. „На страницата на Фонда сме качили всички основания“, допълни Порожанов.

Оставка на база искането на Корнелия Нинова няма да подам. Не смятам, че съм направил нещо незаконно, заяви министърът. Той обясни, че в момента, в който премиерът му каже, че е дотук, ще напусне поста си.

Евтаназията на животните предизвиква обществено недоволство и инициирано такова – в Шарково дежурят народни представители, каза още Порожанов. По думите му към момента има хора, които стоят в заразеното огнище и те са потенциални носители на заразата. „Смятам, че имаме достатъчно съдействие, но нали разбирате, че никой не желае да прилага сила. В това се търси провокация“, заяви той.

По думите му от страна на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация няма диалогичност и разбиране, от негова страна били направени всички стъпки.

Нелегално вкарване на животни през граница докарало чумата по овце и кози

Случаите на чума по дребните преживни животни вероятно се дължат на нелегално вкарване на заболели животни през граница, каза днес в па...

Според Порожанов една овца в момента няма такава цена, каквато искат животновъдите. „Има желаещи да получават по 300 евро“, каза министърът.

Във връзка с протеста на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация пред Министерски съвет утре в 12.00 часа, Порожанов заяви: „Има неща, които сме коментирали с асоциацията. Някои от нещата се случиха. Те имат и други искания, които не мога да направя, дори по нормативни пречки. Тук не се търси диалогичност и разбиране, за което съжалявам. От моя страна бяха направени всички стъпки“.

Междувременно от асоциация "Обединени български животновъди" решиха да създадат оперативен щаб за дарение на животни за пострадалите си колеги от Странжданския край.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика